Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019  11:36:21

Δεν είναι εύκολο να τρέξουν όλοι στον Μαραθώνιο. 37ος Μαραθώνιος : Δύο δρομείς με έμφραγμα - 20 με ορθοπεδικά προβλήματα – 200 χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες-17 σε νοσοκομεία. Κύριο

Κατά την διάρκεια του 37ου Μαραθωνίου τις πρώτες βοήθειες χρειάστηκαν περίπου 200 δρομείς, από προβλήματα υγείας που τους παρουσιάσθηκαν ως δρομείς εκ των οποίων οι 17 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Κατά την διάρκεια του 37ου Μαραθωνίου τις πρώτες βοήθειες χρειάστηκαν περίπου 200 δρομείς, εκ των οποίων οι 17 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής. Δεν ήταν οι μόνοι «μαραθωνοδρόμοι» πρόχειροι και συχνά επιπόλαιοι.

Η συμμετοχή σε μαραθώνιους και ιδιαίτερα αγώνες μεγάλων αποστάσεων απαιτεί ιδιαίτερα καλή προετοιμασία όπως και ειδική εξειδικευμένη διατροφή, που θα προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον δρομέα. Θέλει προπόνηση καιρό πριν και όχι απότομη δοκιμασία του σώματος.

Έτσι και εφέτος σε μεγαλύτερο αριθμό πλέον, έγιναν εκατοντάδες όσοι εγκατέλειψαν και δεκάδες όσοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού, λόγω εξάντλησης, απρονοησίας ή απρόοπτων κατά την διαδρομή, που επιπόλαια δεν είχαν υπολογίσει..
Περίπου 20 δεν μπόρεσαν να τερματίσουν και κλήθηκε το ΕΚΑΒ για να αντιμετωπίσει τα ορθοπεδικά – κυρίως – προβλήματα που αντιμετώπισαν. Κάποιοι λίγοι εξ αυτών είχαν και καρδιολογικά προβλήματα.

Δύο ωστόσο περιστατικά ήταν πιο σοβαρά. Πρόκειται για δύο άνδρες, Έλληνες, ένας 51 και ένας 37 ετών. Ο 51χρονος είχε καρδιολογικό πρόβλημα και υπεβλήθη σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ. Ο 37χρονος όπως φαίνεται δεν αντιμετωπίζει καρδιολογικό αλλά μάλλον νευρολογικής φύσεως πρόβλημα.

Και οι δύο αυτή τη στιγμή είναι εκτός κινδύνου και νοσηλεύονται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Νικητής ο Κόμεν, ιστορική εμφάνιση από τον Γκελαούζο

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που αποφάσισαν να τρέξουν στον Μαραθώνιο αγύμναστοι και υπερβάλλουν εαυτούς ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ορθοπεδικό, κυκλοφορικό, καρδιολογικό κλπ το οποίο δεν γνωρίζουν.

Επίσης, 200 περίπου δρομείς χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες, τις οποίες δέχτηκαν επί τόπου από πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Κυρίως πρόκειται για περιστατικά που αντιμετώπισαν θλάσεις ή τους δόθηκε οξυγόνο και πάγος για να αντιμετωπιστούν οι μικροτραυματισμοί.

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έτος, περίπου 200 δρομείς χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες καθώς αντιμετώπισαν είτε αναπνευστικά είτε ορθοπεδικά προβλήματα. Στο μεταξύ, ο βροχερός καιρός δυσκόλεψε τους δρομείς καθώς ο δρόμος γλιστρούσε αρκετά.
Από τα 200 άτομα, οι 17 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο «Γεώργιος Γεννηματάς» και άλλοι στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο από τους 17, άνδρες άνω των 50 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με έμφραγμα και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τρίτος ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος

Στην τρίτη θέση του Αυθεντικού Μαραθωνίου τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος, γράφοντας μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Οι μόνοι που τον πέρασαν ήταν ο νικητής Τζον Κιπκορί Κόμεν από την Κένυα και ο, επίσης, Κενυάτης, Φελισιέν Μουχιτίρα.
Αναλυτικά, ο Τζον Κιπκορί Κόμεν τερμάτισε πρώτος με χρόνο 2:16:34. Ο 42χρονος Κενυάτης δρομέας έφτασε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο έχοντας προσπεράσει τον συμπατριώτη του, Φελισιέν Μουχιτίρα, μόλις 600 μέτρα πριν τον τερματισμό!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline