Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  08:36:46

Αισιόδοξη η υπουργός Παιδείας Ν.Κεραμέως στους FT, μετά τις επαφές της στις ΗΠΑ: «Ετσι, θα φέρουμε ξένους φοιτητές στην Ελλάδα. Πολλές συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια....» Κύριο

Πεποίθηση της ότι έως το 2024 περίπου 40.000 έως 50.000 ξένοι φοιτητές θα συμμετέχουν σε αγγλόφωνα προγράμματα μαθημάτων κλασικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και αρχαίας ιστορίας.

H υπουργός Παιδείας σημειώνει πως στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αποκτήσουν και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης πέραν του κρατικού προϋπολογισμού, δίνοντας για παράδειγμα κίνητρα για δωρεές, με συνεργασίες ιδιωτικού- δημοσίου τομέα και έσοδα από πατέντες

«...Η Ελλάδα σχεδιάζει να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της για να προσελκύσει Κινέζους και άλλους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμιά της, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή τους στους FT η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έως το 2024 περίπου 40.000 έως 50.000 ξένοι φοιτητές θα συμμετέχουν σε αγγλόφωνα προγράμματα μαθημάτων κλασικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και αρχαίας ιστορίας.

«Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν εσωστρεφείς ως θεσμοί. Θέλουμε την διεθνοποίησή τους και την ανάδειξη της χώρας σε κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης στην ΝΑ Ευρώπη» αναφέρει η κ. Κεραμέως. «Εργαζόμαστε με τους ακαδημαϊκούς θεσμούς, κυβερνήσεις και μέσω προσωπικών επαφών με πανεπιστήμια του εξωτερικού» εξηγεί, προσθέτοντας ότι σε όσα πανεπιστήμια συμμετάσχουν θα προσφερθεί έξτρα κρατική χρηματοδότηση».

Η Αθήνα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT, δίνει έμφαση τόσο στην προσέλκυση Κινέζων φοιτητών όσο και σε fast track συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. «Όποτε ταξιδεύω στο εξωτερικό προσπαθώ να επισκεφθώ πανεπιστήμια προκειμένου να να ανοίξω διαύλους επικοινωνίας και να περάσω το μήνυμα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την καθιέρωση διεθνών συνεργασιών στην εκπαίδευση.

Παράλληλα η υπουργός σημειώνει πως στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αποκτήσουν και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης πέραν του κρατικού προϋπολογισμού, δίνοντας για παράδειγμα κίνητρα για δωρεές, με συνεργασίες ιδιωτικού- δημοσίου τομέα και έσοδα από πατέντες.

Η πρώτη συνεργασία δημοσίου- ιδιωτικού τομέα είναι ήδη στα σκαριά: ένα σχέδιο για την νέα εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης με δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 φοιτητών.

Μετά το πέρας των συναντήσεων με την Αμερικανική Κυβέρνηση, σε δηλώσεις της η Υπουργός τόνισε:

«Μετά και τις επαφές μας με την Αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια νέα εποχή αναβάθμισης και εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων. Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας».

Η κυρία Κεραμέως, στις παρεμβάσεις της, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει δρομολογηθεί, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για την προώθηση διμερών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός ανέδειξε το πρόγραμμα Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο 2019 και στοχεύει στη διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί το Υπουργείο για το Πρόγραμμα FLEX (Future Leaders Exchange Program), το οποίο φέτος για πρώτη φορά δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Α' και Β' Λυκείου από την Ελλάδα να λάβουν πλήρεις υποτροφίες για να ταξιδέψουν στις Η.Π.Α. και να φοιτήσουν σε αμερικανικά σχολεία για έναν χρόνο.

Τέλος, η κα Κεραμέως ενημέρωσε την Αμερικανική Κυβέρνηση ότι φέτος το Υπουργείο αποφάσισε την αύξηση της επιχορήγησης του προγράμματος Fulbright, στο πλαίσιο της στήριξης, μέσω υποτροφιών, των δυνατοτήτων των νέων μας να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ορισμένα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα κορυφαία του κόσμου.

Πηγή: skai.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline