Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020  04:12:09

Στο φως τα συμβόλαια «ζωής και θανάτου» του Ερντογάν στους μισθοφόρους πολεμιστές του εμφύλιου της Λιβύης. Ο μηνιαίος μισθός από 2.000 δολάρια και τα ποσά για τραυματισμούς, αιχμαλωσίες και θανάτους. Κύριο

Οι περισσότεροι Σύροι μισθοφόροι, είναι από τη Δαμασκό, το Αφρίν, την Ιντλίμπ, τα περίχωρα του Χαλεπίου και άλλες περιοχές ευρύτερα, όπου πλέον οι συνθήκες ζωής είναι πολύ άσχημες και τα τουρκικά κίνητρα με μισθούς κάθε μήνα, όσο το εισόδημα δύο χρόνων στους τόπους τους.

-Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει Σύρους (και άλλους) μαχητές στη Λιβύη και να εξαγγέλλει νέους πολεμιστές μισθοφόρους με δελεαστικές αμοιβές..

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλει ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι Σύροι μαχητές που δείχνουν ενδιαφέρον να μεταφερθούν στη Λιβύη. Έως τώρα έχουν φτάσει στην Τρίπολη σχεδόν 2.600 μισθοφόροι, ενώ στην Τουρκία εκπαιδεύονται περισσότεροι από 1.700, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι πιο μαζικές στρατολογήσεις φαίνεται πως γίνονται από το Αφρίν και περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, όπου βρίσκονται φατρίες και ταξιαρχές που συνεργάζονται στενά με την Άγκυρα. Ειδικότερα το Συριακό παρατηρητήριο κατονομάζει τις ομάδες al-Mu'tasim, Sultan Murad, Suqur Al-Shamal, Al-Hamzat, Al-Sham, Suliman Shah and Samarkand. Πηγές αναφέρουν ότι 28 μισθοφόροι που σκοτώθηκαν σε μάχες σε περιοχές γύρω από την Τρίπολη, ανήκαν σε κάποια από τις παραπάνω φιλοτουρκικές συριακές φατρίες.

Η Τουρκία φέρεται να έχει θέσει ως στόχο την αποστολή σχεδόν 6.000 ανδρών στην Λιβύη. Ακτιβιστές αναφέρουν πως μόλις συμπληρωθεί ο επιθυμητός αριθμός, η Άγκυρα σκοπεύει να μειώσει τις αμοιβές τους αλλά να θέσει και πιο αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες στρατολογήσεις. Προς το παρόν και για αρκετό καιρό ο αδίστακτος Ταγίπ Ερντογάν είναι γενναιόδωρος στο οικονομικό θέμα.
.
Ο μισθός είναι πολύ υψηλός, δελεαστικός (αν και βέβαια η δουλειά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη) και ανέρχεται στα 2000 δολάρια Αμερικής το μήνα. Ποσόν εικοσαπλάσιο από το μέσο μηνιαίο μισθό στις επιλογές τους, που δεν ξεπερνούν πουθενά τα 100 δολάρια και συνήθως είναι λιγότερα,..

Υπάρχει, παράλληλα, και πρόβλεψη με βάση το συμβόλαιο « ζωής και θανάτου» για κάθε μισθωτό πολεμιστή, πληρωμένο από την Άγκυρα για την πιθανότητα τραυματισμού, αιχμαλωσίας από τον αντίπαλο στρατό της Βεγγάζη ή ακόμα και θανάτου του μαχητή (για πόλεμο μιλάμε, ας μην ξεχνιόμαστε). Σύμφωνα, με τον LNA, η οικογένεια του μισθοφόρου παίρνει 35.000 δολάρια σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, που τον θέτει εκτός μάχης αλλά με νοσηλευτική θεραπεία σε νοσοκομείο της Τουρκίας . Επιπλέον στην οικογένεια και τους στενούς συγγενείς θα γίνεται κανονική πληρωμή σε κατάσταση αιχμαλωσίας και καταβολή ποσού ύψους 50.000 δολαρίων σε περίπτωση θανάτου . Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οκτώ έως δέκα μισθοφόροι φέρονται να πέθαναν στις εμφύλιες μάχες της Λιβύης,

Μια μαρτυρία είναι αποκαλυπτική.«Θέλω να πάω στη Λιβύη για να πάρω όσα προσφέρει η Τουρκία. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Ζω σε μια σκηνή και ο μισθός μου είναι 300 λίρες Τουρκίας, ποσό που δεν φτάνει ούτε για να φάω. Να φύγω για τη Λιβύη, όπου θα παίρνω 2.000 δολάρια ΗΠΑ, είναι καλύτερο από το να μάχομαι ανατολικά του Ευφράτη», είπε μαχητής πρόσφυγας που έφυγε από το Ιντλίμπ της Συρίας στο Παρατηρητήριο.

Αυτό ακριβώς το σκεπτικό φαίνεται πως ελκύει πλήθος μισθοφόρων στην Λιβύη. Οι περισσότεροι είναι μαχητές από τη Δαμασκό, το Αφρίν, την Ιντλίμπ, τα περίχωρα του Χαλεπίου, περιοχές όπου πλέον οι συνθήκες ζωής είναι πολύ άσχημες και τα τουρκικά κίνητρα ακαταμάχητα.

Πηγές του παρατηρητηρίου ανέφεραν ότι οι Σύροι δείχνει βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιδιωτικό τουρκικό αεροπλάνο με κατεύθυνση τη Λιβύη, είναι κυρίως από το Αφρίν και την Ιντλίμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατολόγηση μισθοφόρων είναι έγκλημα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ, ενώ η Σύνοδος Ηγετών στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή έθεσε ως πρωταρχική επιδίωξη για το Λιβυκό την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, με πρώτα εκείνα από την Τουρκία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline