Τρίτη 23 Απριλίου 2024  22:38:22

«Στρατηγικός σύμμαχος πλέον το Ισραήλ με την Ελλάδα», οικονομικά και αμυντικά. Ισχυρό μήνυμα Μητσοτάκη–Νετανιάχου σε Άγκυρα. Νέες κοινές ασκήσεις και εγκατάσταση ραντάρ σε Κρήτη-Αθήνα και Τελ Αβίβ. Επίκειται προσχώρηση Ιταλίας και ίσως της Αιγύπτου. Κύριο

Η συμφωνία ΕastMed δεν στρέφεται εναντίον καμμιάς άλλης χώρας ανοικτή σε συμμαχίες και από άλλες χώρες, μόνο με δύο αναγκαίους όρους: καλή γειτονία, σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο..

Με νέες κοινές ασκήσεις και εγκατάσταση ραντάρ στην Κρήτη- Αθήνα και Τελ Αβίβ αναμένεται να σφραγίσουν τη συνεργασία και σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ αναμένεται η προσχώρηση της Ιταλίας και ίσως της Αιγύπτου..Και οι τρείς ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδος και της Κύπρου διαβεβαίωσαν ότι η σημαντική αυτή Συμφωνία αποτελεί αναβάθμιση της συνεργασίας τους και επιπλέον ότι η συμφωνία ΕastMed δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας- όπως λ.χ., η Τουρκία- αλλά ήταν και παραμένει ανοικτή σε συμμαχίες και από άλλες χώρες, μόνο με δύο αναγκαίους όρους : καλή γειτονία, σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.. Μέγα το κέρδος για την Ελλάδα « Στρατηγικός σύμμαχος πλέον το Ισραήλ με την Ελλάδα» , οικονομικά και αμυντικά είναι το νέο και ισχυρό μήνυμα των Μητσοτάκη – Νετανιάχου από την Άγκυρα, γεγονός που έχει υλοποιηθεί από καιρό στην συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο.. Επίσης τώρα νέες κοινές ασκήσεις και εγκατάσταση ραντάρ σε Κρήτη-Αθήνα και Τελ Αβίβ.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Στρατηγικός σύμμαχος το Ισραήλ

Το επόμενες ώρες στην Αθήνα, Ελλάδα Ισραήλ και Κύπρος υπογράφουν σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Μια συμφωνία η οποία δεν αλλάζει πλέον τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής αλλά και στη γεωστρατηγική εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου φέρνοντας ακόμα πιο κοντά Αθήνα και Τελ Αβίβ όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ήδη τα τελευταία χρόνια με την πανίσχυρη στρατιωτικά χώρα της Μέσης Ανατολής η Ελλάδα έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις σε θέματα συνεργασίας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed μετατρέπει τις δύο χώρες σε συμμάχους στην εκτέλεση του τεράστιου αυτού ενεργειακού για την περιοχή έργου αλλά ταυτόχρονα αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Η ασφάλεια του αγωγού ακόμα και πριν την έναρξη της κατασκευής του αποτελεί χωρίς άλλο ένα από τα πεδία στα οποία οι δύο χώρες μαζί με την Κύπρο αναμένεται να συνεργαστούν. Σχεδόν μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας η Άγκυρα έσπευσε να δηλώσει ότι τον πρώτο λόγο στην περιοχή τον έχει αυτή και κάθε ανάλογη ενέργεια πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή της.

Ούτως ή άλλως σημαντικό τμήμα του EastMed αναμένεται να περνά από περιοχή η οποία ανήκει σύμφωνα με τους προκλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας στην ΑΟΖ τα όρια της οποίας προσδιορίζει με την πρόσφατη παράνομη συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ. Μόνο που η Άγκυρα σε αυτούς τους ισχυρισμούς είναι μόνη της αλλά αντίθετα πέρα από τον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ την συμφωνία στηρίζουν τόσο η Αίγυπτος όσο και η Γαλλία.
Θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία μόλις υπογραφεί η συμφωνία τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής θα σπεύσει να την αμφισβητήσει υποστηρίζοντας ότι ο EastMed περνά μέσα από τη «Γαλάζια Πατρίδα». Ερώτημα αποτελεί εάν ταυτόχρονα επιχειρήσει και στην πράξη να προβάλει τις αξιώσεις της στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει με τετελεσμένα την παράνομη συμφωνία της με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει ξανά σε Κύπρο και Αιγαίο με κινήσεις πλοίων ή αεροσκαφών. Στις Ένοπλες Δυνάμεις το περιμένουν κι έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους, όπως άλλωστε κάνουν καθημερινά.

Αθήνα και Τελ Αβίβ με μια σειρά κοινών ασκήσεων τους τελευταίους μήνες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο έστειλαν το μήνυμα ότι ήδη προετοιμάζονται να αναλάβουν κοινές δράσεις.
Κατά την πρόσφατη ναυτική άσκηση συνεργασίας ''ΝΗΡΗΙΣ 2019'' ένα από τα σενάρια στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι αεροναυτικές δυνάμεις ήταν στην αντιμετώπιση απειλής εναντίον πλωτών ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Όλο και πιο συχνά τα μαχητικά του Ισραήλ πετούν έως την Κρήτη και συνεκπαιδεύονται με τα Ελληνικά ''γεράκια'' σε σενάρια αεροναυτικών επιχειρήσεων. Τα αεροπλάνα του Τελ Αβίβ συνοδεύονται σχεδόν πάντα τόσο από ιπτάμενο τάνκερ το οποίο τα ανεφοδιάζει στον αέρα, όπως και τα Ελληνικά μαχητικά αλλά και από ιπτάμενο ραντάρ για να ελέγχει απόλυτα την περιοχή.

Την ίδια ώρα, προχωρά και ο σχεδιασμός για εγκατάσταση ραντάρ σε συνεργασία με το Ισραήλ στο Ανατολική τμήμα της Κρήτης.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η απόφαση αλλά προφανώς εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό Αθήνας και Τελ Αβίβ. Τα ραντάρ το οποίο θα αποτελεί τα "μάτια" των δύο κρατών για τον έλεγχο ολόκληρης σχεδόν την Ανατολικής Μεσογείου ήδη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Άγκυρας.

Άλλωστε ο ίδιος ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ Αmikam Norkin σε πρόσφατη ομιλία του στη σχολή Ικάρων έκανε λόγο για ''αεροπορική υπεροχή ως γέφυρα για τη σταθερότητα στην περιοχή την οποία το Ισραήλ επιθυμεί να οικοδομήσει στην περιοχή με τους φίλους της χώρας,''

Η νίκη του Μπένιαμιν Νετανιάχου στις εσωκομματικές εκλογές με την οποία ενισχύει τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας προκαλεί ικανοποίηση στην Αθήνα με δεδομένες τις θέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού υπέρ της συνεργασίας με την Ελλάδα, άλλα κι εκείνες που έχει εκφράσει για τη νευρική Τουρκία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline