Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:12:39

Με αντιφώνηση για την Ελλάδα, το αξίωμα και τις απόψεις της θα απαντήσει στην προσφώνηση Κ. Tασούλα η νέα Πρόεδρος μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα μόνο μετά από δυο μήνες στις 13 Μαρτίου. Κύριο

Δεν παραιτείται νωρίτερα ο Πρ. Παυλόπουλος. – Ο Πρόεδρος Κ. Τασούλας θα ανακοινώσει στην Σακελλαροπούλου την εκλογή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς.

Με 265 προβλέψιμες ψήφους, μετά την απουσία Σαμαρά και χωρίς καμία δηλωμένη άρνηση βουλευτή από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναμένεται να εκλεγεί ΠτΔ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η ψηφοφορία για έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης και θα λήξει μετά ένα δίωρο, όπως υπολογίζεται. Δεν θα έχει συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον Κάρολο Παπούλια και τον Κων, Στεφανόπουλου. Δεν επιτρέπεται δικαιολόγηση της ψήφου, παρά μόνο η χρήση των ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ.

Μετά την εκλογή, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, επικεφαλής αντιπροσωπείας θα την επισκεφθεί στο γραφείο της στο Συμβούλιο Επικρατείας για να της ανακοινώσει την απόφαση του κοινοβουλίου ότι θα είναι η επόμενη ΠτΔ. Θα το πραγματοποιήσει με μια σύντομα προσφώνηση για το γεγονός και την προσωπικότητα της, ενώ η ίδια θα προβεί σε μια στοχαστική και ευαίσθητη αντιφώνηση, απάντηση στην τιμητική εκλογή., Με αναφορές στην Ελλάδα, στη ζωή της, στις βασικές σκέψεις της για την ίδια και τον δημόσιο βίο του τόπου. Η ίδια επέλεξε τον τόπο για να στείλει προφανώς τον δικό της συμβολισμό, της δικαστικής ταυτότητας, ευθυκρισίας και αντικειμενικότητας που θα την διακρίνει στην άσκηση των καθηκόντων της. Φέρεται ότι. θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας μέχρι την ορκωμοσία της.

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου. Η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου θα γίνει στις 14 Μαρτίου στο προεδρικό Μέγαρο όπου θα την υποδεχθεί ο απερχόμενος ΠτΔ και θα της παραδώσει την σκυτάλη.

Ο Σαμαράς

Πολλά σχόλια προκάλεσε η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία της Τετάρτης για την ΠτΔ. Ο ίδιος έσπευσε να διαμηνύσει μέσω της συνέντευξης του στον «Φιλελεύθερο» ότι «δεν υπάρχει κανένας «κακός λύκος», απλώς κάποιοι αναζητούν... «κοκκινοσκουφίτσες», για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης, αλλά δεν θα τους περάσει...» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου είπε ότι η απόφαση είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. «Χαίρομαι που ξεκαθάρισε το τοπίο» τόνισε. «Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κα Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω ωστόσο σχετική επιστολή, στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου».

Η επιστολική ψήφος ενός πρώην πρωθυπουργού αν και δεν προσμετράται έχει βαρύτητα, δεν είναι πρόσχημα. Ειδικά σε ότι αφορά στον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι πολιτικός που κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του. Αν και δεν έκανε ποτέ σχετικές δηλώσεις, οι Παροικούντες την Ιερουσαλήμ θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι δεν θα ψήφιζε για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο ή την Μαρία Δαμανάκη. Πιθανόν να ψήφιζε την Άννα Διαμαντοπούλου αν και θα γνώριζε ότι οποιαδήποτε πολιτική επιλογή από τον χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝ.ΑΛ θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στους λεγόμενους «Σαμαρικούς» της Κ.Ο οι οποίο ήταν της λογικής «γιατί να πάμε σε ένα πολιτικό πρόσωπο εκτός ΝΔ όταν έχουμε την πλειοψηφία να εκλέξουμε έναν δικό μας πρόεδρο».
Όπως επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός που είχε συζητηθεί για την ΠτΔ, το αξίωμα που τον «χωράει» είναι ότι θα παραμείνει «ενεργός στην πολιτική» όπως ήταν πάντα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline