Σάββατο 20 Απριλίου 2024  06:36:03

Ψευδολόγος για άλλη μια φορά ο Τ. Ερντογάν. Η Ιταλία διαψεύδει τα περί συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με την Τουρκία στη Λιβύη. Οι δύο επισημάνσεις του Στέλιου Πέτσα. Κύριο

Ψευδολόγος και πάλι, με προσωπική του δήλωση, πέρα από τις ψευδολόγες διαρροές στις οποίες επιδίδεται ο ίδιος και το επιτελείο του. Όπως η δήθεν αναγνώριση του ψευδοκράτους στη Βόρειο Κύπρο από τη Ρωσία.

Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε χθες Τρίτη ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων». Εξέλιξη πού είχε διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.,.Πέτσας με βάση πληροφορίες από την Ιταλία, η οποία-παρά την επιφυλακτική στάση της για το Λιβυκό στη Διάσκεψη του Βερολίνου- καταδίκασε την συμφωνία της κοινής ΑΟΖ Άγκυρας και Τρίπολης., δηλαδή Ερντογάν και Σαράζ.

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

ΟΙ ΝΕΕΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΆΝ

Οι "φήμες" στις οποίες αναφέρεται το ιταλικό ΥΠΕΞ είναι στην πραγματικότητα οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφοντας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα», φέρεται να ανέφερε χθες ο Τούρκος πρόεδρος μέσα από το αεροπλάνο. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη εκδοχή των όσων αποδίδονται στον «Σουλτάνο», φέρεται να είπε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε επαφές με την ιταλική κυβέρνηση».

Ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής μας χώρας φέρεται να επανέλαβε ότι αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ανατολικά της Κύπρου, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ε/Κ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε και πάκι στο διπλωματικό παζλ και το κομμάτι του EastMed, με το «Anadolu» να υποστηρίζει το Σάββατο πως ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, είπε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».
Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίας στο ζήτημα του αγωγού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Anadolu» και προέβη σε διάβημα, με αποτέλεσμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να αναγκαστεί «κατεβάσει» την αναληθή ανάρτηση.

«Αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό (της Άγκυρας). Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε διακοπή συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα ΜΟΕ»
Στη διάψευση των πληροφοριών που μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ, με αφορμή δηλώσεις Ερντογάν για ενδεχόμενες κοινές γεωτρήσεις Ιταλίας-Τουρκίας, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων» είπε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας την σαφή καταδίκη από πλευράς Ιταλίας των τουρκικών προκλήσεων.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας σημείωσε και την διάψευση από την ρωσική πρεσβεία στην Κύπρου του τουρκικού δημοσιεύματος περί ρωσικής πρόθεσης για αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα. Μια άλλη ψευδολόγος διαρροή από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε διακοπή συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα ΜΟΕ. Ευελπιστούμε σε συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και όχι σε κλιμάκωση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline