Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  23:07:27

Λήγει η μακρά περίοδος της εισαγγελικής παντοδυναμίας της κ. Ελένης Τουλουπάκη την μεθεπόμενη Πέμπτη. Οι Εφέτες αποφασίζουν για διορισμό εφέτη-ανακριτή στην υπόθεση NOVARTIS. Κύριο

H νέα φάση της περιβόητης υπόθεσης-«σκάνδαλο»-«σκευωρίας» έρχεται σε λίγες ημέρες. Ξαναρχίζει τις δικές της εργασίες η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον αν. υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο και τελειώνει η μακρά περίοδος εισαγγελικής παντοδυναμίας της κ.Ελένης Τουλουπάκη.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση της Novartis, μετά το σχετικό αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η πολύκροτη αυτή υπόθεση που εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.

Η Ολομέλεια των εφετών συγκαλείται από τον Προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και τα μέλη της καλούνται να αποφασίσουν για την ποινική αναβάθμιση της υπόθεσης, που τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, γεγονός που σηματοδοτεί εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι εφέτες καλούνται να ψηφίσουν για τον ορισμό εφέτη ειδικού -ανακριτή και αναπληρωτή, στους οποίους -σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση – θα ανατεθούν :
• Τέσσερις δικογραφίες που βρίσκονται ήδη σε ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, την κ.Ελένη Τουλουπάκη
• Tρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και
• Άλλη μία δικογραφία που εκκρεμεί είτε στον εισαγγελέα πρωτοδικών ,είτε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Τι συνεπάγεται

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά η Ολομέλεια αποφανθεί να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη- ειδικό ανακριτή και αναπληρωτή συνάδελφό του, τότε σε αυτούς θα διαβιβαστεί το σύνολο των δικογραφιών σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται αυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα, μετά την ανάθεση σε εφέτη -ειδικό ανακριτή, τόσο η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, όσο και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι υποχρεωμένες, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, να υποβάλλουν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών τις ποινικές δικογραφίες που εκκρεμούν ενώπιον τους. Θα λήξει η θητεία τους, για την οποία έφτασαν να μηνυθούν και να κατηγορηθούν δημόσια από γνωστούς πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών η αρμοδιότητα να κινήσει ποινική δίωξη για άλλες, συναφείς αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς εκκρεμούν δικογραφίες με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενος Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές.

Επιπλέον, δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούν στα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ έχει κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο που την έχει μηνύσει και καταγγείλει δημόσια.. Παράλληλα, στα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικογραφίες που αφορούν σε πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis, αλλά και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη μητρική εταιρεία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η δικογραφία έχει σταλεί με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline