Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:09:18

Προελαύνουν κατά της Τρίπολης και των Τούρκων μισθοφόρων, οι δυνάμεις του στρατηγού Χ.Χάφταρ. Νέες βολές εναντίον τους από τον Τ. Ερντογάν. Οι ανησυχίες του ΟΗΕ. Κύριο

Ανύπαρκτη η εκεχειρία, που «αποφασίσθηκε» στο Βερολίνο στη διάσκεψη της Α. Μέρκελ, ερήμην των δύο στρατοπέδων του εμφύλιου στη Λιβύη...

Τα Ηνωμένα Έθνη ανήσυχα για τις εξελίξεις, κάνουν λόγο για πτήσεις που προσγειώνονται εδώ και μέρες σε αεροδρόμια της δυτικής και της ανατολικής Λιβύης, προμηθεύοντας τις αντιμαχόμενες πλευρές με όπλα και μαχητές. Για την ανύπαρκτη εκεχειρία ,παρά το γεγονός ότι στη διάσκεψη του Βερολίνου πριν οκτώ ημέρες έλαβε μέρος-αλλα΄σε υποτυπώδη, σχεδόν μηδενικό ρόλο επιρροής- και ο γενικός γραμματέας που ΟΕ.

Παράλληλα, μάχες έχουν ξεσπάσει κοντά στην Μισράτα της Λιβύης, καθώς οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ κινούνται προς τα δυτικά και καταλαμβάνουν πόλεις και χωριά κατά το πέρασμά τους.

Οι παραβιάσεις της συμφωνίας για ανακωχή είναι διαρκείς. Επιπλέον, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη καταγγέλλει πως παραβιάζεται κατάφωρα και το εμπάργκο όπλων που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για πτήσεις που προσγειώνονται εδώ και μέρες σε αεροδρόμια της δυτικής και της ανατολικής Λιβύης, προμηθεύοντας τις αντιμαχόμενες πλευρές με όπλα και μαχητές. Και καθιστούν υπεύθυνες κάποιες από τις χώρες που έδωσαν το παρών στο Βερολίνο, χωρίς όμως να τις κατονομάζουν.

-Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, που στηρίζει και προμηθεύει ο Ερντογάν, περιορισμένη μόνο στη περιοχή της Τρίπολης προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις από τους αντιπάλους της καταστρέφουν την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Γκνούνου, εκπρόσωπο τύπου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ σφυροκόπησαν σήμερα την Τρίπολη.

Παραβίαση της εκεχειρίας «βλέπει» πλέον ο αλαζονικός Σάρατζ, απελευθέρωση από τρομοκράτες ο Χαφτάρ
Ο ίδιος εκπρόσωπος κατηγόρησε, επίσης, τις δυνάμεις του Χαφτάρ ότι επιχειρούν να προωθηθούν στην περιοχή Αμπουγκρέιν, η οποία βρίσκεται ανατολικά της πόλης Μισράτα, που ελέγχει η GNA.

«Με τις επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον εχθρό, ο αντίπαλος καθιστά άχρηστη την εκεχειρία» επισήμανε ο Γκνούνου σε ανακοίνωση στα αραβικά που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τυχόν θύματα.

Η αντίδραση του Χαφτάρ

Προς το παρόν, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαφτάρ δεν έχει σχολιάσει επίσημα σχετικά. Η μόνη αντίδραση είναι μέσω ανεπίσημου λογαριασμού στο Twitter, όπου προβαίνει σε αναρτήσεις.
Μία εξ' αυτών μάλιστα κάνει λόγο για «απελευθέρωση της Αμπουγκρέιν από τρομοκράτες και τζιχαντιστές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας». Την ίδια ώρα σε άλλες αναρτήσεις διακρίνονται οι σφοδρές μάχες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Euronews, οι συγκρούσεις επηρεάζουν δραματικά την παραγωγή πετρελαίου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της λιβυκής οικονομίας.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε πως δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις συμβάσεις της με χώρες του εξωτερικού καθώς τις τελευταίες έξι μέρες η ημερήσια παραγωγή έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο των κανονικών ποσοτήτων και οι απώλειες φτάνουν τα 255 εκατομμύρια δολάρια.
Εδώ και μέρες, πολιτοφυλακές πιστές στον Χαφτάρ έχουν καταλάβει μια σειρά από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με στόχο να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Στο Αλγέρι βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσει την κατάσταση στην Λιβύη με τον Αλγερινό ομόλογό του. Μετά τη άρνηση του Μαρόκου και άλλων χωρών να του αναγνωρίσουν ηγετικό ρόλο στη Βόρειο Αφρική, ενώ απέτυχαν οι ανάλογες φιλοδοξίες του για τη Λιβύη στην Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου κατόρθωσε να αποκλείσει την Ελλάδα με την ανοχή-συνενοχή της Καγκελαρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι παραβιάζει την εκεχειρία και τόνισε πως «η Λιβύη δεν πρέπει αφεθεί ώστε να γίνει παιδική χαρά τρομοκρατικών οργανώσεων και βαρόνων πολέμου».

Η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε πρωτοβουλίες με στόχο την ειρήνευση στη Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της κρίσης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline