Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:56:23

Ο Γιώργος Τσίπρας υπερασπίζεται τον εξάδελφο Αλέξη από βολές (που πυκνώνουν στη πορεία προς το Συνέδριο) ότι έχει μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα και όχι ανοικτό και δημοκρατικό. «Η άρρωστη εσωστρέφεια». Κύριο

Μάλιστα πιστεύει το ακριβώς αντίθετο: "Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο αρχηγοκεντρισμός, αλλά η ατομική αυθαιρεσία".

«Η γκρίνια περί αρχηγοκεντρισμού μοιάζει να θέλει να δώσει περισσότερο χώρο σε μηχανισμούς και καρέκλες που κινδυνεύουν από μια μεγάλη διεύρυνση και πιο δημοκρατική λειτουργία παρά το αντίθετο», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.Η πτήση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον μετασχηματισμό του «ήταν χαμηλή», τονίζει με συνέντευξή του στο News 24/7 –που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις- ο Γιώργος Τσίπρας.

«Πολλές χιλιάδες είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε ένα νέο εγχείρημα αλλά όχι στον υπαρκτό ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά ο βουλευτής Αττικής , αφήνοντας αιχμές ότι ακόμα και οργανώσεις δεν το επιθυμούν πραγματικά, ενώ κάνει λόγο για «εσωστρέφεια μερίδας του κόμματος». Σημειώνει, μάλιστα, πως αν γινόταν όλα όσα προϋποθέτει ο μετασχηματισμός θα έπρεπε «αμφίδρομα να μετασχηματιστούμε εμείς οι ίδιοι, προσωπικά, οργανωτικά, ιδεολογικά».

«Θα σήμαινε ένας τέτοιος μεγάλος μετασχηματισμός ένα μεγάλο ξεβόλεμα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%; Αναμφίβολα! Εκεί μάλλον βρίσκεται και το πρόβλημα», επισημαίνει με νόημα ο Γιώργος Τσίπρας στη συνέντευξή του και προειδοποιεί: «Πολλά πράγματα από το νέο υλικό που γέννησε η κρίση είναι πιο μπροστά από μας. Που σημαίνει ότι σε ορισμένα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συντηρητικός από τον κόσμο. Αν έχουμε την αντίληψη ότι όλος ο κόσμος που μας στηρίζει αλλά είναι κριτικός βλέπει τα πράγματα λάθος κι εμείς τα βλέπουμε σωστά και κατέχουμε την αλήθεια, έχουμε ήδη ξεκινήσει στραβά».

Ο βουλευτής Αττικής χαρακτηρίζει ως ένα τρικ τις κατηγορίες περί αρχηγοκεντρισμού στο εσωτερικό του κόμματος: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις πλέον υπουργοκεντρικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Αυτό είναι δημοκρατικό; Είναι δέκα φορές λιγότερο δημοκρατικό από τον πρωθυπουργοκεντρισμό! Γιατί τη λαϊκή εντολή έχει ο Πρωθυπουργός και κανείς υπουργός. Το βέλτιστο θα ήταν βέβαια μια επιτελική λειτουργία υπό τον Πρωθυπουργό που συγκεράζει με τις απόψεις του κόμματος και της κοινωνίας και όπου οι υπουργοί λογοδοτούν στο πλαίσιο μιας πιο συλλογικής λειτουργίας. Είναι γνωστά σε όλους τα παράπονα χιλιάδων μελών του κόμματος και απλών οπαδών για συγκεκριμένες επιλογές συγκεκριμένων υπουργών και την μερικές φορές αφ' υψηλού αντιμετώπιση αιτημάτων του κόμματος και της κοινωνίας. Αν τους ρωτούσατε, το πρόβλημα όλων αυτών των χιλιάδων δεν ήταν λοιπόν ο αρχηγοκεντρισμός αλλά το αντίθετο, η ατομική αυθαιρεσία».

«Καλώς ή κακώς, στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα συμπυκνώνεται σήμερα η εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών προς την κομματική ηγεσία και ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη του λαού που στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ. Η γκρίνια περί αρχηγοκεντρισμού μοιάζει να θέλει να δώσει περισσότερο χώρο σε μηχανισμούς και καρέκλες που κινδυνεύουν από μια μεγάλη διεύρυνση και πιο δημοκρατική λειτουργία παρά το αντίθετο», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Προσωπικά έχω προτείνει την εκλογή του Προέδρου με μια πλατιά λαϊκή συμμετοχή σε κάλπες, όχι ως πάγια διαδικασία αλλά ως πρωτοβουλία που στην παρούσα πολιτική συγκυρία θα αποτελούσε κεντρικό γεγονός ανάδειξης και επιβεβαίωσης της λαϊκής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα θα μας έφερνε κοντά σε εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη».

Ο Γιώργος Τσίπρας τονίζει ακόμα:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ

«Οι τάσεις είχαν μετατραπεί σε μηχανισμούς ήδη πριν το 2015. Έχουμε ανάγκη από διαφορετικά ρεύματα ιδεών αλλά όχι από μηχανισμούς. Έχουμε ανάγκη από περισσότερη δημοκρατία και πλειοψηφίες που εκφράζονται και όχι από μηχανισμούς. Δυστυχώς υπάρχουν και μηχανισμοί - που δεν είναι μόνο οι τάσεις -καθώς και ιδιότυπες βαρωνείες. Οι μηχανισμοί θέτουν όρους, βάζουν βέτο, θέλουν να γίνεται το δικό τους, προέχει η αναπαραγωγή τους. Οι πλειοψηφίες που διαμορφώνονται στα διάφορα θέματα, συνθέτουν διαφορετικές απόψεις, εκφράζουν περισσότερους ανθρώπους και είναι δείκτης δημοκρατίας και ωριμότητας.

Συνεπώς είναι σωστές οι επισημάνσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη αν και ήταν άστοχη η ιδιαίτερη αναφορά σε «νέα τάση ορισμένων Πασοκογενών». Δεν γνωρίζω να υπάρχει τάση Πασοκογενών που αποτρέπει τη διεύρυνση ή μια δημοκρατικότερη λειτουργία δίχως τάσεις».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Στόχος είναι να συγκροτηθεί μια κοινωνική-πολιτική πλειοψηφία και η μεγάλη προοδευτική παράταξη. Να συνδιαμορφώσουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική για τους πολλούς που θα πατά στις υπαρκτές δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας. Αυτό συνιστά μια αντικειμενική απαίτηση, ανάγκη της κοινωνίας. Θα πάρει χρόνο και έχουμε δρόμο μπροστά μας, με νίκες και με ήττες. Σχετικά με τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που περίπου προβλέπουν περίπατο της ΝΔ(...)Στόχος μας στις επόμενες εκλογές δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από τη νίκη. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να ξαναδώσουμε προοπτική στον κόσμο που απευθυνόμαστε. Αυτό που δεν κάναμε όπως έπρεπε στις τελευταίες εκλογές».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline