Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στα Εξάρχεια σε όλα τα μπαρ έχει καταργηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Όλοι καπνίζουν ελεύθερα». Κανένας έλεγχος στην περιοχή. Επώνυμες καταγγελίες στην «Καθημερινή». Γιατί δεν πρόκειται να επιτραπούν οι λέσχες καπνιστών. Κύριο

Αποφασισμένη να κλείσει το «παράθυρο» με τις Λέσχες Καπνιστών, με ειδική ρύθμιση εάν χρειασθεί, το φαινόμενο να ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εμφανίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Νέο άβατο ανομίας τα Εξάρχεια και χώρος ασυδοσίας.

« Στα Εξάρχεια σε όλα τα μπαρ έχει καταργηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Όλοι καπνίζουν ελεύθερα και μάλιστα κατά τρόπο ενοχλητικό για τους μη καπνίζοντες πελάτες. Χωρίς να τηρούν τον νόμο οι καταστηματάρχες. των Εξαρχείων , αντίθετα από νομοταγείς άλλων περιοχών. Επιπλέον και το χειρότερο κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει για τις διαρκείς, καθημερινές και επίμονες συμπεριφορές ανομίας από τις αρμόδιες αστυνομικές και άλλες αρχές. Καμία παράβαση δεν διαπιστώνεται ένα σύνολο παρανομίας.» . Επώνυμες καταγγελίες στην «Καθημερινή» χθες σε άρθρο της κ., Λίνας Γιάνναρου και με μαρτυρίες επαληθευτικές από αναγνώστες μας..

Παράλληλα και επίμονα, αποφασισμένη να κλείσει το «παράθυρο» με τις Λέσχες Καπνιστών που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες τον αντικαπνιστικό νόμο, εμφανίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, απαγορεύεται κάθε κάπνισμα από οποιοδήποτε πολίτη, χωρίς εξαίρεση είτε σε πρόσωπα είτε σε μέρος –και στο σύνολο βεβαίως- κάθε κλειστού χώρου ψυχαγωγίας, συνεστίασης και άλλων κατηγοριών του λεγόμενου υγειονομικού χώρου.

Ενδεικτική της αυστηρής αντιμετώπισης των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν η βεβαίωση προστίμων συνολικού ύψους 12.000 ευρώ σε δύο τέτοιες λέσχες που εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παρ'όλα αυτά όμως, όπως επισημαίνεται από την ΕΑΔ οι εν λόγω Λέσχες αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και παραβίαση τόσο του αντικαπνιστικού νόμου όσο και άλλων φορολογικών και εργασιακών διατάξεων.

«Πρόκειται για εικονικά σωματεία»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ» για τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι των λεσχών, ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης, είπε ότι αφενός αντί για φορολογικές αποδείξεις «κόβουν χειρόγραφες αποδείξεις συνδρομής μέλους» και αφετέρου δασκαλεύουν τους υπαλλήλους τους σε ενδεχόμενους ελέγχους να λένε ότι είναι... εθελοντές!

Όπως εξήγησε οι λέσχες καπνιστών «δεν είναι παρά σωματεία του κοινού δικαίου. Είναι σαν να μιλάμε για λέσχες για σκάκι ή για αερόστατα. Πρόκειται για εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου καθώς δεν θα πληρώσουν φόρο και δεν θα σεβαστούν τη νομοθεσία».
Περιγράφοντας τις εικόνες που συναντούν τα μικτά κλιμάκια της ΕΑΔ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ στους ελέγχους είπε ότι μιλάμε για πατάρια ή για μετατροπή ενός μέρους του εμβαδού των καταστημάτων σε σωματείο καπνιστών.

«Πρόκειται για κλασσικά καταστήματα καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία τα οποία φρονούν με τη συμβολή ειδικών που αμείβονται για το λόγο αυτό ότι θα κοροϊδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους» είπε ο κ. Μπίνης.

Αντιδρά το ΠΑΣΚΕΔΙ

Εντελώς διαφορετική άποψη επιμένει να έχει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης το οποίο με επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του επιμένει ότι τα όσα προτείνει «συμφωνούν απόλυτα με τις απαιτήσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»
«Το προτεινόμενο από εμάς πλαίσιο κάνει λόγο για δημιουργία ιδιωτικών χώρων χωρίς εξαρτημένη σχέση εργασίας, ειδικά διαμορφωμένων ώστε να παρέχουν ιδανικές συνθήκες εξαερισμού για όσους θέλουν να τον επισκεφθούν για να καπνίσουν. Σε περίπτωση που θέλουν να καταναλώσουν αγαθά του καταστήματος όπως καφέδες, ποτό ή φαγητό, θα πρέπει οι ίδιοι να παραλάβουν την παραγγελία τους – δεν θα μπορούν δηλαδή να σερβιστούν από υπάλληλο του καταστήματος» υποστηρίζει το ΠΑΣΚΕΔΙ.

Το σωματείο, μάλιστα, καλεί τις αρχές «να ελέγξουν διεξοδικά τις Λέσχες καπνιστών με επισκέψεις των κλιμακίων από επιθεωρητές -ελεγκτές της ΕΑΔ, καθώς και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και Επόπτες Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους, εξασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των πολιτών και τον υγιή ανταγωνισμό».

«Οι Λέσχες καπνιστών είναι μια επιχειρηματική πατέντα που ανακάλυψαν κάποιοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνιά των επιχειρηματιών για το πώς θα πάνε τα καταστήματα τους και προσπαθούν να τους προσελκύσουν με μια λύση, η οποία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για έναν υγιή επιχειρηματία, έναν σοβαρό άνθρωπο που ασχολείται με τον χώρο της εστίασης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.»

Αυτό είπε ο Άγγελος Μπίνης Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο Radio North 98 και την εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους» για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και για την ύπαρξη Λεσχών καπνίσματος.

Ερωτηθείς για το αν είναι παράνομες οι λέσχες, ο κ. Μπίνης ανέφερε πως: «Οι Λέσχες κάθε είδους είναι ουσιαστικά σωματεία του γενικού μέρους του αστικού κώδικα, δηλαδή ενώσεις προσώπων που έχουν ένα κοινό ενδιαφέρον. Όταν όμως καταστήματα αποπειρώνται μέρους του χώρου να το εμφανίσουν ως λέσχη καπνιστών, αυτή δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που απαιτεί ο νόμος. Σε ένα σωματείο-λέσχη πρέπει τα μέλη του να έχουν κοινό σκοπό, να υπάρχει μισθωτήριο, κοινός κουμπαράς για μικροέξοδα, απολογισμός, γενική συνέλευση, αρχαιρεσίες, κουπόνια συνδρομής αντί για αποδείξεις λιανικής... Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει.» κατέληξε ο κ.Μπίνης.

Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθεί λύση στο ζήτημα υπογράμμισε: «Αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο ολιστικά. Η λύση με τους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και από τις δυο πλευρές προστατευόμενες με υαλοπετάσματα ή από μουσαμάδες είναι υπέρ αρκετή.»

Πολυμέσα