Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:59:19

Γύρω στο Πάσχα, μέσα Απριλίου, η καταβολή των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις. Εφάπαξ, σε μια δόση για 7 μήνες. Από 40-50 ευρώ έως 250 τον μήνα. Οι άλλες εξαγγελίες Γ. Βρούτση. Κύριο

Με καθυστέρηση από τις αρχικές υποσχέσεις για καταβολή των αναδρομικών τον Ιανουάριο και έκτοτε κανονική καταβολή.

Νέες προθεσμίες για παλαιές εξαγγελίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία μείωση σε συντάξεις και πως αντίθετα είναι εκατοντάδες χιλιάδες (ομιλούν για ένα εκατομμύριο συνολικά) όσοι συνταξιούχοι ευνοηθούν από τη νέα ασφαλιστική νομοθεσία και τον επαναυπολογισμό κύριων και επικουρικών, καταργώντας τις διατάξεις του νόμου Κατρουγκαλου.

Τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 επιβεβαιώνει η αναλογιστική μελέτη, που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Όπως είπε, πρόκειται για μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι αλλάζει το μέλλον στο ασφαλιστικό, καθώς δημιουργείται το πιο απλό για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ευελιξίας, της ελκυστικότητας και της ανταποδοτικότητας, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει πλέον καμία μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αυξήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στο νόμο- στη βάση της ανταποδοτικότητας -και στις κύριες και στις επικουρικές, αφορούν τη μεγάλη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν, μετά το νόμο Κατρούγκαλου. «Οι συνταξιούχοι οι οποίοι ολοκληρώσουν τον εργασιακό βίο τους με αυτόν το νόμο, θα λάβουν τις αυξήσεις που προβλέπονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου.

Έτσι, δημιουργείται κίνητρο παραμονής στο ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι πάνω από 41 χρόνια ασφαλιστικού βίου, θα εφαρμόζεται συντελεστής αναπλήρωσης προσαυξημένος κατά 0,5%. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να γίνει η δημόσια κοινωνική ασφάλιση ένα ασφαλές καταφύγιο.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Οι συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπεί. Πλέον, όλες αυτές επανέρχονται και τα χρήματα θα επιστραφούν στο ακέραιο. Το εύρος αύξησης υπολογίζεται από 5 ευρώ έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ. Αυτή η διάταξη θα ισχύσει με ημερομηνία αναδρομικότητας την 1η Οκτωβρίου 2019 και η καταβολή θα γίνει ενιαία, αυτόματα και εφάπαξ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline