Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  02:37:01

Τίποτα σοβαρό δεν έχει αλλάξει στις αστικές συγκοινωνίες και την καθημερινότητα. Χειρότερα τα πράγματα στον τομέα των λεωφορείων, όπου καθημερινά ματαιώνονται 140 προγραμματισμένα δρομολόγια. Αυξημένες οι απαιτήσεις από τον υπουργό Κων. Αχ. Καραμανλή Κύριο

Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων των ΟΣΥ διαμορφώνεται σε περίπου 13-14 έτη. Τα θερμικά λεωφορεία μετρούν 12,8 έτη κατά μέσον όρο, ενώ η ηλικία των 356 ηλεκτροκίνητων τρόλεϊ διαμορφώνεται στα 13,8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων των ΟΣΥ. Το παλαιότερο όχημα που διαθέτουν οι ΟΣΥ σήμερα αποκτήθηκε το 1993, ενώ το νεότερο το 2011.

Σε είδος πολυτελείας έχουν μετατραπεί τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, τα οποία λόγω παλαιότητας, οικονομικής στενότητας και κυκλοφοριακών συνθηκών ακυρώνουν καθημερινά πάνω από 100 δρομολόγια, επιμηκύνοντας ακόμη περισσότερο την αναμονή των επιβατών στις στάσεις. Η οικονομική κατάσταση των συγκοινωνιακών φορέων της πρωτεύουσας, η αδυναμία προμήθειας ανταλλακτικών καθώς και οι σχεδόν μόνιμα μποτιλιαρισμένοι δρόμοι θέτουν εκτός «παιχνιδιού» ένα σημαντικό μέρος τού ήδη ελλειμματικού στόλου λεωφορείων. Αρκεί μια διαδήλωση, ένα τροχαίο στον δρόμο ή μια δυνατή νεροποντή, όπως η προχθεσινή, για να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα δρομολογίων των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες).

Καθημερινά χάνονται πάνω από 130 προγραμματισμένα δρομολόγια των ΟΣΥ είτε λόγω αυξημένης κίνησης είτε λόγω βλαβών των οχημάτων είτε λόγω ελλείψεων σε προσωπικό (οδηγοί και τεχνικοί). Η επαναφορά του κυκλοφοριακού φόρτου στην πρωτεύουσα υπονομεύει σημαντικά το έργο των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες δεν βρίσκουν έδαφος να... κινηθούν.

Οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και ανταλλακτικά δεν επιτρέπουν την εκτέλεση ούτε των –ήδη μειωμένων– δρομολογίων. Εκτιμάται μάλιστα ότι το μεταφορικό έργο των ΟΣΥ είναι μειωμένο κατά 35%-37% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η συντήρηση των οχημάτων, που εξυπηρετούν περίπου 400 εκατ. μετακινήσεις στην Αθήνα σε ετήσια βάση, καθίσταται σχεδόν αδύνατη, καθώς ούτε τα ανταλλακτικά υπάρχουν ούτε οι τεχνικοί επαρκούν. Όσο περνά ο καιρός, μάλιστα, πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά βλαβών στα λεωφορεία, τα οποία παθαίνουν ακόμα και εκρήξεις εν κινήσει.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η πρόσφατη βροχόπτωση, την περασμένη Τρίτη, «οδήγησε» 50 λεωφορεία εκτός προγράμματος λόγω κυκλοφοριακού φόρτου και άλλα 80 δρομολόγια λόγω βλαβών, οι οποίες δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν. Παρόμοια ήταν η εικόνα κατά την προχθεσινή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας 80 δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω βλαβών και άλλα 65 δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν απροσπέλαστοι.

Οι επιβάτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα κατά τις ακυρώσεις, διότι όταν αυτές είναι έκτακτες δεν ενημερώνονται οι οθόνες της τηλεματικής, ούτε αναγράφεται η ώρα διέλευσης του επόμενου δρομολογίου. Αντιθέτως, αναγράφεται η ώρα έλευσης του προγραμματισμένου δρομολογίου (π.χ. σε 20 λεπτά) και όταν το διάστημα παρέλθει, μηδενίζει το χρονόμετρο και μετρά ξανά από την αρχή άλλα 20 λεπτά.

Ανταλλακτικά

Οι ΟΣΥ ακολουθούν την παγιωμένη πλέον τακτική του δανεισμού - «κανιβαλισμού» ανταλλακτικών από παροπλισμένα οχήματα προκειμένου να καλύψουν τα κενά στον ενεργό στόλο τους. Η εταιρεία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ανακατασκευής όσων οχημάτων είναι σε κατάσταση να δρομολογηθούν, παρά τις «λεηλασίες» που έχουν υποστεί προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες άλλων οχημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία προχώρησε στην ανάθεση προμήθειας 130 ανταλλακτικών ελαστικών έναντι 49.400 ευρώ (380 ευρώ / τεμάχιο). Ταυτόχρονα, έχει παραγγείλει έξι κιβώτια ταχυτήτων συνολικού προϋπολογισμού 54.000 ευρώ. Η τιμή μονάδας ανέρχεται στις 9.000 ευρώ και αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται περί ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών και όχι καινούργιων.

Οι επιβάτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα κατά τις ακυρώσεις, καθώς αν είναι έκτακτες δεν ενημερώνονται οι οθόνες τηλεματικής.
Ακόμη ένα κόστος που καλούνται να καλύψουν οι ΟΣΥ ακούει στο όνομα «ρυμούλκηση». Πρόκειται για τα οχήματα που «μένουν» στον δρόμο και τα οποία πρέπει να μεταφερθούν στα αμαξοστάσια προκειμένου να επισκευασθούν. Έτσι, ανέθεσαν πριν από λίγες ημέρες στη μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό τις υπηρεσίες ρυμούλκησης - μεταφοράς των οχημάτων των ΟΣΥ. Η σύμβαση ισχύει για ένα χρόνο ή μέχρι τη συμπλήρωση του προϋπολογισθέντος ποσού (60.000 ευρώ) και περιλαμβάνει τη ρυμούλκηση όλων των τύπων οχημάτων. Το κόστος ανά όχημα κυμαίνεται (ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος) μεταξύ 150 και 500 ευρώ.

«Καταρρέει» ο στόλος των ΟΣΥ, εκπτώσεις στη συντήρησή του

«Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;» Πολλά χρόνια ζωής, ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα και σημαντικές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε ανταλλακτικά, είναι μέρος της απάντησης. Η οικονομική στενότητα των συγκοινωνιακών φορέων αποτελεί την κύρια πηγή του προβλήματος. Τα λεωφορεία των ΟΣΥ έχουν ξεπεράσει στην πλειονότητά τους τις αντοχές τους, ενώ η περιορισμένη ρευστότητα της εταιρείας έχει οδηγήσει σε σημαντικές εκπτώσεις στη συντήρησή τους, η οποία όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική.

Οι τεχνικοί της εταιρείας επιστρατεύουν κάθε ίχνος φαντασίας που τους έχει απομείνει προκειμένου να συντηρούν τα λεωφορεία με ανταλλακτικά από παροπλισμένα οχήματα. Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων των ΟΣΥ διαμορφώνεται σε περίπου 13-14 έτη. Τα θερμικά λεωφορεία μετρούν 12,8 έτη κατά μέσον όρο, ενώ η ηλικία των 356 ηλεκτροκίνητων τρόλεϊ διαμορφώνεται στα 13,8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων των ΟΣΥ. Το παλαιότερο όχημα που διαθέτουν οι ΟΣΥ σήμερα αποκτήθηκε το 1993, ενώ το νεότερο το 2011.

Τα στοιχεία θέλουν την πλειονότητα των οχημάτων να είναι παλαιάς τεχνολογίας, καθώς το 43,1% των λεωφορείων είναι τεχνολογίας EURO II (χρονολογούνται μεταξύ 1998 και 2002), ενώ το 19,8% είναι EURO III (μεταξύ 2004 και 2005). Υπάρχει, όμως, και ένα 10% των οχημάτων που είναι παλαιότατης τεχνολογίας, EURO I. Πρακτικά, αυτά τα 230 οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν στον «μεγάλο δακτύλιο», καθώς εκπέμπουν περίπου 0,7 γραμμάρια οξείδιο του αζώτου ανά χλμ., ή 95% περισσότερα σωματίδια σε σχέση με τα νεότερης τεχνολογίας (EURO V). Ο στόλος των τρόλεϊ αποτελείται από 102 οχήματα σειράς 6000 (1999-2000), 112 οχήματα σειράς 7000 (1999-2000), 91 οχήματα σειράς 8000 (2003-2004) και 51 οχήματα σειράς 9000 (2004).

Οι αριθμοί

Σύγχυση επικρατεί ως προς τον ακριβή αριθμό του στόλου που διαθέτει η εταιρεία και αυτό γιατί υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον πραγματικό αριθμό των λεωφορείων που διαθέτουν σήμερα οι ΟΣΥ να είναι μικρότερος από αυτόν που υπολογιζόταν μέχρι πρότινος. Και αυτό γιατί οι αριθμοί (στις εκθέσεις πεπραγμένων του ΟΑΣΑ) έκαναν μεν λόγο για 2.023 οχήματα πριν το κλείσιμο του μεγάλου αμαξοστασίου στο Ελληνικό, αλλά τα πραγματικά μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά. Σήμερα ο στόλος της εταιρείας μετά βίας φτάνει τα 1.357. Από αυτά, κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση λιγότερα από 900, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό κίνησης (οδηγοί), ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επαρκούς συντήρησης του συνόλου του ενεργού στόλου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline