Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:49:21

Λίγοι οι παραβάτες καπνιστές αλλά βαριά τα πρόστιμα -έως 6.000 σε ιδιοκτήτες. Γιατί δεν είναι νόμιμη καμία "λέσχη καπνιστών". Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από ειδικά κλιμάκια ελέγχων αλλά και μετά από καταγγελίες πολιτών. Κύριο

Τελικά το κλειδί στην επιτυχία της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι τα υψηλά πρόστιμα στους καταστηματάρχες (και λιγότερο στους πελάτες ή μόνο σε αυτούς), οι εκάστοτε έλεγχοι, στοχευμένοι και οι καταγγελίες των πολιτών για τους παραβάτες. 

Σειρά προστίμων επέβαλαν τα ελεγκτικά κλιμάκια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σε καταστήματα και θαμώνες στις περιοχές Πλάκα, Σύνταγμα, Κεραμεικός και Γκάζι. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Δ/νσης Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) από τις βράδυνες ώρες του Σαββάτου (18.01) μέχρι τις 04:45 της Κυριακής (19.01). Ο έλεγχος κάλυψε επίσης τους τομείς της συμμόρφωσης με τη φορολογική και την εργατική νομοθεσία.

Όπως τονίζει η ΕΑΔ, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή αλλού τύπου επιθέσεις στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων με την επίκληση της λειτουργίας τους ως «Λέσχες Καπνιστών». Οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων.

Αναλυτικά η αποτίμηση των ελέγχων που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας:

Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών» επιβλήθηκε πρόστιμο 2000 ευρώ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύνταγμα: Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του οποίου δεν έφερε διακριτικά του μαγαζιού, βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4x100 ευρώ), ενώ πρόστιμο 1500 ευρώ επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4x100 ευρώ) και 6.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλάμπ, στο οποίο ο χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ.

-Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: Λέσχες καπνιστών δεν υφίστανται νομικά( γιατί η απαγόρευση αφορά σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους)
Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους o Άγγελος Μπίνης μίλησε για τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος

Διευκρινίσεις για τα νομικά «παράθυρα» που επιχειρούν να βρουν ορισμένοι επιχειρηματίες για να μπορούν να καπνίζουν οι πελάτες τους ατιμωρητί έδωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Λέσχες καπνιστών» δεν υφίστανται νομικά, παραβιάζουν τη νομοθεσία, τόνισε ο Άγγελος Μπίνης. Όπως εξήγησε θα περάσουν από έλεγχο από κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και Επόπτες Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους μίλησε για τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, δίνοντας δυνατότητα για τοποθέτηση ζαρντινιερών και μουσαμάδων στους ανοιχτούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μελλοντικά, τόνισε ο κ. Μπίνης, θα εξεταστεί και το νομικό καθεστώς των cigar bars.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline