Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:07:23

Κουμουτσάκος με ρεαλισμό και ευθύτητα στον ΟΟΣΑ: «Οι φιλόξενοι Έλληνες άρχισαν να κουράζονται από τις στρατιές μεταναστών στα νησιά από τις ακτές της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα να δείξει πραγματική αλληλεγγύη». Κύριο

Η Ελλάδα βιώνει «μεταναστευτική κόπωση» και αυτό να το λάβει σοβαρά υπόψη η διεθνής κοινότητα.

Η Ελλάδα, που το 2019 ήταν η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, αλλά με χρόνια δοκιμασίες από στρατιές μεταναστών, βιώνει πλέον μια «μεταναστευτική κόπωση», δήλωσε χθες από το Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «πραγματική αλληλεγγύη».

Πραγματική αλληλεγγύη

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου από το Φόρουμ για τη μετανάστευση του ΟΟΣΑ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, χρονιά κατά την οποία υποδέχτηκε περισσότερους από 850.00 ανθρώπους, η Ελλάδα έγινε πέρσι η βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με 62.000 μετανάστες.

Ο κ. Κουμουτσάκος έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να προβάλλει στο εξωτερικό τις θέσεις της κυβέρνησης για την έλλειψη επαρκούς και αποτελεσματικής πολιτικής αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας. Κυρίως σε ότι αφορά την μη ανταπόκριση των Ευρωπαϊκών χωρών στα μέτρα μετεγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι κάθε «αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική» θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «τις ανησυχίες και τους φόβους των τοπικών κοινοτήτων» και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι άνθρωποι που άνοιξαν την καρδιά τους και το σπίτι τους κατά την κρίση του 2015, για να βοηθήσουν και να υποδεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες, σήμερα, πέντε χρόνια μετά, κλείνουν την πόρτα και την καρδιά τους. Ας είμαστε ρεαλιστές (...) υπάρχει μια μεταναστευτική κόπωση. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», υπογράμμισε.

«Όταν βρίσκεται κανείς στα σύνορα μιας περιοχής τόσο ευαίσθητης γεωπολιτικά όσο η Μέση Ανατολή, πρέπει να έχει μια κυβέρνηση έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας αλλά ταυτόχρονα, αναμένουμε μια πραγματική αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Νέο Σύμφωνο για μετανάστευση και άσυλο και ενισχύσεις μέσα στο 2020

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς από το βήμα της ελληνικής βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού έως το τέλος του 2020.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε προτεραιότητα σε ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης, επισήμανε μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ο κ. Σχοινάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για το σχεδιαζόμενο, νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε το ρόλο της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής/συνοριοφυλακής, η οποία θα έχει πλέον δικούς τους πόρους και προσωπικό που θα φτάσουν – όπως είπε – τους 10.000 έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τις τοποθετήσεις των βουλευτών που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ο κ. Σχοινάς παρατήρησε ότι παρ' όλες τις ατέλειές του, χωρίς το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος θα ήταν αδύνατη στη χώρα μας. Όπως είπε, «είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τη φύση πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος μας να διαχειριστούμε το προσφυγικό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο είναι φτηνός λαϊκισμό. Οι εύκολες λύσεις που πουλάν πολλοί εγχώριοι κήρυκες, δεν γίνονται πια αποδεκτές από τον κόσμο» είπε ο κ. Σχοινάς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline