Τρίτη 16 Απριλίου 2024  16:34:29

Ο Τζ.Πάιατ σε νέα στήριξη, μετά την στήριξη από το STATE DEPARTMENT: Φυσικά και θα εμπλακούμε σε περίπτωση απειλής θερμού επεισοδίου με την Τουρκία– Δεν θέλουμε κρίση Ελλάδας-Τουρκίας. Κύριο

«Εξαιρετικά επιτυχημένη» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σε έναν απολογισμό της διήμερης παρουσίας του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα από την σκοπιά της υπερδύναμης.

«Εξαιρετικά επιτυχημένη» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σε έναν απολογισμό της διήμερης παρουσίας του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα από τη σκοπιά της υπερδύναμης. «Το κάνω πολλά χρόνια αυτό, αλλά λίγες φορές βλέπω αυτή την επιτυχία», τόνισε. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη θερμή υποδοχή που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον και στην αποτελεσματικότητα, όπως είπε, με την oποία εξήγησε τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

«Έχουμε καλές ειδήσεις για την παιδεία και για τις επενδύσεις, και επιπλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Η παρουσίαση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Atlantic Council ήταν υποδειγματική», πρόσθεσε.

Χαμός με εκλογικό νόμο και Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο αμερικανός πρεσβευτής σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία και ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας πολιτικός άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε: «Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι μια ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε μονομερείς ενέργειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάραξε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και ανέδειξε τις ελληνικές ανησυχίες αλλά ήταν σαφής ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος με την Τουρκία ώστε να μην απομακρυνθεί από τη Δύση. Από τα πιο επιτυχημένα σημεία της επίσκεψής του, παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο, ήταν ότι παρενέβη και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ άμεσα συγκεκριμένη πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στη Ελλάδα και την Τουρκία, χαρακτήρισε «ανόητη» την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα.

«Φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο και έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είναι ένα ξεκάθαρο, ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι business as usual, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν», είπε.

Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας

Ο κ. Πάιατ απέφυγε τις προβλέψεις για θερμό επεισόδιο, ανέφερε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και ότι αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί, καθώς η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απάντησε ότι δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι η συμφωνία είναι αντιπαραγωγική και προκλητική και ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος χάραξης ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής ότι δεν θέλει να λυθούν οι διαφορές με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο. Σχετικά με τα F-35, ανέφερε ότι ξεκίνησε ο διάλογος, ο οποίος προβλέπεται να είναι μακρύς. Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι στην Ουάσιγκτον θεωρούν επιτυχημένη την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ότι υπάρχει συνέχεια με όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν γίνει βήματα προόδου το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία μετέτρεψαν μια καλή σχέση σε εξαιρετική. Ο κ. Πάιατ πρόκειται να ενημερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είχε κάνει και το 2017, όταν είχε ενημερώσει τη ΝΔ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline