Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:55:13

Όλο το παρασκήνιο για Μέγκαν Μάρκλ- Χάρι και η αληθινή στάση της Ελισάβετ αλλά και της ψυχρής πλειοψηφίας των Άγγλων. Το κρυφό νόημα πίσω από για το Megxit και οι απόψεις ότι τελικά θα μετανοιώσουν για την ..αυτονομία τους. Κύριο

Μάλλον έχουν χάσει σημαντικά σε αποδοχή των Άγγλων. Γενικά όσα χάνουν, τι κερδίζουν. Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι φαίνεται ότι έκλεισαν το Megxit, δηλαδή μια χωριστή πορεία τους ως αστέρια του life style.

Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι, μετά το Megxit, θα αποποιηθούν τον βασιλικό τους τίτλο (ως Δούκας και Δούκισσα, πέρα από το «Υψηλότατοι») και θα πάψουν να λαμβάνουν δημόσιους πόρους μετά την απόφασή τους να απομακρυνθούν από τη βασιλική οικογένεια, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, δίνοντας τέλος σε 10 ημέρες κρίσης.

«Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα χρησιμοποιούν πλέον τον τίτλο τους της βασιλικής υψηλότητας, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας», διευκρινίζουν τα Ανάκτορα. «Δεν θα εκπληρώνουν πλέον βασιλικές υποχρεώσεις» και «δεν μπορούν πλέον επίσημα να εκπροσωπούν τη βασίλισσα», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, θα διατηρήσουν τον τίτλο τους, δούκας και δούκισσα του Σάσεξ.
Έπειτα από μήνες έντασης και δυσφορία με τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως με τα ανηλεή ταμπλόιντ, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μάρκλ ανακοίνωσαν στις 8 Ιανουαρίου την απόφασή τους να αποποιηθούν τον ρόλο τους ως «ανώτερα» μέλη της βασιλικής οικογένειας για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και να κατοικούν στον Καναδά όπου η Μέγκαν Μάρκλ έχει δεσμούς.

Σε μια προσωπική δήλωση, η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε ικανοποίηση που βρέθηκε «μια εποικοδομητική λύση για τον εγγονό μου και την οικογένειά του έπειτα από αρκετούς μήνες συζητήσεων. Ο Χάρι, η Μέγκαν και ο 'Αρτσι θα παραμείνουν πολύ αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μου», υπογράμμισε.

Η ανακοίνωση της βασίλισσας για το Megxit

«Μετά από μήνες συζητήσεων και τις πρόσφατες συζητήσεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μαζί βρήκαμε μια εποικοδομητική και υποστηρικτική λύση για τον εγγονό μου και την οικογένειά του.

Ο Χάρι, η Μέγκαν και ο Αρτσι θα είναι πάντα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μου

Αναγνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν ως αποτέλεσμα της έντονης επιτήρησης τα τελευταία δύο χρόνια και υποστηρίζω την επιθυμία τους για μια πιο ανεξάρτητη ζωή.

Θέλω να τους ευχαριστήσω για όλο το αφοσιωμένο έργο τους στη χώρα, την Κοινοπολιτεία και πέρα από αυτήν και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για το πόσο γρήγορα η Μέγκαν έγινε μέλος της οικογένειας.

Είναι η ελπίδα ολόκληρης της οικογένειάς μου ότι η σημερινή συμφωνία τους επιτρέπει να αρχίσουν να χτίζουν μια ευτυχισμένη και ειρηνική νέα ζωή».

Η ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ για το Megxit εκ μέρους της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι

«Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ είναι ευγνώμονες στη βασίλισσα και τη βασιλική οικογένεια για τη διαρκή υποστήριξή τους καθώς προχωρούν στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους.

Όπως συμφωνήθηκε στο νέο σύμφωνο, αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να παραιτηθούν από τις βασιλικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου των επίσημων στρατιωτικών υποχρεώσεων. Δεν θα λαμβάνουν πλέον δημόσιο χρήμα για βασιλικά καθήκοντα.

Με την ευλογία της βασίλισσας, οι Σάσεξ θα συνεχίσουν να κάνουν τις ιδιωτικές τους φιλανθρωπίες. Ενώ δεν θα μπορούν πλέον να εκπροσωπούν επίσημα τη βασίλισσα, οι Σάσεξ έκαναν ξεκάθαρο ότι οτιδήποτε κάνουν θα συνεχίσει να υπηρετεί τις αξίες της Αυτού Μεγαλειότητας.

Οι Σάσεξ δεν θα χρησιμοποιούν πλέον τους ΗRH τίτλους τους (ΑΒΥ η «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα») καθώς δεν θα εργάζονται πλέον ως μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ μοιράστηκαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στο Sovereign Grant (σσ είναι τα χρήματα που δίνονται από την κυβέρνηση στη βασιλική οικογένεια για τα καθήκοντά τους) τα χρήματα που έλαβαν για την ανακαίνιση του Frogmore Cottage, το οποίο θα παραμείνει η επίσημη κατοικία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν σχολίασε τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Υπάρχουν ανεξάρτητες διαδικασίες που θα καθορίσουν την αναγκαιότητα της δημόσιας χρηματοδότησης της ασφάλειας.

Το νέο μοντέλο θα τεθεί σε εφαρμογή από την Άνοιξη του 2020».

Το νόημα πίσω από την ανακοίνωση της βασίλισσας για το Megxit

Η Daily Mail επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει την ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ ως εξής:

Η βασίλισσα εξέφρασε τη σημασία της οικογένειας στη δήλωσή της χθες το βράδυ και δήλωσε πως είναι «ιδιαίτερα περήφανη» για την Μέγκαν Μαρκλ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε έναν βαθύ προσωπικό τόνο και αναφέρθηκε στην οικογένειά της τέσσερις φορές σε όλη τη δήλωσή της με τη χρήση τρεις φορές της προσωπικής αντωνυμίας «εγώ» και τρεις φορές της προσωπικής αντωνυμίας «μου» στις πέντε παραγράφους της δήλωσής της.

Επαίνεσε την Μέγκαν Μαρκλ για το πόσο γρήγορα έγινε μέλος της Βασιλικής Οικογένειας και ευχαρίστησε το ζευγάρι για το έργο του.

Η βασίλισσα μιλάει ως επικεφαλής της Βασιλικής Οικογένειας στην τελική γραμμή της δήλωσης και αποκαλύπτει πώς είναι η επιθυμία της για την Μέγκαν Μαρκλ, τον πρίγκιπα Χάρι και τον Αρτσι, να ξεκινήσουν μια «ευτυχισμένη και ειρηνική νέα ζωή».

Αντίθετα, η δήλωση που εκδόθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει έναν πιο απρόσωπο τόνο και δεν έχει το ζεστό άγγιγμα της δήλωσης της Βασίλισσας.

Το ζευγάρι αναφέρεται ως ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ κάτι που αποκαλύπτει ότι η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι σκοπεύουν να διατηρήσουν το επίσημο στιλ τους.

«Μετά από πολλούς μήνες συνομιλιών»

Η γραμμή ανοίγματος ξεκινά με μια βόμβα, αποκαλύπτοντας ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ συζητούν για την παραίτησή τους από τη βασιλική ζωή με τη βασίλισσα και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας για περισσότερο καιρό από ότι γνώριζε το κοινό.

Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα στις 8 Ιανουαρίου. Σε δήλωσή τους η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι ανέφεραν: «Μετά από πολλούς μήνες προβληματισμού και εσωτερικές συζητήσεις».

Η φράση «πολλοί μήνες» είναι πολύ αποκαλυπτική, καθώς επιβεβαιώνει ότι η απόφαση του ζευγαριού να παραιτηθεί ελήφθη πριν από πολύ καιρό.

Το κοινό έμαθε για τα προβλήματα μόλις μερικές ημέρες πριν. Αλλά το ζευγάρι, που παντρεύτηκε μόλις 20 μήνες πριν, προφανώς διαπραγματευόταν το Megxit εδώ και πολύ καιρό. Πριν λίγες ημέρες έγινε στο Σάντριγχαμ μια σύσκεψη μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ, του Καρόλου, του Γουίλιαμ και του Χάρι όπου θεωρήθηκε ότι ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για το Megxit.

«Ο εγγονός μου και η οικογένειά του»:

Η βασίλισσα τονίζει τον προσωπικό της δεσμό με τον πρίγκιπα Χάρι και τον αναφέρει ως τον «εγγονό» της, τονίζοντας το ρόλο της όχι μόνο ως μονάρχη αλλά και ως γιαγιάς του.

Η λέξη «οικογένεια» εμφανίζεται τέσσερις φορές στη δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ και αναφέρεται στη βασιλική οικογένεια αλλά και στην οικογένεια του πρίγκιπα Χάρι, της Μέγκαν Μαρκλ και του Αρτσι.

Η λέξη «οικογένεια» χρησιμοποιήθηκε επίσης έξι φορές στη δήλωση που εξέδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ την περασμένη Δευτέρα και στην οποία ανέφερε ότι θα αποδεχθεί τις επιθυμίες του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

Αυτό αντικατοπτρίζει τη λύπη της επειδή η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ και οι πλησιέστεροι συγγενείς της «θα προτιμούσαν» το ζευγάρι να παραμείνει ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας.

«Τα πολυαγαπημένα μέλη της οικογένειάς μου»

Η βασίλισσα Ελισάβετ κάνει μια προσωπική αναφορά δίνοντας έμφαση στο ότι η Μέγκαν Μαρκλ, ο πρίγκιπας Χάρι και ο Αρτσι παραμένουν για πάντα «πολύ αγαπητά» μέλη της οικογένειάς της.

Στη νέα τους ζωή, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θα ζουν 4.700 μίλια από το Λονδίνο στο Βανκούβερ, αλλά η Βασίλισσα θέλει να τους διαβεβαιώσει ότι θα είναι πάντα πολύ αγαπητοί.

Η δήλωση έχει ένα βαθύ προσωπικό τόνο με τη χρήση τρεις φορές της προσωπικής αντωνυμίας «εγώ» και τρεις φορές της προσωπικής αντωνυμίας «μου» στις πέντε παραγράφους της.

Ο τόνος ολόκληρης της ανακοίνωσης της βασίλισσας Ελισάβετ είναι μια προσπάθεια να γίνει το «διαζύγιο» όσο το δυνατόν πιο αρμονικό, θεωρώντας ότι το Megxit θεωρείται ευρέως ως η μεγαλύτερη βασιλική κρίση των τελευταίων χρόνων. Αν και έχει πληγωθεί και είναι λυπημένη, θέλει να τονίσει την υποστήριξή της στον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ.

«Αναγνωρίζω τις προκλήσεις που έχουν βιώσει»

Αυτές οι «προκλήσεις» αποδείχτηκαν υπερβολικές για το ζευγάρι. Και οι προκλήσεις ήταν πολυάριθμες: Να συνδυάσουν τον ερχομό του Αρτσι με τα βασιλικά καθήκοντα, η αίσθηση του πρίγκιπα Χάρι ότι αγωνίζεται για να βρει ένα ρόλο και το γεγονός ότι στην Μέγκαν Μαρκλ έλειπαν πολύ οι φίλοι της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο «έντονος έλεγχος» αναμφίβολα αναφέρεται στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

«Η Κοινοπολιτεία»
Η Βασίλισσα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για το έργο που η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι έχουν συνεισφέρει στην «Κοινοπολιτεία». Πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση πιστεύουν ότι κρύβεται ένα ιδιαίτερο νόημα καθώς η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι θέλουν να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη ζωή στον Καναδά, μια άλλη χώρα της Κοινοπολιτείας.

«Ιδιαίτερα περήφανη»
Η βασίλισσα αποτίει φόρο τιμής στην Μέγκαν Μαρκλ και την επαινεί για το πόσο γρήγορα κατάφερε να γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας. Αυτό τονίζεται υπό το πρίσμα ότι πολλοί θεωρούν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έχει κάθε δικαίωμα να είναι δυσαρεστημένη με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η Μέγκαν Μαρκλ.

Και αυτό γίνεται προκειμένου η Μέγκαν Μαρκλ να μην θεωρηθεί «αποστάτης», η λέξη που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μητέρα της Νταϊάνα που παράτησε την οικογένειά της. Η βασίλισσα Ελισάβετ μίλησε για την υπερηφάνεια που νιώθει για την 38χρονη Μέγκαν Μαρκλ προκειμένου να αποφύγει τις συγκρίσεις και να την κρατήσει στην αγκαλιά της οικογένειας Γουίνδσορ.

«Η ελπίδα ολόκληρης της οικογένειάς μου»
Εδώ η βασίλισσα Ελισάβετ μιλάει ως επικεφαλής της Βασιλικής Οικογένειας στο σύνολό της, βάζοντας στην άκρη τα προσωπικά της συναισθήματα για το καλό όλων.

«Μια ευτυχισμένη και ειρηνική νέα ζωή»:
Μετά από μέρες κατά τις οποίες το Megxit ήταν πρωτοσέλιδο στο βρετανικό τύπο και τα ερωτήματα που τέθηκαν για το μέλλον της μοναρχίας, η βασίλισσα θέλει να κλείσει εδώ αυτή τη συζήτηση γρήγορα και χωρίς πολλά πολλά.

Η ανακοίνωση της παλατιού (εκ μέρους της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι)
«Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ»
Η πρώτη γραμμή της δήλωσης του παλατιού διαβάζεται σαν ένα απρόσωπο δελτίο Τύπου, το οποίο στερείται το ζεστό άγγιγμα της δήλωσης της Βασίλισσας.

Αναφέροντας τους τίτλους των Σάσεξ στην αρχή μας λέει ότι το ζευγάρι σκοπεύει να κρατήσει το επίσημο στιλ του. Είναι «ευγνώμονες» επειδή οι συνομιλίες του Megxit δεν τράβηξαν πολύ, βάζοντας σε κίνδυνο τα αιτήματά τους.

«Το επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους»
Σε αντίθεση με τη βασίλισσα, της οποίας η ζωή ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο δημόσιας υπηρεσίας, οι Σάσεξ πιστεύουν ότι η δική τους ζωή μπορεί να χωριστεί σε πολλά διαφορετικά κεφάλαια.

«Όπως συμφωνήθηκε σε αυτή τη νέα συμφωνία»
Υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επιθυμούν το κοινό να πιστεύει ότι πρόκειται για κοινή απόφαση όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας και παράλληλα επιθυμούν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το σχίσμα.

«Με την ευλογία της Βασίλισσας»
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επιθυμούν να τονίσουν ότι εξακολουθούν να είναι πιστοί στην βασίλισσα Ελισάβετ, παρά τη ριζοσπαστική τους απόφαση να εγκαταλείψουν τη βασιλική ζωή.

«Οι Σάσεξ δεν θα χρησιμοποιούν τους HRH τίτλους τους»
Με την επιλογή τους να μην χρησιμοποιούν τους HRH τίτλους επαναλαμβάνεται η ιστορία καθώς και η μητέρα του πρίγκιπα Χάρι, έχασε τον HRH τίτλο της όταν χώρισε με τον Κάρολο.

«Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ μοιράστηκαν την επιθυμία τους να αποπληρώσουν την επιχορήγηση από το sovereign grant»
Και πάλι, η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρονται στους εαυτούς τους στο τρίτο πρόσωπο και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούν το «εμείς» στη δήλωσή τους.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ που χρησιμοποίησε πολλές φορές προσωπικές αντωνυμίες στη δήλωσή της.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η δήλωση εκδόθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά δημιουργούνται ερωτηματικά για το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε από την ίδια την Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι.

Η κρατική επιχορήγηση - η οποία καταβάλλεται από την κυβέρνηση στη βασιλική οικογένεια και προέρχεται από φόρους, ανέρχεται σε 82 εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Αποτελούσε το 5% των εισοδημάτων του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

Αυτό δεν θα το λαμβάνουν πλέον, αλλά δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τα 2,3 εκατ. λίρες που λαμβάνουν το χρόνο από τις επενδύσεις που κάνει ο πρίγκιπας Κάρολος.

«Το οικογενειακό τους σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εξέφρασαν την επιθυμία τους να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη ζωή στη Βόρεια Αμερική όπου μπορούν να ορίσουν τη δική τους ατζέντα και να βγάλουν λεφτά μόνοι τους.
Υπογραμμίζοντας ότι το Frogmore Cottage παραμένει το «οικογενειακό τους σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο», αφήνουν την πόρτα ανοιχτή στην πιθανότητα να μπορέσουν να επιστρέψουν μία μέρα στη Βρετανία. Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, αυτό είναι πολύ απίθανο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline