Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:38:46

Xάρης Θεοχάρης, Γιάννης Βρούτσης, Νίκη Κεραμέως – οι πρώτοι υπουργοί που θα βαθμολογηθούν από τον Κυρ. Μητσοτάκη μαζί με τους υφυπουργούς και γενικούς. Η αξιολόγηση του Πρωθυπουργού μετά έξι μήνες διακυβέρνησης. Κύριο

Ποιούς Υπουργούς είχε καταγράψει ως πρώτους σε θετική αποτίμηση τον Δεκέμβριο, η έρευνα της έγκυρης ΜRΒ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει την εξαμηνιαία αξιολόγηση των υπουργών, όπως είχε δεσμευθεί στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης. Θα πρόκειται για την πρώτη συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση, από πρώτο χέρι, της πορείας κάθε υπουργείου και της πολιτικής του ηγεσίας. Κατά αντικειμενικούς παρατηρητές η γενική εικόνα της Κυβέρνησης είναι ακόμα καλή-ικανοποιητική, χωρίς ιδιαίτερη φθορά , γκάφες και αποτυχίες, με μόνο πρόβλημα τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση κάποιων στόχων σε ορισμένα υπουργεία. « Δεν φαίνεται-τονίζεται- να υπάρχουν, τουλάχιστον ακόμα, αποτυχημένοι και ανίκανοι Υπουργοί, όμως από ορισμένους υφυπουργούς θεωρείται ότι εμφανίσθηκαν κάποιες αδυναμίες όχι απλώς απειρίες..»

Στις συναντήσεις αναμένεται να διαπιστωθούν η αποτελεσματικότητα των υπουργείων, αλλά και ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν από τον αρχικό προγραμματισμό και ποιοί έχουν καθυστερήσει.

Ήδη πρώτα δεδομένα για την απόδοση των υπουργών, από την πλευρά της κοινής γνώμης και αναγνώρισης δόθηκαν τα μέσα Δεκεμβρίου.. Ενδιαφέροντα από δημοσκόπηση της MRB, στις εξαμηνιαίες ΤΑΣΕΙΣ, σε ό,τι αφορά τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ. Και δείχνει και τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες και πώς εκτιμούν ότι επιλύονται από την κυβέρνηση. Με πλεονέκτημα για εκείνους που είναι ονομαστοί από χρόνια στον πολιτικό στίβο.

Η πρωτιά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ως προς τη δημοφιλία δείχνει ότι οι πολίτες επικροτούν το δόγμα «νόμος και τάξη» και το γεγονός ότι δεν έγιναν σοβαρά επεισόδια τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήρε ποσοστό 33,5% ως προς την ευνοϊκή γνώμη που έχουν οι πολίτες γι' αυτόν. Βαθμολογήθηκε όμως αρνητικά και από ένα 41,8% που δεν έχουν ευνοϊκή γνώμη.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με ποσοστό ευνοϊκών γνωμών 31,1% και αρνητικών 44,5%. Προφανώς ο κόσμος θέλησε να δώσει στήριξη στον υπουργό σε μια εποχή με εθνικά θέματα κυρίαρχα αλλά και γα την ακούραστη δράση του..
Στην τρίτη θέση την έκπληξη βρέθηκε ο Βασίλης Κικίλιας καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος τον στηρίζει στην προσπάθεια που έχει εξαγγείλει για την αναμόρφωση της Υγείας. Ο υπουργός παίρνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 30.7% και αρνητικές 42.9%. Με περιορισμένες δηλαδή τις θετικές προσδοκίες.

Τέταρτος σε αναγνώριση από όλους τους άλλους ήλθε ο υπουργός Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που πέτυχε την ιστορική αποδοχή και υπερκομματική συναίνεση της ψήφισης του νόμου για την ψήφο των αποδήμων, και ακολουθούν στις υπόλοιπες θέσεις ο Αδωνις Γεωργιάδης. ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Μάκης Βορίδης.

Βελτίωση της όλης εικόνας του , σύμφωνα με τα δεδομένα του Δεκεμβρίου , ήθελαν η όλη δημόσια εικόνα-αναγνώριση για τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τζιάρα, τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, τον αεικίνητο και βελτιούμενο συνεχώς κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη. Πλακιωτάκη . Συγκεντρώνουν το μικρότερο ποσοστό θετικών γνωμών, αλλά και το μικρότερο αρνητικών. Μεγάλα ήταν τα ποσοστά πολιτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν τους γνωρίζουν καλά, δεν μπορούν να τους αξιολογήσουν εύκολα και με αίσθημα ευθύνες, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται στον πάτο της σχετικής λίστας προφανώς γιατί οι πολίτες ψηφίζουν και με βάση το πόσο προβάλλονται οι υπουργοί.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως σήμερα Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει τον γύρο συναντήσεων που κάνει στην αρχή του εξαμήνου με την ηγεσία κάθε υπουργείου ξεχωριστά, σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου τους.

Το μπλε ντοσιέ που είχε μοιράσει στους υπουργούς

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμπληρώσει έξι μήνες από τη στιγμή που πήρε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας και ο πρωθυπουργούς από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε καταστήσει σαφές ότι οι υπουργοί θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται για το έργο τους. Μάλιστα στις 10 Ιουλίου λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου συνεργάτες του πρωθυπουργού μετέφεραν 18 μπλε ντοσιέ, τα οποία είχαν παραλήπτες τους υπουργούς. Κάθε ένας υπουργός θα παραλάμβανε το ντοσιέ που αφορά στο δικό του χαρτοφυλάκιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι στόχοι που καλούνται να υλοποιήσουν.

Στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είχε μοιράσει έναν μπλε φάκελο σε κάθε υπουργό με τους στόχους ανά υπουργείο και το κυβερνητικό πρόγραμμα δράσης ως τον Δεκέμβριο. Η επίτευξη αυτών των στόχων και ο χειρισμός των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν θα αξιολογηθούν στο τέλος του έτους και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αποφασίσει αν θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό σχήμα.

«Έχω ένα πρόγραμμα και πρέπει να το υλοποιήσω. Θέτω χρονοδιαγράμματα, θέτω στόχους ... Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα ήθελα να τα είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Υπάρχουν άλλα τα οποία πιστεύω ότι πήγαμε αρκετά καλά», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μέσω της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου., τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός στα υπουργεία Τουρισμού, Εργασίας και Παιδείας

«Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και θα ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, και το υπουργείο Παιδείας την επόμενη Τρίτη», ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline