Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:41:47

Κακή-άδικη η βαθμολογία από τον Economist για την Ελλάδα: «39η στην κατάταξη με τις ελαττωματικές Δημοκρατίες παγκοσμίως». Σε αντίθεση με τη χθεσινή άποψη της νέας Προέδρου: «Η χώρα μας ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου...» Κύριο

Στην 39η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ποιότητα της δημοκρατίας υποχώρησε η Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τον δείκτη Δημοκρατίας του Economist.

Η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες που εντάσσονται στην περιφέρεια της «δυτικής Ευρώπης», πάνω μόνο από την Τουρκία, ενώ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται καλύτερη μόνο από αυτή της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται δύο θέσεις πάνω από την Ινδία και μία από την Νότιο Αφρική και δύο θέσεις κάτω τη Λιθουανία και μία από τη Λετονία.

Ο δείκτης Δημοκρατίας του Economist εξετάζει, από το 2006, 167 χώρες με βάση 60 δείκτες σε πέντε ευρείες κατηγορίες: Την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό, τη λειτουργία της κυβέρνησης, την πολιτική συμμετοχή, τη δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και τις πολιτικές ελευθερίες. Στη συνέχεια οι χώρες κατηγοριοποιούνται σε έναν από τους τέσσερις τύπους καθεστώτων, ήτοι ώριμες δημοκρατίες, ατελείς δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα.

Η χώρα μας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως «ατελής δημοκρατία» λαμβάνει συνολικά 7.29 (με άριστα το 10), ενώ στους επιμέρους τομείς η χώρα μας καταγράφει μερικές από τις χαμηλότερες βαθμολογίες την ΕΕ.

Συγκεκριμένα στη «λειτουργία της κυβέρνησης» η χώρα μας βαθμολογείται με λίγο πάνω από τη βάση (5,36), ενώ στην «πολιτική συμμετοχή» καταγράφουμε 6,11. Στον τομέα της «εκλογικής διαδικασία και στον πλουραλισμό» η χώρα μας λαμβάνει 9,58, μια από τις καλύτερες βαθμολογίες στην ΕΕ. Ωστόσο στον τομέα της «πολιτικής κουλτούρας» η Ελλάδα κατρακυλά στο 6,88.

Πρώτη χώρα σε ποιότητα Δημοκρατίας η Νορβηγία, τελευταία η Βόρειος Κορέα

Παρόλο που ο δείκτης Δημοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη υποχώρησε ελαφρά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο 8,35, οι χώρες της περιοχής εξακολουθούν να καταλαμβάνουν επτά από τις δέκα πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη δημοκρατίας εκ των οποίων τέσσερις είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο μέλη της Ευρωζώνης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline