Κυριακή 1 Αυγούστου 2021  16:25:57

Από σήμερα, ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αλλά μόνο σε μεθεπόμενες-διπλές εκλογές. Σταθερή διαβεβαίωση Μαξίμου ότι δεν βαδίζουμε σε πρόωρες εκλογές. Τον Δεκέμβριο του 2020 τελειώνει το 18μηνο, να μπορούν να γίνουν εκλογές με σταυρό. Κύριο

Τον νόμο της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργεί αλλά απλώς διαδέχεται ο νόμος της ΝΔ για την ενισχυμένη αναλογική, η οποία ψηφίζεται σήμερα το βράδυ όχι με τις αναγκαίες 200 ψήφους για άμεση εφαρμογή από τις ερχόμενες εκλογές αλλά με περίπου 165-165 ψήφους, από τη ΝΔ και την «Ελληνική Λύση».

Για ορισμένους κύκλους της Αντιπολίτευσης η κύρια αιτία που δίνει λογική βαρύτητα στην εικασία για πρόωρες εκλογές – εκτός από την κατάργηση της απλής αναλογικής και το κλιμακωτό bonus εδρών – είναι η καλή πορεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της οικονομίας και της καθημερινότητας (πλην του προσφυγικού – μεταναστευτικού). Αυτές τις ευνοϊκές προοπτικές για άνετη εκλογική πρωτιά έδειξε και η χθεσινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο άλλα δεδομένα, Το ένα είναι η διαρκής εκδοχή των πρόωρων εκλογών προβάλλεται από τον ΔΥΡΙΖΑ για λόγους συσπείρωσης του μηχανισμού του και άλλους. Το δεύτερο δεδομένο είναι η πεποίθηση της Κυβέρνησης και της ηγεσίας η ΝΔ ότι θα διατηρήσει την άνετη πρωτοβουλία επί πολύ καιρό ακόμα, ότι θα υπάρξει παραγωγικό έργο των Υπουργών με λαϊκή απήχηση αλλά και γιατί επίσης μέχρι το Δεκέμβριο έτος δεν μπορούν να γίνουν εκλογές με σταυροδοσία αλλά μόνο με λίστα και μόνο.. Πρόβλημα πολλαπλά κρίσιμο για ένα κυβερνητικό κόμμα. Πολύ περισσότερο όταν θα οδηγηθούμε, αναγκαστικά, σε διπλές εκλογές..

Μπλοκάρουν τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού

Από την Ηρώδου Αττικού διαμηνύουν πρώτον ότι ο εκλογικός νόμος , που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Παρασκευή, εξασφαλίζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στη χώρα. Δεύτερον, πως δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές (το δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος) παρά την έντονη σεναριολογία που θέλει τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει δήθεν το ενδεχόμενο ως «πειρασμό». Πάντως, η ολοκλήρωση των θεσμικών εκκρεμοτήτων, δηλαδή η προεδρική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος , ξεκινά ένα νέο κύκλο για τον επόμενο σχεδιασμό και αποτελεί μια αφετηρία που θα δώσει συνέχεια στο στίγμα της τετραετούς διακυβέρνησης.

Όσο, λοιπόν, η σεναριολογία διατηρείται, οι κυβερνητικές πηγές μπλοκάρουν τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού, θυμίζοντας τις δημόσιες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές το 2023.

Ο νέος εκλογικός νόμος

Τα τέσσερα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου:

- Υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

- Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα)

-Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).

-Συνεπώς το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%.
Υπέρ του νέου εκλογικού νόμου αναμένεται να ψηφίσουν η ΝΔ και πιθανόν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. «Όχι» θα ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το Μερα25, το ΚΚΕ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline