Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:57:46

Η La Stampa έξι ημέρες από το Βερολίνο: Καταρρέει η εκεχειρία-ευχολόγιο της Μέρκελ για τη Λιβύη....Την κατάπαυση πυρός παραβιάζουν οι «Σύροι μισθοφόροι» του Τ. Ερντογάν. Κύριο

Καμία διάθεση έστω και απλής προσέγγισης δεν έχουν δείξει οι δύο αντίπαλες μερίδες των Χαφέζ άλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Βρισκόμαστε απλώς σε μια κάποια αναστολή των πολεμικών συγκρούσεων, με παραβάτες τους μισθοφόρους του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κενό η πρόσκληση των ΗΠΑ να ξαναρχίσει η άντληση του πετρελαίου από τη Βεγγάζη( Χαφτάρ) και η οικονομική του εκμετάλλευση από την Τρίπολη( Χαφτάρ). Έντονες παραμένουν οι διαφωνίες και στους κόλπους της ΕΕ

Η Τουρκία αναξιόπιστη και πολεμοχαρής, θέλησε να παραστήσει την ...ειρηνοποιό χώρα αλλά συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά στη Λιβυκή κρίση, με ύπουλη μονομέρεια.

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται πλέον η συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη, λίγα μόνο 24ωρα μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, που κατέληξε σε ένα ευχολόγιο διεθνών παραγόντων και σε αποτυχία για σοβαρά βήματα από την πρωτοβουλία της Αν. Μέρκελ, που τη συνόδευσαν αμφιβολίες και επιφυλάξεις ζωηρές ,καθώς θέλησε να «αξιοποιήσει» τους δύο παράγοντες της κρίσης στη Λιβύη τον Βλ Πούτιν και τον Τ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Χάφταρ καταγγέλλουν πως Σύροι μισθοφόροι οι οποίοι έχουν σταλεί από την Τουρκία και βρίσκονται στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, εξαπολύουν επιθέσεις σε περιοχές νότια της Τρίπολης οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο του LNA.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Τουρκία συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Νταβός δεν πείθουν πως η γειτονική μας χώρα είναι αποφασισμένη να αποτραβηχτεί από την αφρικανική χώρα. «Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την παιδεία και την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε, είναι μια θεμιτή προσπάθεια» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών απαντώντας στο ερώτημα αν η Άγκυρα θα αλλάξει την προσέγγισή της όσον αφορά τον στρατιωτικό τομέα μετά τη συμφωνία για τη Λιβύη που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε επίσης πως ο στρατάρχης Χάφταρ επιθυμεί στρατιωτική λύση ενώ ο Σαράτζ πολιτική λύση.
Η ιταλική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι καταγράφονται διαφωνίες και στους κόλπους της ΕΕ. Σύμφωνα με τη La Stampa η Γαλλία θέλει να μπλοκάρει κοινή διακήρυξη Ιταλίας,(που παίζει στην όλη υπόθεση διπλό παιχνίδι) Βρετανίας, Γερμανία και ΗΠΑ η οποία θα καταδικάζει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχει επιβάλει ο Χάφταρ, γεγονός πως δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κοινή διακήρυξη μόνο από την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Λιβύη: Η αμερικανική πρεσβεία ζήτησε την «άμεση» επανάληψη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων

Οι δραστηριότητες της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) πρέπει να επαναληφθούν αμέσως

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λιβύη ζήτησε, χωρίς ανταπόκριση ακόμα από τα ενδιαφερόμενα μέρη της χώρας, την «άμεση» επανάληψη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στην χώρα, που έχουν διακοπεί από το Σάββατο από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις φυλές που είναι πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ.
«Οι δραστηριότητες της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) πρέπει να επαναληφθούν αμέσως», αναφέρεται σε μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter, στο οποίο υπογραμμίζεται η «βαθιά ανησυχία» της για την διακοπή των εξαγωγών και της παραγωγής στις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Στο κενό, δυστυχώς, για έκτη ημέρα η πρόσκληση των ΗΠΑ να ξαναρχίσει η άντληση του πετρελαίου από τη Βεγγάζη (Χαφτάρ) και η οικονομική του εκμετάλλευση από την Τρίπολη (Χαφτάρ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline