Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρή δημόσια στήριξη από τις ΗΠΑ, μαζί με εκείνη από η Γαλλία. Επιστολή ΥΠΕΞ Πομπέο σε Μητσοτάκη: Στηρίζουμε την ασφάλεια της Ελλάδας. Κύριο

Απώλεια μεν από τη στάση της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ αλλά ισχυροποίηση των δεσμών κατανόησης και συνεργασίας της Ελλάδος με τη Γαλλία. Από καιρό τώρα και με συχνές δημόσιες τοποθετήσεις και συμπράξεις.

Επίσκεψη στο Παρίσι αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση αυτή κρίνεται πολύ σημαντική, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο πως κατά τη διάρκεια του τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν αναμένεται να σταλούν νέα μηνύματα στην Άγκυρα περί συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και φυσικά καταδίκης των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνάντηση γίνεται και με αφορμή τη διοργάνωση από το ελληνογαλλικό επιμελητήριο ενός οικονομικού φόρουμ που έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

doc-pobeo

Η ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ

Την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό έδωσε στη δημοσιότητα ο Πέτσας ως απόδειξη της επιτυχίας του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Αμερική και των μεταξύ τους στενών-ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκαν. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είναι ένας ισχυρός παράγοντας υποστήριξης , έστω έντονης κατανόησης των προβλημάτων της Ελλάδος.(σε αντίθεση με την φιλική προς την Τουρκία στάση του προέδρου Ντ. Τράμπ)

Την επιστολή που έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ασφάλεια της Ελλάδας, παρουσίασε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ως απόδειξη της επιτυχίας του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και ως ένα μήνυμα απέναντι στην Τουρκία.

"Σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας" δήλωσε ο κ.Πέτσας.

Σημείωσε ότι στην επιστολή Πομπέο: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι «οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας». Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα «ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια»."
Ως εκ τούτου ο κ.Πέτσας εκτίμησε πως είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και έκανε λόγο για "μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες."

Όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ.Πέτσας παρέπεμψε σε όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Έκανε λόγο για ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο κυρίως λόγους: αφενός γιατί βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα συμπεράσματα αυτά, είναι ένα πρώτο βήμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε δε ότι στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. Borrell, διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα «μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας» είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.
Ερωτηθείς γιατί εστάλη η επιστολή Πομπέο τώρα και εάν υπάρχει ενδεχόμενο νέας συνάντησης Μητσοτάκη- Τραμπ στο περιθώριο του διεθνές οικονομικού φόρουμ του Νταβός, ο κ.Πέτσας έκανε λόγο για ένα πρώτο επιστέγασμα της εξαιρετικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει 44 χρόνια από αντίστοιχη επιστολή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Χένρυ Κίσινγκερ το 1975 προς τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτριο Μπίτσιο. Και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ με την επιστολή κάνουν ένα βήμα παραπέρα από τη σύσταση για αποφυγή προκλητικών ενεργειών και στρατιωτικών μέσων, κάνοντας λόγο για εγγύηση με αμερικανική στήριξη στην ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία της Ελλάδας.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Νταβός, λέγοντας ότι ο κ.Μητσοτάκης θα έχει επιχειρηματικές επαφές και ενδεχομένως και συναντήσεις με πολιτικό ενδιαφέρον όπως με τον Τραμπ. Σημειωτέον ότι στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ δε θα παραστεί ο Τουρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Ρωσία, ο κ.Πέτσας επισήμανε τη διάψευση της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο. Ενώ όσον αφορά στο ρόλο της Ιταλίας και τις πληροφορίες για κοινές γεωτρήσεις με την Τουρκία και για ιταλικές αποστάσεις από τον EastMed, παρέπεμψε στις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα για καθυστέρηση με τον αγωγό, επισημαίνοντας όμως ότι από τη Ρώμη υπάρχει σαφής καταδίκη της Άγκυρας και κανένα θέμα για κοινές γεωτρήσεις με Τουρκία.

Πολυμέσα