Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:59:52

Με 21 κατηγορούμενους, με πρώτη την Ρένα Δούρου για 24 νεκρούς, ξεκινά μεγάλη δίκη για την τραγωδία στην Μάνδρα. Πενήντα μήνες από τότε. Κύριο

Ποινικά ελεγχόμενη για την υπόθεση της πλημμύρας στη Μάνδρα είναι η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ η δίωξη στρέφεται και κατά του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, των δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων, δύο δασαρχών, αλλά και υπαλλήλων δασαρχείου.

Μία σημαντική και πολυαναμενόμενη δίκη, η οποία συνδέεται άμεσα με παραλείψεις εκπροσώπων του Δημοσίου, που πλήρωσαν με τη ζωή τους 24 συμπολίτες μας, κατά τη διάρκεια της φονικής - όπως αποδείχθηκε - πλημμύρας στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 24 Ιανουαρίου 2020, ενώπιον του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν ή να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους, όπως προβλέπεται από τη δικονομία, συνολικά 21 κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο με απευθείας κλήσεις.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τέσσερα πλημμελήματα, που ήταν και ο ποινικός απολογισμός της έρευνας την οποία διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δίωξη είναι: πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.
Η εισαγγελική λειτουργός, αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας για την πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, εντόπισε μια σειρά από παραλείψεις και δυσλειτουργίες των αρμόδιων υπηρεσιών, που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Μέσα σε 66 σελίδες, που αριθμούσε η εισαγγελική διάταξη, η Παπαγεωργακοπούλου περιγράφει τις παραλείψεις των αρμοδίων επισημαίνοντας ότι υπήρξαν:
• έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
• έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας
• πολεοδομικές παραβάσεις
• έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων
• έλλειψη διευθέτησης - οριοθέτησης ρεμάτων.
Ποινικά ελεγχόμενη για την υπόθεση της πλημμύρας στη Μάνδρα είναι η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ η δίωξη στρέφεται και κατά του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, των δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων, δύο δασαρχών, αλλά και υπαλλήλων δασαρχείου.

Παραγραφές

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα, τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία. Από αυτά, για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Αμέσως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης δικογραφία, λόγω της σπουδαιότητάς της διαβιβάστηκε στην αρμόδια ανακρίτρια, ενώπιον της οποίας κλήθηκαν σε απολογία όχι μόνο οι αρχικοί κατηγορούμενοι, αλλά και νέα πρόσωπα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας.

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

Για την τραγωδία στην Μάνδρα, την πόλη που κυρίως είχε πλήξει η θεομηνία καλύπτοντας με τόνους λάσπης σπίτια και δρόμους, είχε διενεργήσει έρευνα η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου η οποία είχε καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά περίπου δέκα προσώπων μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω αλλά και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Τη δικογραφία, λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων, είχε χειριστεί η 7η τακτική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις ενεργειών με κορυφαίες την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Καταγράφονται επίσης σοβαρότατοι παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, όπως η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες. Καταγράφονται συγκεκριμένα 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.

Καταλογίζονται επίσης σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία χρόνια να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές όπου έπρεπε να γίνουν έγκαιρα κρίσιμα για την περιοχή αντιπλημμυρικά έργα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline