Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  11:44:15

Τέλειωσε η σκληρή απεργία στον ΟΤΕ και η σύγκρουση με τους συνδικαλιστές. Τα δεδομένα για το μέλλον του Οργανισμού και η προσπάθεια συμφιλίωσης. Κύριο

Από το 2010, 6.500 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ, λαμβάνοντας πακέτα ύψους €150.000 κατά μέσο όρο, δηλαδή 4-5 φορές πολλαπλάσια της νόμιμης αποζημίωσης, αλλά και άλλα προνόμια, όπως: κάλυψη του κόστους αυτασφάλισης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κ.ά.

Το συνολικό μικτό κόστος των προγραμμάτων εθελουσίας, έχει φτάσει το 1 δισ. ευρώ και έχει χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.

Ολοκληρώθηκαν μετά από 3 εβδομάδες οι απεργιακές κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού οργάνου του ΟΤΕ, που πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και είχαν σαν αποτέλεσμα τον στιγματισμό από τις ακραίες επιλογές των συνδικαλιστών, πρωτοφανείς για έναν ιδιωτικό και σύγχρονο οργανισμό.

Το κλίμα ήταν βαρύ, με αποκλεισμούς κτιρίων και καταστημάτων, με παρεμπόδιση των εργαζομένων που επιθυμούσαν να προσέλθουν στην εργασία τους, με σκληρή γλώσσα για μαζικές απολύσεις αλλά και την συμπαράσταση του Ρουβίκωνα, με επίθεση στο σπίτι διοικητικού στελέχους του ΟΤΕ. Τι όμως συνέβη πραγματικά και οδήγησε σε αυτή την ακραία κατάσταση, σε μια εταιρεία που έχει καταφέρει να κρατήσει πολύ σοβαρή στάση στα εργασιακά θέματα; Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, ο βασικός λόγος ήταν οι «απολύσεις» 6 φυλάκων. Η διοίκηση έχει διαφορετική άποψη και άλλα δεδομένα για την επόμενη πορεία.

Περιθώριο συνεννόησης για το ζήτημα των 6 φυλάκων του ΟΤΕ αναζητήθηκε χθες μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών. Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις μετά την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για το θέμα των 6 φυλάκων είναι σε τόνους εμφανώς ηπιότερους από εκείνες των περασμένων ημερών, οπότε και η κόντρα των δύο πλευρών κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της 3 εβδομάδων απεργίας στην επιχείρηση.

Η πρόταση που έριξε γέφυρες επικοινωνίας, στο πλαίσιο της τριμερούς μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας, του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σχετικά με την κατάργηση του αντικειμένου της φυσικής φύλαξης στον ΟΤΕ και τη λύση των συμβάσεων εργασίας 6 φυλάκων που δεν αποδέχθηκαν το ενισχυμένο πακέτο κινήτρων αποχώρησης, ήρθε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου. Προτάθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ, «σε περίπτωση αδυναμίας αξιοποίησης των 6 φυλάκων σε άλλο αντικείμενο, η εταιρεία να εξετάσει τη δυνατότητα, έστω και εκπρόθεσμα, να ενταχθούν στα πακέτα αποχώρησης».

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το Βήμα, ότι η επιχείρηση είχε ανακοινώσει στους συνολικά 74 φύλακες, των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν μετά από απόφαση που ελήφθη πριν από περισσότερο από έναν χρόνο για outsourcing των υπηρεσιών φύλαξης, ένα πρόγραμμα ειδικής μέριμνας. Αυτό περιελάμβανε ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά), σε συνδυασμό με εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια, καθώς και κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσής τους για την απόκτηση άδειας security.

Μέχρι την κήρυξη της απεργίας από την ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχαν υπογράψει οι 8 εκ των 74 φυλάκων, ενώ πριν το τέλος του 2019 υπέγραψαν ακόμη 2 εργαζόμενοι. Η υπόθεση των υπολοίπων 6 που δεν εντάχθηκαν στο πακέτο και αποχώρησαν με τη νόμιμη αποζημίωση έγινε «σημαία» για τη νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Πεδίο κόντρας όμως παραμένει η διαπραγμάτευση και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία και λήγει μετά από παράταση ενός μήνα που έδωσε η διοίκηση στο τέλος Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνει ο ΟΤΕ, σε συνέχεια της λήξης της απεργίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ εχθές 12/1, «η διοίκηση απέστειλε στην Ομοσπονδία πρόσκληση σε συνάντηση για συνέχιση του διαλόγου με αντικείμενο την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ».
Από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε της απολύσεις των έξι φυλάκων «απολύτως αδικαιολόγητες, εκδικητικές για το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της επιχείρησης και καταχρηστικές στο σύνολό τους».

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, «ο ΟΤΕ υποστήριξε χωρίς να αιτιολογήσει την άποψή του ότι δεν θα μπορούσε να απασχολήσει περαιτέρω τους έξι συναδέλφους μας, γεγονός ωστόσο που τελικά εξαναγκάστηκε να πράξει, λέγοντας ότι ήταν πλεονάζον προσωπικό, μετά από αίτημα του Υπουργείου προς τη Διοίκηση του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, θα εξετάσει και θα απαντήσει αν μπορεί να απασχολήσει τους συναδέλφους σε θέσεις εργασίας.

Η θέση μας παραμένει αδιαπραγμάτευτη: σε μια υπερκερδοφόρα επιχείρηση είμαστε απολύτως ενάντιοι στις απολύσεις εργαζομένων. Ο ΟΤΕ οφείλει να επανεξετάσει τη θέση του όπως σωστά επισήμανε το Υπουργείο Εργασίας. Η σημερινή θέση του Υπουργείου Εργασίας είναι μια πρώτη επιτυχία των αγώνων μας και της συμμετοχής των συναδέλφων σ' αυτούς».

ΟΜΕ ΟΤΕ: Απεργία 22 μέρες για «απολύσεις»

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποίησε τους φύλακες που επέλεξαν να μην επωφεληθούν του πακέτου κινήτρων, για να μην προσέλθει στο διάλογο για την κατάρτιση ΣΣΕ που έληγε στις 30/12.

Η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 5/12. Μετά από 6 μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κήρυξε απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Αποκλεισμοί κτιρίων

Από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας, τα ποσοστά συμμετοχής της οποίας εκτιμάται ότι κινήθηκαν στο 20-25%, οι συνδικαλιστές προσπάθησαν να επιβάλλουν με εκβιαστικό τρόπο την απεργία στους εργαζομένους. Έτσι, παρατηρήθηκαν φαινόμενα αποκλεισμού κτιρίων και καταστημάτων της εταιρείας και παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν, κάτι που προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία και αναστάτωση στους καταναλωτές.

Αν και έγιναν επανειλημμένα συστάσεις, τόσο από την εταιρεία όσο και από την αστυνομία, για συμμόρφωση, το φαινόμενο συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της απεργίας, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Παρέμβαση Ρουβίκωνα

Την κατάσταση ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο η παρέμβαση του Ρουβίκωνα, καθώς μέλη της αναρχικής ομάδας έγραψαν και φώναξαν συνθήματα στο σπίτι του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα περί μαζικών απολύσεων της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Λήξη απεργίας

Η πολυήμερη απεργία της ΟΜΕ ΟΤΕ έληξε στις 12/1, και τώρα οι συνδικαλιστές βρίσκονται προ των ευθυνών τους καθώς πλέον η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει λήξει από τις 30/12 και το θέμα των φυλάκων έχει κλείσει.

Οι συνδικαλιστές έχουν αναφέρει ότι έκλεισε ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων "εάν η διοίκηση του ΟΤΕ δεν προσέλθει καλόπιστα σε διαπραγμάτευση". Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προσδιορίσει την νέα συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου μετά τις 20 Ιανουαρίου ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα ακολουθήσει.

Η εργασιακή πραγματικότητα στον ΟΤΕ δεν δικαιολογεί την ακρότητα των αντιδράσεων
Οι σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστών προκαλούν εντύπωση, καθώς η εργασιακή πραγματικότητα στον ΟΤΕ δείχνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που μετ' επιτάσεως σκιαγραφούν.

Καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, την τελευταία δεκαετία, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει φροντίσει να ανανεώσει το προσωπικό του με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, μέσα από προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης.

Από το 2010, 6.500 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ, λαμβάνοντας πακέτα ύψους €150.000 κατά μέσο όρο, δηλαδή 4-5 φορές πολλαπλάσια της νόμιμης αποζημίωσης, αλλά και άλλα προνόμια, όπως: κάλυψη του κόστους αυτασφάλισης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κ.ά.

Το συνολικό μικτό κόστος των προγραμμάτων εθελουσίας, έχει φτάσει το 1 δισ. ευρώ και έχει χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.

Η πρακτική αυτή ήταν συνειδητή απόφαση της διοίκησης προκειμένου να αναδιοργανώσει την εταιρεία με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και με σεβασμό στην προσφορά και τον κόπο των εργαζομένων.

Καθώς πολύς λόγος γίνεται από την ομοσπονδία για «απολύσεις» στον ΟΤΕ, τα στοιχεία που μας διέθεσε η εταιρεία, δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα: από το 2010 έχουν γίνει μόλις 45 απολύσεις, οι 15 από αυτές για λόγους απόδοσης και οι υπόλοιπες 30 για πειθαρχικά παραπτώματα, όπως κλοπές, χειροδικία, υπεξαιρέσεις κτλ.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, για ποιον λόγο έγινε μια απεργία 3 εβδομάδων σε μία ιδιωτική εταιρεία που φροντίζει έμπρακτα, όπως όλα δείχνουν, για το προσωπικό της; Το ερώτημα μένει αναπάντητο...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline