Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020  18:50:21

Στον Όμιλο Παν. Ξενοκώστα, με στήριξη των ΗΠΑ, το Νεώριο Σύρου ως μεγάλο ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο. Διεκδικεί τα ναυπηγεία της Ελευσίνας με πολλές πιθανότητες. Κύριο

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα στις 17.11.2018, το οποίο αντέγραψαν πολλά ΜΜΕ.

«Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά ναυπηγοεπισκευαστικό έργο από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ONEX που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση των ναυπηγείων στη Σύρο, σύντομα θα αναλάβει και τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Επίσης για εμπορικά και πολεμικά πλοία και πληρώματα.

«Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά ναυπηγοεπισκευαστικό έργο από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ONEX που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση των ναυπηγείων στη Σύρο, σύντομα θα αναλάβει και τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τα σχόλια αυτά του Αμερικανού διπλωμάτη έγιναν το μεσημέρι της Τέταρτης, κατά την τελετή επίσημων εγκαινίων της μονάδας στη Σύρο που, ήδη εδώ και 1,5 χρόνο, λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Πάνου Ξενοκώστα, επικεφαλής της ONEX Shipyards.
«Η ONEX Shipyards είναι μια αμερικανική επιχείρηση που βοήθησε στην ανάταση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε, όπως είπε, να προωθήσει την επένδυση της ONEX και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ώστε σε μερικούς μήνες να εορταστεί και εκεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσής τους.

Τόσο ο Αμερικανός πρέσβης και ο Υπουργός Ανάπτυξης, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που ήταν επίσης παρών, χαρακτήρισαν την επένδυση της ONEX στη Σύρο και ως τη συμβολική αρχή μιας νέας εποχής ελληνοαμερικανικής οικονομικής συνεργασίας.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στον χαιρετισμό του εξέφρασε, επίσης, το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας αλλά και αυτού στον Βόλο.

Τα εγκαίνια στη Σύρο έρχονται μετά την υλοποίηση του πρώτου μέρους των προβλεπομένων από τη συμφωνία επενδύσεων και την αποπληρωμή οφειλών προς εργαζομένους και προμηθευτές αθροιστικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων είχε ατύπως τεθεί ως προϋπόθεση από τα συναρμόδια υπουργεία για την εκκίνηση των διαδικασιών για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, την επίτευξη δηλαδή συμφωνίας για τον διακανονισμό των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Είναι με βάση αυτή τη συμφωνία που θα επιδιωχθεί δικαστική έγκριση για την είσοδο της ONEX και στην Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Ιουνίου φέτος ο αμερικανικός όμιλος ONEX, του οποίου επικεφαλής είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Νίκου Ταβουλάρη που ελέγχει τη μητρική των ναυπηγείων, Νεώριον Α.Ε.
Η ONEX προτίθεται να ρυθμίσει σε δόσεις και να καλύψει υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς εργαζομένους, προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο, μέσω ολοκληρωμένης συμφωνίας στο πλαίσιο άρθρου 106 β και 106 δ που θα επικυρωθεί από αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Ο νέος ελληνοαμερικανός επενδυτής και «συμπαθής των ΗΠΑ- Τσίπρα» παίρνει οριστικά τα Ναυπηγεία Σύρου για εμπορικές και πολεμικές μετασκευές. Διεκδικεί και εκείνα του Σκαραμαγκά- Ελευσίνας. 

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή όλων των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. Επίσης, περιλαμβάνει απομείωση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις.

Την πολυαναμενόμενη επικύρωση του Πρωτοδικείου Σύρου έλαβε τελικά, χθες, το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων στο Νεώριον. Με την απόφαση αυτή τα ιστορικά ναυπηγεία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και τα παλαιότερα στη χώρα περνούν στον έλεγχο της Onex Ναυπηγεία Σύρου συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα. Η Onex αναλαμβάνει να κάνει επενδύσεις και να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις που άφησε η προηγούμενη ιδιοκτησία. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή όλων των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις.

Επίσης, περιλαμβάνει απομείωση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν στα τέλη Απριλίου φέτος στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις παραπάνω προσαρμογές μειώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ. Η Onex Ναυπηγεία Σύρου θα αναλάβει υποχρεώσεις προς την Alpha 2 εκατ. ευρώ, προς την Πειραιώς 1,8 εκατ., προς τον ΕΦΚΑ 20,7 εκατ., στους πρώην εργαζομένους αμοιβές για 60 εργάσιμες και τα οφειλόμενα, προς το ελληνικό Δημόσιο 6,09 εκατ.

Οι απαιτήσεις από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρείες κοινής ωφελείας, λοιπούς οργανισμούς και ιδιωτικών παρόχων «κουρεύονται» κατά 85,67% και θα εξοφληθούν σε 24 μηνιαίες δόσεις. Οι «ουσιώδεις προμηθευτές» θα εξοφληθούν ολοσχερώς εντός 60 ημερών, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% και εξοφλούνται επίσης σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Μιλώντας στην «Κ» ο μέχρι σήμερα ισχυρός άνδρας και βασικός μέτοχος του Νεώριου Σύρου, Νικόλαος Ταβουλάρης, σημειώνει πως «με τη δημοσίευση της απόφασης του Πρωτοδικείου ολοκληρώνονται το πρώτο μέρος της διαδικασίας μεταβίβασης του ναυπηγείου και ένας κύκλος 25 χρόνων παρουσίας μας στο Νεώριο». Ως προς τους όρους μεταβίβασης υπογραμμίζει πως «η συνεργασία μας με τη διάδοχο κατάσταση έχει διατυπωθεί με σαφήνεια στη συμφωνία εξυγίανσης την οποία προσυπογράψαμε. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα ιδιοκτησία».

Τα ναυπηγεία λειτουργούν πρακτικά ήδη από την άνοιξη φέτος υπό τη νέα ιδιοκτησία λόγω συμφωνίας-γέφυρας μεταξύ της πλευράς Ταβουλάρη και Ξενοκώστα. Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί στο Νεώριο περί τα 40 πλοία και με τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης και επιστροφής των ναυτιλιακών στη Σύρο αναμένεται έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με κύκλους της νέας διοίκησης, να φτάσουν ή και να υπερβούν τα 60. Στην ανάκαμψη αυτή του ναυπηγείου έχουν μέχρι στιγμής συμβάλει καταλυτικά Έλληνες επιχειρηματίες της ναυτιλίας, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Πρόσφατα, η Onex υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη ναυπήγηση πλοίων, επιβατηγών και στρατιωτικών, από αλουμίνιο με τη γαλλική εταιρεία Ocea Construction Navale, η οποία ειδικεύεται στον τομέα, με αντικείμενο τη συμπαραγωγή νεότευκτων σκαφών για την ακτοπλοΐα και ιδιώτες πελάτες (yachts) αλλά και για την ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό. Επίσης, η Onex έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη της MAN Diesel & Turbo, για τα πλοία τα οποία είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline