Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:53:42

Με απουσία Ευρώπης και ΗΠΑ, σε ρόλο ....ειρηνοποιού ο πολεμοχαρής Τ. Ερντογάν, με τον Βλ. Πούτιν σε πρώτο ρόλο η δυσάρεστη εξέλιξη το Λιβυκό για Ελλάδα- Αίγυπτο- Ισραήλ-Κύπρο. Κύριο

Ελπίδες ότι η ειρήνευση στη διχασμένη θα είναι για μια ακόμη φορά προσωρινή και προσχηματική και ότι δεν πρόκειται να αναβαθμισθεί κανένας ρυθμιστικός ρόλος του Ερντογάν στη περιοχή και καμία νομιμοποίηση (λ.χ. με τον σχηματισμό Κυβέρνησης Ενότητας- Συνεργασίας) της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης για την ΑΟΖ των δυο χωρών..

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στη Μόσχα, που διεξάγονται με την υποστήριξη τούρκων και ρώσων αξιωματούχων, προχωρούν θετικά, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν,( για να διαψευσθεί από τις εξελίξεις που έληξαν χθες με αδιέξοδο και σοβαρές δυσκολίες) προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη. Με προσδοκίες να παίξει ρόλο ηγεμονικό στην περιοχή και να νομιμοποιήσει την άκυρη και παράνομη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολη για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

Οι αντίπαλοι ηγέτες της Λιβύης διεξάγουν σήμερα ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα. Η Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, τους καλούν να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματισθεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.
Μιλώντας δίπλα στον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο Σάρατζ δηλώνει ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Χαφτάρ

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ Σαράτζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο ,επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας» , φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline