Σάββατο 11 Ιουλίου 2020  19:42:04

Αποκαλυπτικός στη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, σημερινούς και μελλοντικούς. Τα σχέδια για την εθελουσία έξοδο 2.000, την κατάργηση των μόνιμων προσλήψεων, τις μετακινήσεις εντός και εκτός ΔΕΗ στελεχών, στον χώρο της Ενέργειας. Κύριο

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης ήταν ξεκάθαρος στην Επιτροπή της Βουλής για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει προς συζήτηση και ψήφιση. Με έμφαση στο μέλλον της εταιρείας και στα προβλήματα του προσωπικού τωρινού και μελλοντικού.

-«Για την διάσωση της ΔΕΗ ολοκληρώσαμε τις παρεμβάσεις το καλοκαίρι με την αναπροσαρμογή τιμολογίων, καταβολή ΥΚΩ και κατάργηση δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες καταργήθηκαν χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτή την ώρα για τις παρεμβάσεις αυτές έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις και πιστοποιητικά. Το πρώτο έρχεται από τον ορκωτό ελεγκτή της επιχείρησης Ernst» είπε ο υπουργός, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Στη συνέχεια στις 6 Νοεμβρίου είχαμε την τοποθέτηση της Standard & Poor's, που λέει ότι τα μέτρα αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία της προηγούμενης περιόδου και να καλύψουν τις απώλειες. Παράλληλα, έχουμε και την πορεία τιμής της μετοχής... Την ημέρα των ευρωεκλογών ήταν 1,3 ευρώ και την περασμένη Παρασκευή είχαμε 3,2 ευρώ».

Αναφορικά με τις προβλέψεις του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, ο Υπουργός ανέφερε: «Η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Δεν είναι μονοπωλιακή επιχείρηση, αλλά ανοικτή στον ανταγωνισμό. Οι ανταγωνιστές κινούνται με δικούς τους ρυθμούς, ενώ η ΔΕΗ με τον αραμπά. Η ΔΕΗ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μειώσει το κόστος της και να μην χρειάζεται ο εκάστοτε υπουργός να πηγαίνει στους καταναλωτές και να ζητά να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Τι κάνουμε, ιδιαίτερα σε επίπεδο προσωπικού:

1.- Θέτουμε προϋποθέσεις -η απόφαση είναι στο ΔΣ της ΔΕΗ- για να πάρει σάρκα και οστά η εθελούσια έξοδος. Ανεξαρτήτως των ακριβών αριθμών, το πρόγραμμα εθελούσιας θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενο και θα αποσβεστεί σε δύο-τρία χρόνια και άρα οι φορολογούμενοι και ασφαλιστικά ταμεία δεν θα επιβαρυνθούν.(έγκυρες εκτιμήσεις ομιλούν για ένα σύνολο 2000 εργαζομένων προς εθελουσία έξοδο).

2- Καταργείται η μονιμότητα για νεοπροσλαμβανόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι ήδη νομοθετημένη. Αν ισχύει, σας καλώ να το ξαναψηφίσετε. Αυτό αλλάζει, γιατί η ΔΕΗ δεν είναι μονοπώλιο. Υπάρχει ανταγωνισμός και πρέπει η ΔΕΗ να επιβιώσει. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ με προβλήματα να αγνοεί τις εργασιακές συνθήκες. Τις αντίστοιχες ρυθμίσεις για τον ΟΤΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τις ανέτρεψε. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.( θα υπάρχουν τακτικές κρίσεις καταλληλότητας κάθε εργαζόμενου στην πράξη και ειδικές συμβάσεις είτε με βάση τον χρόνο είτε για συγκεκριμένα καθήκοντα με σύμβαση αορίστου χρόνου.)

3- Τρόπος προσλήψεων. Προσλήψεις θα γίνονται με την έγκριση του ΑΣΕΠ και δεν θα είναι καθόλου αθρόες, αλλά εξειδικευμένες. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την μια λέει ότι θα δημιουργήσουμε κομματικό στρατό στην ΔΕΗ και από την άλλη θα δίνουμε μισθούς πείνας. Έχετε βέρτιγκο. Διευθυντικά στελέχη η ΔΕΗ χάνει προς ιδιωτικό τομέα, γι' αυτό αλλάζουμε το σύστημα, ώστε η ΔΕΗ χωρίς μονιμότητα να μπορεί να συνεργάζεται είτε με δικά της είτε από τον ιδιωτικό τομέα στελέχη με 3ετία.( δηλαδή νέες δυνατότητες μετακίνησης ανώτερου προσωπικού από τον χώρο της Ενέργειας στην Ελλάδα εντός και εκτός ΔΕΗ)

- 4.Προνομιακό τιμολόγιο για εργαζόμενους. Εμείς καταργούμε την έκπτωση 75% και πάμε από το 75% στο 30% έκπτωση μόνο για το τιμολόγιο της ΔΕΗ(με όχι για τα δημοτικά τέλη, ειδικά τέλη κλπ. Πρέπει να σηκώσουν και οι εργαζόμενοι ένα μικρό βάρος στην προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ. Το αγκαλιάζει η ΔΕΗ, υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ (οι ίδιες μειώσεις θα γίνουν και στα τιμολόγια των συνταξιούχων, προνόμιο απαράδεκτο).

- Βεβαίως θέλουμε στρατηγικό επενδυτή. Προς το παρόν, όμως, επειδή η ΔΕΗ έχει να ανέβει μεγάλη ανηφόρα, δεν κρίνουμε ότι θα ενδιαφερθεί στρατηγικός επενδυτής για το σύνολο της ΔΕΗ. Να είστε σίγουρος ότι θα υπάρξει για τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως υπήρξε για τον ΑΔΗΜΕ και την ΔΕΣΦΑ. Εσείς που κάνατε τις ιδιωτικοποιήσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ πρέπει να έχετε μεγαλύτερη σεμνότητα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline