Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:38:58

Διχάζει πλέον ο Πρ. Παυλόπουλος. Γεννηματά: Ο Τσίπρας μιλάει για αντιδεξιό μέτωπο και προτείνει Πρόεδρο της καραμανλικής δεξιάς. Βούτσης: υπεράσπιση Παυλόπουλου κι αφορμή για επίθεση κατά Μητσοτάκη- ΝΔ. Κύριο

«Όταν κανείς θέλει τη συναίνεση τότε οι προσχηματικές αμφιβολίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης προσθέτοντας ότι αντί της συναίνεσης καταδεικνύεται πολιτική εμπάθεια.

-Την ανησυχία της αναφορικά το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα μόνη της απέναντι στη διατήρηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι μπροστά σε αυτή την ανησυχία, ζήτησε να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διαμορφωθεί εθνική γραμμή και να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητα, ετοιμότητας και εγρήγορσης.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» ενώ δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα την καταψηφίσει όπως έπραξε με την απλή αναλογική όταν την έφερε ο κ. Τσίπρας. «Θεωρούσαμε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε δώσει την πρότασή μας που απαντά σε αυτό που χρειάζεται η χώρα μας. Πολιτική σταθερότητα με ισχυρές κυβερνήσεις ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Δεν μπορούμε επομένως να ψηφίσουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη που διατηρεί το μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει λαϊκές μειοψηφίες σε αυτοδύναμες αλλά στην πραγματικότητα αδύναμες κυβερνήσεις. Είναι άλλο το κλιμακωτό μπόνους, που άλλωστε είναι μέρος και τις δικής μας πρότασης, και άλλο να καταλήγει σε μπόνους 50 εδρών. Είναι κουτοπονηριά», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. Και καλώντας και πάλι την κυβέρνηση να μαζέψει «τα παπαγαλάκια της γιατί εμείς έχουμε ξεκάθαρες και υπεύθυνες θέσεις» η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις που να έχουν τη λαϊκή στήριξη και αυτό μόνο η δική μας πρόταση εξασφαλίζει. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν 200 ψήφοι για να αλλάξει αμέσως ο εκλογικός νόμος, οπότε οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, ανεξάρτητα από τη δική μας στάση».

-«Η δήθεν Αριστερά δεν βρίσκει άλλον Πρόεδρο από τον Παυλόπουλο»;

Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ισορροπία στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Έχει μία ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του προσώπου να δείξει πως κάτι αλλάζει μετά από 10 χρόνο πόλωσης και διχασμού. Είναι εξάλλου μία παράδοση στη Μεταπολίτευση ο Πρόεδρος να προέρχεται από την άλλη παράταξη που κυβερνά. Δεν λέω κάτι πρωτότυπο αλλά φαίνεται να υπάρχει μία δυστοκία. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει ένα πρόσωπο να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της και δε βλέπω να είναι προτεραιότητά του η συναίνεση για την ομαλότητα του πολιτικού συστήματος», ανέφερε και προσέθεσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ιστορική προσφορά της δημοκρατικής παράταξης στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Τέλος, κατηγόρησε τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι μιλά για αντιδεξιό μέτωπο και προτείνει ένα πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έρχεται από την Καραμανλική δεξιά. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο να προτείνει η σημερινή δήθεν Αριστερά. Ο κ. Παυλόπουλος επειδή μου αρέσει να σέβομαι τους θεσμούς, το 2015 βοήθησε στην κρίση και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών βοήθησε να μην βρεθεί ο τόπος μας εκτός ευρωζώνης. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα με σεβασμό στο θεσμό. Η ονοματολογία ευτελίζει το θεσμό και πρέπει να σταματήσει», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Βούτσης σε νέα εργαλιοποίηση της νέας θητείας Παυλόπουλου κατά Μητσοτάκη και ΝΔ: Η κυβέρνηση ενθαρρύνει μια πολιτική αποδοκιμασίας του Παυλόπουλου
Τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επέκρινε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

O τέως πρόεδρος της Βουλής τόνισε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ότι ενθαρρύνεται μια πολιτική αποδοκιμασίας προς το πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «προσχηματική» και «απαράδεκτη».

«Όταν κανείς θέλει τη συναίνεση τότε οι προσχηματικές αμφιβολίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης προσθέτοντας ότι αντί της συναίνεσης καταδεικνύεται πολιτική εμπάθεια. «Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και για τον ίδιο το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως προσώπων» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια τους τελευταίους μήνες με τις εν εξελίξει αστυνομικές επιχειρήσεις τονίζοντας ότι ενώ συντηρείται ένα «πολεμικό κλίμα με εσωτερικούς εχθρούς» και «συγκρούσεις», αφήνονται «ανεξέλεγκτες οι συμμορίες των ναρκεμπόρων» με αποτέλεσμα να «κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα παραδοσιακά μαγαζιά της περιοχής και οι κάτοικοι να αισθάνονται πολλαπλή ανασφάλεια». «Πρόκειται για μια επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού» ενταγμένη σε μία «άκρως επικίνδυνη επικοινωνιακή προσπάθεια» της κυβέρνησης υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η στάση αυτή βρίσκεται έξω από κάθε δημοκρατική αρχή».

Ο Βούτσης για το νέο εκλογικό νόμο

Τέλος ερωτηθείς για το νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Βούτσης υπερασπίστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής χαρακτηρίζοντας τη «απολύτως ώριμη συνθήκη» και τονίζοντας ότι η κουλτούρα των συνεργασιών και των συμμαχιών αποτελεί «υγεία» για το πολιτικό σύστημα. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι μέσω της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές θα δοθεί η προοδευτική λύση για τη χώρα, αφού -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- «ο λαός ψηφίζει κάθε φορά με βάση τα δεδομένα με τα οποία γίνονται οι εκλογές».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline