Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:28:36

Αντώνης Σαμαράς, ξεκάθαρος: Στηρίζει Μητσοτάκη και Κυβέρνηση, απών την Τετάρτη από τη Βουλή, κριτικός στο Μεταναστευτικό. Κύριο

Αποκαλυπτικός για τη μεταστροφή –αστάθεια του Φώτη Κουβέλη. Αποκαλύπτει τον ρόλο του Κουβέλη στην πτώση της κυβέρνησης ΝΔ το 2015 -Θα λείπει σε ταξίδι στις ΗΠΑ την ημέρα εκλογής της Σακελλαροπούλου.

Αποκαλυπτικός, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία πλέον, εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή του 2014, επιτίθεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα επικρίνοντάς τον και ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργό και επαναλαμβάνει για την υπόθεση Novartis πως πρόκειται για σκευωρία, «απίστευτα βλακώδη βέβαια- αλλά σκευωρία που στρέφεται ευθέως πλέον κατά του Πολιτεύματος».

Η επιλογή του Σταύρου Δήμα για ΠτΔ

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την πτώση της κυβέρνησής του, τον Ιανουάριο του 2015, λόγω «αδυναμίας» εκλογής ΠτΔ στο πρόσωπο του Στ.Δήμα, ο Αντώνης Σαμαράς, θυμάται: «Τότε θέσαμε τα κριτήρια εκλογής Προέδρου και προτείναμε τον Σταύρο Δήμα. Τον ψήφισαν τελικά 168 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μια πλειοψηφία που έδειξε ευρύτερη συναίνεση, αφού ξεπέρναγε κατά πολύ το άθροισμα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που στήριζαν τότε την κυβέρνησή μας (153).

Αλλά δεν έφτασε την τότε απαραίτητη «ενισχυμένη πλειοψηφία» των 180. Τώρα ευτυχώς, αυτό το εμπόδιο έχει ξεπεραστεί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έγινε. Ο Σταύρος Δήμας προερχόταν από την παράταξή μας, αλλά τον ψήφισαν και αρκετοί βουλευτές εκτός παράταξης. Λόγω της σοβαρότητας, της αξιοσύνης του, της διεθνούς προβολής και εμπειρίας του και της ανάγκης να χτυπηθεί τότε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς ντροπή εργαλειοποιούσε την Προεδρική εκλογή. Μη διστάζοντας μάλιστα, να ακυρώσει τελικά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια - έξοδο που τότε είχαμε ήδη δρομολογήσει».

Ο ρόλος Κουβέλη

Ο πρώην πρωθυπουργός ερωτάται για το παρασκήνιο αν είχε γίνει πρόταση στον κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος αρνήθηκε και υπαναχώρησε στη συνέχεια.

«Συνέβησαν και τα δύο που αναφέρατε: Πρώτα-πρώτα, ενώ είχαμε προτείνει αρχικά στον Φώτη Κουβέλη την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάποιοι τον έπεισαν να αρνηθεί... Το έχω πει κι εγώ, το έχει διαβεβαιώσει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Σπύρος Λυκούδης. Τη συνέχεια την γνωρίζετε: Είχα προειδοποιήσει σαφώς, τότε, ότι αν έπεφτε η κυβέρνησή μας και κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επανερχόταν άμεσα η απειλή του grexit, που είχαμε αποτρέψει το 2012... Ότι θα έκλειναν οι τράπεζες και θα επιβάλλονταν capital controls... Ότι θα μας έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέο μνημόνιο με νέα πολύ οδυνηρά μέτρα...Ότι η οικονομία θα σαρωνόταν από ένα κύμα υπερφορολόγησης. Όλα αυτά συνέβησαν πράγματι, τους επόμενους έξη μήνες! Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα απέκλειε τον Ιανουάριο του 2015. Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα παραδέχθηκε και τα υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015...»

Αιχμές για το μεταναστευτικό: «Εισβολή λαθρομεταναστών, υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις»

Ο Α. Σαμαράς αφήνει επίσης αιχμές κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ζήτημα λέγοντας πως υπήρξαν υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. «Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο...» λέει με νόημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, επιμένει να μιλά για λαθρομετανάστες και κατηγορεί την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τις ροές ενώ εγκαλεί όσους μιλούν ακόμη για «προσφυγκό-μεταναστευτικό».

«Δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες "ροές" αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές, το λέει με κάθε τρόπο, οι εταίροι μας το ξέρουν, ενώ εδώ κάποιοι μιλάνε ακόμα για ..."προσφυγικό-μεταναστευτικό"... Ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Όμως η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει "ανορθόδοξο" πόλεμο εναντίον μας μέσω των λαθρομεταναστευτικών ροών. Αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο...».

Σαμαράς: Δεν είναι δουλειά μου να βαθμολογώ υπουργούς του Μητσοτάκη

Για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν είναι δουλειά του να βαθμολογεί υπουργούς και να σχολιάζει αλλά «είμαι εδώ για να βοηθώ» και τονίζει πως «το στοίχημα θα κερδηθεί στην πράξη» και «όλοι ευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδηθεί».

Επίσης λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι «δεν περπατάει ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη», μιλά για την οικονομία και το στόχο της ανάπτυξης ενώ τέλος ερωτάται τι προσδοκά από την πολιτική και τον εαυτό του. «Από την πολιτική περιμένω ένα μόνο: να βοηθήσω τη χώρα μου - ιδιαίτερα στα δύσκολα που έρχονται. Κι από τον εαυτό μου, περιμένω τα πάντα: Να κάνω μάχιμος το καθήκον μου ως το τέλος. Το καθήκον είναι συμβόλαιο ζωής! Αδιαπραγμάτευτο...», απαντά ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει κακός λύκος Σαμαρά, κάποιοι αναζητούν κοκκινοσκουφίτσες»

«Το "αξίωμα" που με χωράει είναι να παραμένω ενεργός στην πολιτική, να υπερασπίζομαι την Πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου - ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς και σε άλλη, σχετική ερώτηση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κανένας "κακός λύκος". Όλοι ξέρουν πως βοήθησα ενεργά για τη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις». Προσθέτει δε ότι «απλώς κάποιοι αναζητούν... "κοκκινοσκουφίτσες" για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης, αλλά δεν θα τους περάσει».

Σαμαράς για Σακελλαροπούλου

Οπως είχε δημοσιευτεί από χθες, ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να ψηφίσει την Τετάρτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς θα λείπει σε προγραμματισμένο ταξίδι της ΗΠΑ, ωστόσο διαμηνύει πως αν ήταν παρών θα την ψήφιζε.

«Όπως γνωρίζετε η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Χαίρομαι που ξεκαθάρισε το τοπίο. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κα. Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω ωστόσο σχετική επιστολή στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Σαμαράς για Τσίπρα: Αδίστακτος, ανεύθυνος, καταστροφικός, ασυνάρτητος

Κληθείς να κρίνει τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την τριετία 2012-15, τον θεωρούσα πάντα αδίστακτο και ανεύθυνο. Αποδείχθηκε αυτό ακριβώς...
Ως Πρωθυπουργό την πενταετία 2015-19, τον θεωρώ καταστροφικό. Θα πασχίζουμε για καιρό να διορθώσουμε τα τεράστια δεινά που επέφερε.
Και ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τελευταίο εξάμηνο, τον θεωρώ ασυνάρτητο και αναξιόπιστο.

Πασχίζει να πείσει τους δικούς του ότι γύρισε στα παλιά. Και όλους τους άλλους ότι δήθεν έμαθε από τα λάθη του και ότι δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ στα παλιά! Κι έτσι χάνει και τους μεν και τους δε. Προσπαθεί να πείσει τους παλαιούς αριστερούς ότι παραμένει "ακραιφνής αριστερός". Τους παλαιούς ΠΑΣΟΚους, ότι προσχωρεί στην «κεντροαριστερά». Και τους αντιπάλους του, ότι έχει γίνει "υπεύθυνος". Τελικά τους απογοητεύει όλους... Στη υπόθεση της Novartis απέδειξε ότι είναι και επικίνδυνος. Για το ίδιο το Πολίτευμα. Οι κολοσσιαίες ευθύνες του μόλις τώρα αρχίζουν να έρχονται στο φως. Με τις αποκαλύψεις στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής...».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline