Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:22:58

Μπίνης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: Να γιατί είναι παράνομες οι Λέσχες Καπνιστών

«Οι Λέσχες καπνιστών είναι μια επιχειρηματική πατέντα που ανακάλυψαν κάποιοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνιά των επιχειρηματιών για το πώς θα πάνε τα καταστήματα τους και προσπαθούν να τους προσελκύσουν με μια λύση, η οποία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για έναν υγιή επιχειρηματία, έναν σοβαρό άνθρωπο που ασχολείται με τον χώρο της εστίασης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.»

Αυτό είπε ο Άγγελος Μπίνης Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο Radio North 98 και την εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους» για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και για την ύπαρξη Λεσχών καπνίσματος.

Ερωτηθείς για το αν είναι παράνομες οι λέσχες, ο κ. Μπίνης ανέφερε πως: «Οι Λέσχες κάθε είδους είναι ουσιαστικά σωματεία του γενικού μέρους του αστικού κώδικα, δηλαδή ενώσεις προσώπων που έχουν ένα κοινό ενδιαφέρον. Όταν όμως καταστήματα αποπειρώνται μέρους του χώρου να το εμφανίσουν ως λέσχη καπνιστών, αυτή δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που απαιτεί ο νόμος. Σε ένα σωματείο-λέσχη πρέπει τα μέλη του να έχουν κοινό σκοπό, να υπάρχει μισθωτήριο, κοινός κουμπαράς για μικροέξοδα, απολογισμός, γενική συνέλευση, αρχαιρεσίες, κουπόνια συνδρομής αντί για αποδείξεις λιανικής... Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει.» κατέληξε ο κ.Μπίνης.

Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθεί λύση στο ζήτημα υπογράμμισε: «Αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο ολιστικά. Η λύση με τους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και από τις δυο πλευρές προστατευόμενες με υαλοπετάσματα ή από μουσαμάδες είναι υπέρ αρκετή.»

Για το αν θα επιδοτείται σε καταστηματάρχες η αγορά μανιταριών για θέρμανση σε εξωτερικούς χώρους, δήλωσε άγνοια και αναρμοδιότητα, ενώ σημείωσε πως τα αποτελέσματα της πρώτης σχετικής έρευνας, στο νομό Μαγνησίας, «δείχνουν πόσο ευχαριστημένοι είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης και το πώς ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τον αντικαπνιστικό και απολαμβάνει περισσότερο την έξοδο του, ειδικά οι οικογένειες, γεγονός που έχει φέρει σε αρκετά καταστήματα αύξηση τζίρου και όχι μείωση.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline