Σάββατο 11 Ιουλίου 2020  20:05:56

Η ψυχοπαθολογία ενός ατόμου που κακοποιεί ζώα είναι ανησυχητική. Γιατί τα άτομα έχουν στοιχεία ψυχοπάθειας ή κοινωνιοπάθειας. Όλο και αυξάνοντα οι ποινές τους από τα δικαστήρια, γιατί αποτελούν γενικότερα ένα κοινωνικό κίνδυνο. Κύριο

Τι είναι αυτό που ωθεί, βαθύτερα κάποιον να κακοποιήσει ένα ζώο χωρίς φόβο για την ποινή;

Τα κρούσματα βίας κατά των ζώων είναι πολλά και αυξάνονται καθημερινά. Με αποκρουστικές μεθόδους θανάτωσης από σκύλους έως άλογα και γαιδάρους, βασανισμού και τραυματισμών, αδίστακτης και σκληρής μεταχείρισης, με μεθόδους τυραννίας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, είναι ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά, παρά τις αυστηρές κυρώσεις.

Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον να κακοποιήσει ένα ζώο χωρίς φόβο για την ποινή;

Τα άτομα που κακοποιούν ζώα έχουν στοιχεία ψυχοπάθειας ή κοινωνιοπάθειας. Έχουν βαθύτατα ψυχικά τραύματα και απωθημένα, μίσος και επιθετικότητα, με πολλά αρρωστημένα πλέγματα. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να νιώσουν συμπόνια, οίκτο ή ενοχές για τους άλλους και δεν λαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Επίσης, έχουν άγνοια του κινδύνου και των επιπτώσεων.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους ψυχοπαθείς και τους κοινωνιοπαθείς;

Οι ψυχοπαθείς σχεδιάζουν το έγκλημά τους λεπτομερώς έτσι ώστε να μειώσουν το ρίσκο να πιαστούν. Τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως ψυχοπαθείς συνήθως έχουν γεννηθεί έτσι σε αντίθεση με τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως κοινωνιοπαθείς.

Οι κοινωνιοπαθείς είναι συναισθηματικά ασταθή άτομα που λειτουργούν με την παρόρμηση. Δεν έχουν υπομονή και δεν σχεδιάζουν το έγκλημά τους προσεκτικά, καθώς λειτουργεί πιο έντονα ο αυθορμητισμός τους.

Η βιαιότητα απέναντι στα ζώα είναι πιο έντονο φαινόμενο στους κοινωνιοπαθείς. Σύμφωνα με την «Τριάδα του Macdonald» ή αλλιώς «Τριάδα της Κοινωνιοπάθειας», αν κάποιος έχει ένα από τα τρία αυτά στοιχεία ή συνδυασμό αυτών είναι πολύ πιθανό να έχει τάση προς τη βία. Τα τρία στοιχεία είναι ακράτεια κατά τη διάρκεια του ύπνου (για ηλικίες άνω των 5 ετών), κακοποίηση ζώων και πυρομανία. Επομένως, τα άτομα που έχουν κάποιο στοιχείο από αυτά, έχουν βίαια ξεσπάσματα και θυμό. Η κακοποίηση των ζώων είναι ένας τρόπος έκφρασης του θυμού αυτού.

Θεωρίες

Ειδικοί σε αυτά τα θέματα ισχυρίζονται πως η κακοποίηση ζώων είναι ένα πειραματικό στάδιο για όσους θέλουν να κακοποιήσουν κάποιον άνθρωπο στη συνέχεια. Ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται και με τη βία κατά των ανθρώπων, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των παιδιών καθώς και με την ανθρωποκτονία.

Συνήθως, οι κατά συρροή δολοφόνοι, στην παιδική τους ηλικία είχαν βιώσει εξευτελισμό ή βία που είχε ωα αποτέλεσμα και βίαιες εκδηλώσεις από τους ίδιους στην πορεία. Επέλεγαν να κακοποιήσουν κάποιο ζώο επειδή είναι απροστάτευτα και εύκολα θύματα, σαν εξάσκηση. Στο μέλλον στρέφονται στους ανθρώπους.

Οι Ράιτ και Χένσλεϊ (2003) στη μελέτη τους «Από την κακοποίηση ζώων στις κατά συρροή δολοφονίες» εντόπισαν τρεις περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες διαμορφώνονται οι κατά συρροή δολοφόνοι.

1) Ως παιδιά εξέφρασαν αλλιώς τον θυμό τους γιατί το άτομο που τους τον προκαλούσε ήταν ισχυρότερο από αυτούς
2) Ένιωσαν ότι ανακτούν τη δύναμή τους σκοτώνοντας και βασανίζοντας ζώα
3) Απέκτησαν τον έλεγχο που χρειάζονταν προκαλώντας πόνο σε ένα άλλο απροστάτευτο πλάσμα

Άλλες εγκληματολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι το ένα τρίτο των δολοφόνων που διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα, στην παιδική τους ηλικία είχαν κακοποιήσει ζώα.

Στην Ελλάδα τα περιστατικά κακοποίησης ζώων δείχνουν να έχουν αυξηθεί, έχει αυξηθεί όμως και η καταγγελία και καταγραφή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Report Animal Abuse Greece το 2014 καταγράφηκαν 809 καταγγελίες, ενώ το 2018 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 3.734. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.799 καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές για τους παραβάτες στην Ελλάδα είναι 30.000 ευρώ και μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση για κακοποίηση ζώου.
Για τους λόγους αυτούς όλο και αυξάνοντα οι ποινές τους από τα δικαστήρια, γιατί αποτελούν γενικότερα ένα κοινωνικό κίνδυνο.

Κτηνωδία στο Μεσολόγγι: Άγνωστος έβγαλε τα μάτια σε αδέσποτο χάσκι

Φρίκη προκάλεσαν στο Μεσολόγγι το Σάββατο οι εικόνες ενός νεκρού αδέσποτου σκυλιού στο οποίο άγνωστος είχε βγάλει τα μάτια.

Σύμφωνα με το agriniosite.gr δράστης της άγριας πράξης είναι κάτοικος της περιοχής.

Το άτυχο σκυλί βρήκαν κάτοικοι της περιοχής που έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν την τιμωρία του «δολοφόνου & βασανιστή» όπως λένε που έβγαλε τα μάτια από το σκυλί ράτσας χάσκι.

«Είμαι συγκλονισμένη για το θάνατο του Σπαικ, στο Μεσολόγγι . Το αγαπημένο χάσκι αδέσποτο που το σκότωσαν με το πιο φρικτό τρόπο! Τι πιο χειρότερο, βγάζοντας του τα μάτια» δήλωσε κάτοικος της περιοχής με άλλον κάτοικο να παρέμβαση των αρχών επισημαίνοντας ότι «αυτό το άτομο είναι επικίνδυνο για ζώα και ανθρώπους. Να παρέμβουν οι αρχές, δεν ξέρω, κάτι να γίνει. Κάποιος ψυχικά διαταραγμένος κυκλοφορεί ελεύθερος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline