Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες αλληλοκατηγορίες πολέμου στη Λιβύη- «Καταρρίψαμε τουρκικό drone», υποστηρίζουν οι δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ. Με την «ειρηνευτική συμφωνία» της Α. Μέρκελ ανύπαρκτη και στο σκοτάδι. Κύριο

Καμμία πρωτοβουλία, από κανένα για τα πέντε βήματα ειρήνευσης στη Λιβύη ούτε από ΟΗΕ και Ε.Ε., ούτε από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα. Αντίθετα φέρονται να επιλέγουν την αρνητική, συγκρουσιακή θέση οι διάφορες φυλές απέναντι στο καθεστώς Φάγεζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, που ενισχύσει η Τουρκία.

Καμία διάθεση και πρωτοβουλία για συνεννόηση, από κανένα διεθνή οργανισμό ούτε από δυνάμεις της χώρας αλλά αντίθετα καθημερινές καταγγελίες για πολεμικές παραβιάσεις και κατάργηση κάθε ιδέας εκεχειρίας. Τουρκικό drone κοντά στην Τρίπολη ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, λίγες ημέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

«Οι Εναέριες Δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κατέρριψαν τουρκικό drone, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μιτίκα και προσπάθησε να πλήξει στρατιωτικές μας μονάδες στην Τρίπολη» γνωστοποίησε ο LNA, στο Facebook.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του LNA.

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο Μιτίγκα

Για διάστημα αρκετών ωρών διακόπηκαν σήμερα οι πτήσεις στο μοναδικό αεροδρόμιο που λειτουργεί στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, έπειτα από εκτόξευση ρουκετών, ενέργεια για την οποία η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) κατηγορεί τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα έγινε στόχος "έξι ρουκετών Γκραντ" σε μια "νέα παραβίαση της εκεχειρίας" που τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Ιανουαρίου, είπε ο εκπρόσωπος της GNA, Μοχάμαντ Γκνούνου, επιρρίπτοντας ευθύνες "στους παραστρατιωτικούς του εγκληματία πολέμου (Χαλίφα) Χάφταρ", όπως τον χαρακτήρισε.

Η διεύθυνση του αεροδρομίου διέκοψε τις πτήσεις για μερικές ώρες. Αεροσκάφη που επρόκειτο να προσγειωθούν στην Τρίπολη, προερχόμενα κυρίως από την Τύνιδα, υποχρεώθηκαν να κατευθυνθούν στη Μιζουράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικότερα. Το Μιτίγκα επαναλειτούργησε αργά το απόγευμα.

Από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές, είπε ένας άλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος της GNA, ο Μοστάφα αλ Ματζάι, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ για τους ισχυρισμούς αυτούς.
Το Μιτίγκα ήταν αρχικά στρατιωτικό αεροδρόμιο μιας βάσης αλλά λειτουργεί εδώ και χρόνια ως πολιτικό αεροδρόμιο, καθώς το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη χώρα το 2014.
Video from citizens of the downed Turkish TB2 that was shot down by #LNA air defense.

in #Tripoli #Libya pic.twitter.com/50rEMDuebb
— M.LNA (@LNA2019M) January 22, 2020
#LNA forces have shot down a #GNA UAV #Tripoli
Made in #Turkey pic.twitter.com/xO9UNZwZ2K
— M.LNA (@LNA2019M) January 22, 2020

ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΊΕΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΣΟ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ

Παρελθόν αποτελεί πλέον η Διάσκεψη του Βερολίνου και ότι "αποφασίστηκε" εκεί, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.
Νέες προσπάθειες διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση κάποιας λύσης γίνεται πλέον σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, η Αλγερία θα φιλοξενήσει αύριο, Πέμπτη, τους υπουργούς Εξωτερικών χωρών που συνορεύουν με τη Λιβύη προκειμένου να συζητήσουν τη σύγκρουση εκεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Σουδάν, του Τσαντ, του Μαλί και του Νίγηρα θα επισκεφθούν το Αλγέρι μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε με στόχο την υποστήριξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

Η Αλγερία, που έχει σύνορα 1.000 χλμ. με τη Λιβύη, εργάζεται «προκειμένου να οικοδομηθεί συναίνεση ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη πιθανότητα για μια ειρηνική συμφωνία» στη συνάντηση στο Αλγέρι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στο θέμα.
Προσπαθώντας να τηρήσει ίσες αποστάσεις από τα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα στη Λιβύη και αντίθετη με κάθε ξένη ανάμιξη, η Αλγερία πολλαπλασίασε τις τελευταίες εβδομάδες τις διαβουλεύσεις στην προσπάθεια να συμβάλει σε μια πολιτική λύση.

Μετά τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται την Κυριακή στο Αλγέρι για διήμερη επίσκεψη.
Αντιμέτωπη ήδη με τα δικά της εσωτερικά πολιτικά προβλήματα έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αλλαγή της ηγεσίας της, η Αλγερία ανησυχεί για ενδεχόμενες νέες απειλές ασφαλείας από την κλιμάκωση στη Λιβύη.

Η σύγκρουση αποτελεί την πρώτη μεγάλη διεθνή δοκιμασία για τον νέο πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ο οποίος εξελέγη τον περασμένη μήνα.
Η Αλγερία φοβάται προσπάθειες από ένοπλες οργανώσεις να εισέλθουν στο έδαφός της από τη Λιβύη προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σάρατζ: Καμία συνάντηση με τον Χάφταρ

Χαριστική βολή σε κάθε συνεννόηση και διαπραγμάτευση από τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ ο οποίος δήλωσε: «Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά» ενώ η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέφερε παραβίαση της εκεχειρίας από μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κοντά στην Τρίπολη.
Στη συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας, ο Σάρατζ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ.

Ο Σάρατζ ωστόσο απέκλεισε να συναντηθεί με τον Χάφταρ. Στο Βερολίνο, Σάρατζ και Χάφταρ συσκέφτηκαν με παγκόσμιους ηγέτες αλλά δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους.
«Για μένα είναι σαφές... Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Πολυμέσα