Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020  19:08:50

Eυκλ. Τσακαλώτος, υπουργός Μνημονίου, μεγαλοαστός, καταθέτης εξωτερικού: «Είμαι 40 χρόνια αριστερός και αριστερός θα πεθάνω». Κατά τα άλλα υπηρετικός στην παντοδύναμη αρχηγία Αλ. Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Αριστερός δηλώνει και ο Νίκος Μπίστης, υφυπουργός του Κώστα Σημίτη, που δεν κρύβει την ονείρωση του για δεύτερη κυβερνητική θητεία του Τσίπρα χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για την ταυτότητα και πορεία του ΣΥΡΙΖΑ..

Πρόκειται τελικά μάλλον για γραφικό-παραπολιτικό φαινόμενο, φθοράς και έλλειψης αυτογνωσίας, μιας αδυναμίας για αυτοκριτική και τις αναγκαίες αλλαγές προσωπικές και γενικότερες..Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι 40 χρόνια Αριστερός, στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας το σχόλιο του Νίκου Μπίστη όταν πήρε τον λόγο.

«Ως αριστερός είμαι 30-40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω», είπε ο κ. Τσακαλώτος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών,δήθεν επικεφαλής της... εσωκομματικής αντιπολίτευσης των 53, απόλυτα ελεγχόμενης από τον Αλ,. Τσίπρα , αναφέρθηκε σε τρεις διαχωριστικές γραμμές «πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το νέο κόμμα μας και που οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι, συμφωνούμε», σημειώνοντας ότι αυτές οι γραμμές αποδεικνύουν ότι παραμένει πάντα ο διαχωρισμός αριστεράς-δεξιάς.

Τσακαλώτος: Να μη γίνουμε ένα κόμμα- καρτέλ

Αναφερόμενος στις 3 διαχωριστικές γραμμές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι είναι οι ανισότητες (του φύλου, οι περιφερειακές ανισότητες, οι ανισότητες στα κοινωνικά αγαθά), η δεύτερη έχει να κάνει με μια διαφορετική πράσινη ανάπτυξη (πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις εξορύξεις, είπε), η τρίτη αφορά στα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους πρόσφυγες.

«Ακούω από καλοθελητές σε εφημερίδες και σε σάιτ ότι εμείς πρέπει να πάμε προς το κέντρο, αυτές οι τρεις γραμμές είναι οι διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που μας λένε ότι να κάνουμε ένα καινούριο συστημικό κόμμα, δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Από τη δεκαετία του 1990 ακούμε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς και αυτό είναι που οδήγησε στις μεγάλες ανισότητες και την έλλειψη ανάπτυξης και το φιλελεύθερο κέντρο να μετατοπίζεται από τις θέσεις που είχε για τα δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε την αναγκαιότητα για κοινωνική γείωση. «Χρειαζόμαστε αυτή τη γείωση να μπορεί να ανεβεί προς τα πάνω ακριβώς για να μη γίνουμε κόμμα-καρτέλ». Σημείωσε ότι «έχουμε ένα εγχείρημα για την αριστερά της εποχής μας που θα πρέπει να παλεύει και στο πρόγραμμα και στην ιδεολογία και στα κινήματα, να φτιάξει ένα κόμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση του πολιτικού και κομματικού φαινομένου με καινούριες ιδέες, χωρίς να έχουμε φοβίες, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα».

Μπίστης: Θα πεθάνω αριστερός, αλλά θέλω να δω δεύτερη κυβέρνηση αριστεράς

«Κι εγώ, όπως ο Ευκλείδης το 'χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Μπίστης, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου, όταν πήρε τον λόγο στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναγκαίος μετασχηματισμός δεν συνιστά μετατόπιση προς το Κέντρο, αντιθέτως αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα εν κινήσει, ότι εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο και εκφράζει την ανάγκη μεγαλύτερης συμπόρευσης, είπε ο κ. Μπίστης και σχολίασε ότι το κόμμα που συγκροτείται δεν χρειάζεται να είναι ιδεολογικής ενότητας, δεδομένων των διαφορετικών καταβολών, αλλά προγραμματικής ενότητας.

«Ένα κόμμα εν κινήσει δεν έχει την ταυτότητα του γραμμένη στην πέτρα», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευτεί από δυο κινδύνους: από ένα κόμμα σκαντζόχοιρο και από ένα κόμμα χυλό. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, είπε πως αν όλα αυτά που ειπώθηκαν για «τομή μέσα στη συνέχεια», για μετασχηματισμό, «αν δεν συμπυκνωθούν και στο όνομα, πού θα αποτυπωθούν;».

Σχολίασε ότι καμία φορά τις απαντήσεις τις δίνει η ζωή, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα κείμενα και το υλικό αναφέρεται «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και πως «το να συζητηθεί και μια λέξη για την οικολογική διάσταση, μπορούμε, αλλά δεν έχει νόημα να γυρίσουμε πίσω».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline