Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:22:27

Μετεγκατάσταση 400 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γαλλία. Ένα επίτευγμα του Γιώργου Κουμουτσάκου, που προβάλει δυναμικά το Μεταναστευτικό στην Ευρώπη. Ήδη με μικρά αλλά αισιόδοξα αποτελέσματα. Κύριο

Εκτός από τη μετεγκατάσταση 400 προσφύγων, οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Νούνιεζ συμφώνησαν σε άλλα 5 συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Σε γενικές γραμμές, η Γαλλία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύσφιγξη των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων με την Ελλάδα με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου και η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είναι, αν μη τι άλλο, ενδεικτική της κατανόησης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τις επόμενες ημέρες, η φρεγάτα «Σπέτσαι» θα διασχίσει την Ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές ναυτικές αρμάδες που έχουν συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια ως ομάδα κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ».

-Παράλληλα, συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συμφώνησαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νούνιεζ. Ένα εκ των οποίων ήταν και η μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γαλλία.

Οι δύο άνδρες μάλιστα επισκέφτηκαν και τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα, ενώ ο κ. Νούνιεζ επιβεβαίωσε σήμερα τη βούληση της Γαλλίας να δεχτεί σε γαλλικό έδαφος 400 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως είναι κοινό το ενδιαφέρον των δύο χωρών καθώς η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής ενώ η Γαλλία χώρα τελικού προορισμού για τις μεταναστευτικές ροές.

ΤΑ ΕΞI ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ειδικότερα συμφωνήθηκαν έξι επιχειρησιακά μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα τα οποία θα υλοποιήσει η Γαλλία πολύ σύντομα. Οδηγός και υπόδειγμα διεκδίκησης και από άλλες χώρες της Ευρώπης.

1. Η Γαλλία θα υποδεχθεί άμεσα 400 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Θα πρόκειται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως οικογένειες. Στα μέσα Φεβρουαρίου μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει αυτήν την μετεγκατάσταση η οποία επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο εάν είναι δυνατόν και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

2. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Ελλάδα στον τομέα διαχείρισης διαδικασιών ασύλου. 24 Γάλλοι εμπειρογνώμονες σε αυτόν τον τομέα θα επισκεφθούν την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί όπως ζήτησε η Ελλάδα και το διάστημα παρουσίας τους στην Ελλάδα από δύο μήνες που ίσχυε μέχρι τώρα θα πάει στους τρεις ή και τέσσερεις μήνες.

3. Η Γαλλία θα αυξήσει τον αριθμό των Γάλλων αστυνομικών που συμμετέχουν στις αποστολές της FRONTEX στην Ελλάδα. Από 176 τον περασμένο χρόνο σε 200 αστυνομικούς. Ο Γάλλος υφυπουργός μίλησε και για επιπλέον προσπάθειες σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις ελέγχων κυρίως ελέγχων στη θάλασσα.

4. Θα εξεταστεί η δυνατότητα διοργάνωσης ομαδικών πτήσεων για να διευκολυνθούν οι επιστροφές στις χώρες τους των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας πρόσφυγα. Θα πρόκειται για πτήσεις που θα διοργανώνονται από την Γαλλία και την Ελλάδα με την βοήθεια της FRONTEX. Είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα υλοποιηθεί σύντομα με τη συμμετοχή της γαλλικής αστυνομίας εναέριων συνόρων.

5. Μέσω της γαλλικής πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα η Γαλλία θα βοηθήσει όσον αφορά στην παροχή αδειών επιστροφής στις χώρες τους των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας. Οι άδειες επιστροφής οι λεγόμενες « laisser-passer » παρέχονται από τις προξενικές αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών οι οποίες αναγνωρίζουν την υπηκοότητα των ατόμων αυτών. Οι άδειες είναι συχνά δύσκολο να αποκτηθούν και –όπως είπε ο κ. Νούνιεζ- προτείνουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει τις άδειες αυτές για κάποιες χώρες με τις οποίες η Γαλλία διατηρεί καλές σχέσεις, τις οποίες θέτουμε στη διάθεση των ελληνικών αρχών ώστε να διευκολύνουμε την κατάσταση αυτή.

6. Το τελευταίο μέτρο που αποφασίστηκε είναι η τοποθέτηση ενός τρίτου αξιωματικού συνδέσμου στα ελληνικά αεροδρόμια στην Αθήνα και όχι μόνο. Η αποστολή των αξιωματικών συνδέσμων της γαλλικής αστυνομίας εναέριων συνόρων που από δύο θα γίνουν τρεις είναι η πραγματοποίηση ελέγχων κατά την επιβίβαση για να αποφεύγονται δευτερογενείς μετακινήσεις. Να αποφεύγεται δηλαδή σε άλλη χώρα της ΕΕ η μετάβαση προσφύγων οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας.

Αλληλεγγύη και αμοιβαία κατανόηση

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη συνεργασία της, έκανε λόγο για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών «βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης».
Σε ότι αφορά τα 400 άτομα που θα φιλοξενήσει η Γαλλία, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης είπε πως θα είναι πρόσωπα τα οποία έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ και ευαλωτότητας.

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τη Γαλλία για την προσφορά βοήθειας και υπενθύμισε ότι και η Πορτογαλία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει 1000 αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια ενιαία πολιτική, που να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη των νέων δεδομένων» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και σημείωσε πως Ελλάδα και Γαλλία θα συντονίσουν τις δυνάμεις τους ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ΕΕ. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Η Τουρκία να εφαρμόσει την κοινή δήλωση με την ΕΕ

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Γάλλος υφυπουργός συζήτησαν επίσης την περιφερειακή διάσταση της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας καθώς οι μεταναστευτικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινούν από την Τουρκία.

«Εμείς, ως Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί πλήρως η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016, διότι είναι δυστυχώς το μόνο εργαλείο που έχουμε αυτήν τη στιγμή στα χέρια μας. Θέλω όμως να τονίσω ότι η συνεργασία της Τουρκίας πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι μέχρι τώρα» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγικές τις κατά καιρούς απειλές Ερντογάν για ότι θα ανοίξει τις πόρτες για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Nunez δήλωσε πως «όταν μια χώρα της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστάσεις η έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη και η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιό της».
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για «στενή συνεργασία και σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline