Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:54:54

Ο Βασ.Κικίλιας μετά τις επικρίσεις για χαλαρά βήματα στη Υγεία: Το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων- Προχωρούν οι ΣΔΙΤ της συνεργασίας Δημοσίου-ιδιωτών. Τι προβλέπει. Κύριο

Σε τρία νοσοκομεία ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ανήγγειλε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά από επικρίσεις ότι προχωρεί με χαλαρά βήματα, τις όποιες αλλαγές στο χώρο της Υγείας ενώ περιορίζεται σε καθαρά διαχειριστικές επεμβάσεις-εντυπώσεις.με ατυχείς επιλογές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, περιορισμένο θεσμικό έργο και σε προβληματικές σχέσεις με παράγοντες της ΠΟΕΔΗΝ.

Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων και των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υποστήριξε και τόνισε ο Υπουργός Υγείας απολογούμενος: «Θα αποδείξουμε εντός τους έτους ότι πράγματι μπορούμε να πάμε μπροστά σαν χώρα και στα δημόσια νοσοκομεία. Με το πρόγραμμα το οποίο θα κάνουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Αττική, σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αττική και σε ένα στην Περιφέρεια, θα δει ο κόσμος πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά το σύστημα».

Μιλάμε για δημόσια δωρεάν υγεία, αλλά όχι απαραίτητα κρατική, ανέφερε και εξήγησε τι σημαίνει αυτό: «Σημαίνει ότι εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, να μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες. Να τα λειτουργούν οι ιδιώτες, να μη χαλάει η λυχνία, να είναι αυτοί υπεύθυνοι για τη συντήρηση, να μη χαλάει επί τούτου και να πηγαίνουν οι πολίτες στο ιδιωτικό διαγνωστικό έξω και κάνουν τις μαγνητικές ή τις αξονικές και να μην περιμένει ο πολίτης 1,5 και 2 και 2,5 μήνες να κάνει τις εξετάσεις του»

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις υπηρεσίες αυτές και αύριο με τα ΣΔΙΤ θα πληρώνει τις υπηρεσίες αυτές και έκανε σαφές ότι «τίποτα δεν θα επωμίζεται ο πολίτης. Απλά, ο πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται, δεν θα καθυστερεί, θα έχει ποιοτικές εξετάσεις και θα μπορεί να απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες και το αγαθό της υγείας».

Τέλος, ανέφερε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει με τόλμη και σε αυτό το ζήτημα, όπως έκανε με τον αντικαπνιστικό νόμο. «Ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος από μη καπνιστές και καπνιστές, δείχνει ότι το υπουργείο Υγείας και μεταρρυθμίσεις τολμάει να κάνει και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».
Για Σακελλαροπούλου: «Είναι μία πολύ καλή επιλογή και νομίζω ότι θα στηριχθεί ευρέως»

Για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Θα έχουμε για πρώτη φορά μια γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το τονίζω ως μια πολύ σημαντική στιγμή για την πολιτική μας ιστορία. Πρώτη φορά θα έχουμε αρχηγό κράτους μια γυναίκα και μάλιστα με πρόταση του λεγόμενου συντηρητικού κόμματος. Το λέω αυτό για να δούμε ποιοι είναι ουσιαστικά προοδευτικοί και ποιοι προοδευτικοί στα λόγια... Η κ. Σακελλαροπούλου δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Προσωπικά με ευχαριστεί αυτό, γιατί σε μία εποχή που βάλλεται η Δικαιοσύνη είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα τέτοιο πρόσωπο το οποίο δεν πολώνει ούτε δημιουργεί κομματικές αντιπαραθέσεις.

Θεωρώ, επίσης, πολύ σημαντικό ότι η ίδια έχει ασχοληθεί με περιβαλλοντικά θέματα. Βλέπετε ότι με αυτά που γίνονται στον κόσμο, καλό θα ήταν να συμβαδίσουμε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου επικεφαλής είναι επίσης μια γυναίκα, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον μας και τον πλανήτη μας. Είναι μία πολύ καλή επιλογή και νομίζω ότι θα στηριχθεί ευρέως».

«Ε.Τ.» 31.12.2019. Σουηδικό μοντέλο με ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία 

Διαμορφωμένο γύρω από το όραμα «Πρώτα ο Ασθενής» είναι το μοντέλο λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σουηδία που αποτελεί κατά την κυβέρνηση σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των μορφών ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα) που θα επιχειρηθούν στο ΕΣΥ.

Το σουηδικό νοσοκομείο είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης, σύμφωνα με όσα λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διευθυντής του Καρολίνσκα, Björn Zoégas, έχοντας επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν μηδενιστεί η αναμονή για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχει περιοριστεί στο 1,6% η θνησιμότητα σε διάστημα 30 ημερών για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας από τρία δημόσια νοσοκομεία. Τις λεπτομέρειες για τη συνεργασία αναμένεται να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Τόσο ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το ένα νοσοκομείο που πιθανότατα θα είναι ανάμεσα στα τρία είναι το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί το σουηδικό παράδειγμα για την οργάνωση των συμπράξεων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Καρολίνσκα, στο σουηδικό νοσηλευτικό ίδρυμα κατά κανόνα δεν αγοράζουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. «Εντούτοις, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε προσωρινά κατά περιόδους αιχμής, όταν για παράδειγμα η λειτουργική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί, αλλά δεν είναι τακτικό φαινόμενο», αναφέρει ο κ. Zoégas στον «Ε.Τ.».

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ιδιωτικά μηχανήματα και παραχώρηση κλινών σε 3 νοσοκομεία

Αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων, εξορθολογισμός του κόστους για τα ελληνικά νοσοκομεία, έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη που θα προκύψουν από την καθιέρωση και την επέκταση των ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ κατά τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το ποιες θα είναι οι μορφές των συμπράξεων θα γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, σχεδιάζονται δύο ειδών μορφές συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Ο πρώτος αφορά σε διαγνωστικές εξετάσεις που θα μπορούν να γίνονται με ιδιωτικά μηχανήματα μέσα στα νοσοκομεία. Θα νοικιάζει, για παράδειγμα, μια ιδιωτική εταιρεία μηχανήματα, αντί να αγοράζει καινούργια το ΕΣΥ, και το ΕΣΥ θα πληρώνει για αριθμό εξετάσεων. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασθενών και θα εξαλειφθούν ουρές αναμονής που παρατηρούνται σήμερα για διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων μέσα στα νοσοκομεία.

Μια δεύτερη μορφή ΣΔΙΤ θα είναι η παραχώρηση κλινών των δημόσιων νοσοκομείων για ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα τρία νοσοκομεία από τα οποία θα ξεκινήσουν οι ΣΔΙΤ, σύμφωνα με πληροφορίες ένα από αυτά θα είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ είχε πριν λίγο καιρό – σύμφωνα με τον βουλευτή του Μέρα25 Κρίτωνα Αρσένη – συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενημερώνοντάς τους ότι η ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού θα προχωρήσουν «όσο πιο άμεσα γίνεται». Για τον σκοπό αυτό θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», όπως φέρεται να είπε, για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Βουλή, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη δωρεάν δημόσια υγεία. Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση. Οι πόροι που απαιτούνται θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για μια κίνηση πολύ επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη που θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Σχολίασε ακόμη πως η κυβέρνηση «δίνει το σήμα προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (επιχειρηματίες Υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικές αλυσίδες). Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Υγείας, η απάντηση είναι «ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης».

Στις ΣΔΙΤ αντιδρούν έντονα και οι νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίησή τους προκάλεσε τη διακοπή προγραμματισμένης για αυτό το θέμα ημερίδας που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πριν λίγες ημέρες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline