Κυριακή 1 Αυγούστου 2021  16:46:28

Η Α. Μέρκελ στο Νταβός με εύσημα στον Πρωθυπουργό, που προκαλούν ειρωνεία και αγανάκτηση: «Ο Μητσοτάκης εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις». Αιχμηρός εναντίον της ο Μητσοτάκης. Κύριο

Καταδικαστικός σε ποσοστό 76% ο ελληνικός Λαός στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ για την στάση της Γερμανίας σε εθνικά μας θέματα, χώρα περισσότερο εχθρική από κάθε άλλη στη Δύση και στην Ε.Ε....

«Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από το Νταβός αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αντίθεση με την εχθρική στάση της να αποκλείσει την Ελλάδα από την σύσκεψη για το Λιβυκό και παράλληλα να τηρεί στάση φιλίας και συνεργασίας με τον Τ. Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν επιστρέψει στην ανταγωνιστικότητα. Η Καγκελάριος, επεσήμανε μάλιστα ότι η Ευρώπη έχει πάρει τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

«Τότε πολλοί με επέκριναν, για το "πόσο κακή γυναίκα" ήμουν, που επέβαλλα πάντα τόσο αυστηρούς όρους. Αλλά πιστεύω ότι η Πορτογαλία είναι σήμερα ανταγωνιστική. Η Ιρλανδία είναι ανταγωνιστική. Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό έχει να κάνει και με αυτήν τη σκληρότητα, αλλά και με την προθυμία να βοηθήσουμε και να ανοίξουμε μια μεγάλη ομπρέλα διάσωσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και προσέθεσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη - και μέσω της Τραπεζικής Ένωσης και μέσω της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Σε ό,τι αφορά το εάν η ίδια η Γερμανία θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις της, η καγκελάριος αντέτεινε ότι η χώρα επενδύει περισσότερο από ποτέ, κυρίως σε πολιτικές για το κλίμα. Αντιμετωπίζει μάλιστα το «πρόβλημα» ότι υπάρχουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να απορροφηθούν και γι' αυτό πρέπει να βελτιωθούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού των επενδύσεων, σημείωσε. «Η Γερμανία δεν θα μείνει έξω από αυτές τις πολιτικές. Η καινοτομία, η έρευνα, η ανάπτυξη, οδηγούν αυτές τις επενδύσεις», διαβεβαίωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε την κρίση του 2008 σχετικά γρήγορα, με συντονισμένες αποφάσεις και συνεργασία, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές επιμέρους εμπορικές διαμάχες. «Η ανασφάλεια και ο απομονωτισμός δεν βοηθούν την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΙΧΜΗΡΟΣ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Λιβύη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νιάλ Φέργκιουσον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed υπογράμμισε ότι στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου». Είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες».

«Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» τόνισε, καθώς εξήγησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας.
Για τη Λιβύη ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Ευρώπη και θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα χωρίς να ακυρωθούν οι συμφωνίες της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία.
«Πρέπει να κοιτάξετε τον χάρτη, Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπέγραψαν δεν λαμβάνει υπόψη δικαιώματα δικών μας νησιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μένει στο τέλος της μέρας και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Ελλάδα έχει τη στήριξη όλων των κρατών-μελών.

Μοχλός πίεσης από την Τουρκία το προσφυγικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπήρξαν αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών και προβληματική κατάσταση στα νησιά, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία σίγουρα χρησιμοποιεί το θέμα ως μοχλό πίεσης.

Επιπλέον εξήγησε ότι το ελληνικό κράτος θα στηρίξει τους κατοίκους στα νησιά και τόνισε την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Μάλιστα αναγνώρισε ότι από την Ε.Ε. δεν πήρε την απάντηση που θα ήθελε στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline