Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:27:59

Από τις επόμενες ημέρες η μεγάλη υπόσχεση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη ότι «κάθε δέκα λεπτά θα υπάρχει αστυνομικός σε κάθε γειτονιά» της Αθήνας και της Αττικής. Ορκίζονται και αναλαμβάνουν καθήκοντα 1.200 αστυνομικοί. Κύριο

Λευτέρης Οικονόμου: Αυξάνονται κατά 50% οι περιπολίες των oμάδων ΔΙΑΣ. Που θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι 300.

-Την παρουσία αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε κάθε γειτονιά προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα τέλη Δεκεμβρίου,.
Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε, ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του Ιανουαρίου, όταν και θα ορκιστούν 1500 αστυνομικοί οι οποίοι ήδη εκπαιδεύονται.

«Μετά την ορκωμοσία 1.500 αστυνομικών, κάθε δέκα λεπτά, αστυνομικές δυνάμεις ΔΙ.ΑΣ θα περιπολούν κάθε γειτονιά επί 24ωρου βάσεως. Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει, τελείωσε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αύξηση σε ποσοστό 50% θα σημειωθεί στις περιπολίες των ομάδων ΔΙΑΣ με την τοποθέτηση 1.200 επιπλέον νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις της αρμοδιότητάς του.
«Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου αστυνόμευσης της Αττικής τοποθετούνται χίλιοι διακόσιοι επιπλέον νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί στις ομάδες ΔΙΑΣ και αυτό σημαίνει ότι οι περιπολίες στην Αττική θα αυξηθούν κατά 50%», ανέφερε ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κλέωνα Γρηγοριάδη.

«Σε όλες τις περιπτώσεις έκνομων συμπεριφορών ατόμων ή ομάδων, που πραγματώνουν την αντικειμενική υπόσταση αξιόποινης πράξης, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εφαρμόζουν κάθε προβλεπόμενη υπηρεσιακή και δικονομική ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό, υπό τις κατευθύνσεις και τις εντολές του οποίου ενεργούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και κατέθεσε στοιχεία για την κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2019 έως 31-12-2019, «από τα οποία», όπως είπε, «μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πραγματικότητα».
Βάσει των στοιχείων, σημειώθηκε μείωση κατά 33% στις ληστείες, κατά 7,8% στις κλοπές οχημάτων, κατά 83,3% στις αρπαγές τσαντών και σε μια σειρά άλλα αδικήματα.

Ο κ. Γρηγοριάδης είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με πρόσφατη διαμαρτυρία των κατοίκων των Εξαρχείων και τη φερόμενη δήλωση του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος περί σχεδιασμού να χτυπηθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα στα Εξάρχεια και μετά το ποινικό. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ο διοικητής του Τμήματος δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσω της πραγματοποίησης συνεχών δράσεων για την ενίσχυση του επιπέδου αστυνόμευσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναφυόμενων προβλημάτων παραβατικότητας και δεν έγινε λόγος για προτεραιότητες της ΕΛΑΣ ούτε για το υφιστάμενο επιχειρησιακό σχέδιο στην περιοχή των Εξαρχείων».

Που θα τοποθετηθούν

Η Ελληνική Αστυνομία τοποθετεί 1.200 νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, στην Αττική. Παράλληλα, 300 ακόμη ειδικοί φρουροί τοποθετούνται στην Ομάδα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και στη Διεύθυνση Μεταγωγών - Δικαστηρίων, όπως τονίζει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν χαρτογραφήσει την εγκληματικότητα ανά περιοχή και θα υπάρχουν ειδικές δράσεις στα σημεία που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Οι περιπολίες θα είναι 24ωρες σε όλες τις γειτονιές και ιδιαίτερα αυξημένες στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, έχει καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για το κέντρο της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή της, σε σημεία που υπάρχει αυξημένη - κυρίως - μικροεγκληματικότητα. Η παρουσία της αστυνομίας θα είναι έντονη, ενώ αναμένεται ότι θα ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος ανταπόκρισης της Άμεσης Δράσης σε κάθε περιστατικό.

Όσον αφορά ειδικά την περιοχή των Εξαρχείων, σημειώνεται ότι γίνονται συνεχείς πλέον αστυνομικές επιχειρήσεις με τις συλλήψεις να έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ενώ στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ 1, είναι τα Εξάρχεια να αποτελούν μια "ανοιχτή γειτονιά", όπως φυσικά και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline