Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:07:46

H Ελλάδα στη Λιβύη και σε διπλό ρόλο: Έτοιμη και με αξιώσεις να συμμετάσχει στην επιτήρηση εκεχειρίας- Embargo όπλων και στη διεθνή εποπτεία ειρήνευσης. Κύριο

Μόνο με στρατιωτικούς παρατηρητές στα όργανα επιτήρησης, που θα αποφασισθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη Λιβύη, όπως τόνισε ανώτατη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Έχει το ηθικό, πολιτικό και νομικό δικαίωμα όσο ελάχιστες χώρες για την πορεία του θέματος της Λιβύης και μάλιστα ως γειτονική χώρα, που δεν έχει εμπλακεί ούτε στο παρελθόν ως αποικιοκρατική ούτε πρόσφατα (πριν και μετά την ανατροπή το 20121 του Μ. Καντάφι), όπως η Τουρκία στα εσωτερικά της χώρας και στις εμφύλιες διαμάχες της.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη και έχει την αξίωση να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη Λιβύη, όπως αποφασίσθηκε στο Βερονίκο. Δηλώσεις από ανώτατη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
Την ίδια θέση εξέφρασε ήδη και ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κοινή αίσθηση είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, καθώς η απόφαση για την επιβολή του εμπάργκο όπλων πλήττει κυρίως τα δικά του σχέδια. Και βεβαίως ο τερματισμός κάθε στρατιωτικής ενίσχυσης και ανάμιξης στις αντιμαχόμενες πλευρές, όπως είχε σπεύσει να εγγυηθεί ο Τ. Ερντογάν στη ( άκυρη και ανυπόστατη διεθνώς) συμφωνία για την κοινή ΑΟΖ με την Κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ αλ Σάρατζ.

ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ε.Ε.ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ

-Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, συζήτησαν για πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών-μελών.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ενόχληση της Ελλάδας που δεν υπήρξε στα συμπεράσματα της Διάσκεψης ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.

==== 17.1.2020.Πλήρης συμφωνία διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ, όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντηση.

Και συνέχισε: «Είπα, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σημ.: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα μας δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου για την Λιβύη αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό».

Όπως εξήγησε ο Νίκος Δένδιας η Ελλάδα αναμένει από την Γερμανία να εκφράσει τη θέση για την ακυρότητα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline