Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:37:38

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών σε Δήμους και Περιφέρειες

Με σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, δίνεται το δικαίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Τη δυνατότητα λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών ουσιών (ΧΕΧ) και στους Δήμους και τις Περιφέρειες και μάλιστα ακόμα και υπό τη μορφή κινητών μονάδων, προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον Εθνικό Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων, που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή.

Ειδικότερα, με το άρθρο 189 του νομοσχεδίου τροποποιείται η σχετική διάταξη του 2013, που ενέκρινε τη λειτουργία των εν λόγω χώρων παρείχε αυτή τη δυνατότητα μόνο στον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών.

Το είδος, ο τύπος και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΧΕΧ θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση τους.

Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των τοξικοερξαρτημένων, η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, η μείωση της δημόσιας όχλησης, η κινητοποίηση των χρηστών και η προετοιμασία τους για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline