Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:50:44

Αθανασίου στην Προανακριτική: Ο μηχανισμός Ρασπούτιν κατά Αλαφούζου, Μπόμπολα, Ψυχάρη, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων. Κύριο

Πρόσθετες αποκαλύψεις από τον ανώτατο δικαστικό, που ενισχύουν τις καταγγελίες της κ. Ράικου.


Αποκαλυπτικός και καταγγελτικός ήταν ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά το σκάνδαλο για τη Novartis, εκτός από σειρά αποκαλύψεων για την δράση και τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο σημείο «μηδέν», από το οποίο ξεκίνησε η σκευωρία της Novartis. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αθανασίου την «απαρχή του μηχανισμού Ρασπούτιν» αποτέλεσε η επιστολή Φιλιππάκη.

Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε καταθέσει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ο κ. Αθανασίου, αναφέρθηκε στην επιστολή του εκδότη, Γιάννη Φιλιππάκη, με την οποία ενημέρωνε τον κ. Παπαγγελόπουλο το 2015, ότι πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται εγκληματική οργάνωση με μέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου και τον επιχειρηματία Σαμπι Μιωνή. Ο κ. Αθανασίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκτός από συνάδελφοι ήμασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργος Δικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος μου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω την βοήθειά του παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονομικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριμένα, ως υπηρεσιακός υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ.Παπαγγελόπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ.Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη.

Εγώ δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ' ύλην αρμόδιος. Και η κυρία Τουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως. Εγώ με έκπληξη τα διάβασα όλα αυτά από τον Τύπο". Η περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού ερμηνεύεται από τα μέλη της προανακριτικής ως η απαρχή της λειτουργίας του "μηχανισμού Ρασπούτιν" που στόχο είχε να παρακάμψει από την διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων τους μη ελεγχόμενους εισαγγελείς.

Η αρχή του «μηχανισμού Ρασπούτιν»

Ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στην επιστολή του εκδότη Φιλιππάκη, με την οποία ισχυρίζονταν ότι πίσω από το σκάνδαλο Λαγκάρντ κρύβονταν οι κ. Παπασταύρου και Μιωνής κλπ, ήταν άκρως περιγραφικός, μιλώντας για την «αρχή της δράστης του μηχανισμού Ρασπούτιν», επιβεβαιώνοντας την κατάθεση της κ. Ράικου, ότι η επιστολή αυτή αποτελούσε το χρονικό σημείο που ξεκίνησε η σκευωρία Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2015 μια ομάδα εισαγγελέων με επικεφαλής τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο και συγκεκριμένα οι Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργο Καλούδης ταξιδεύουν στο Παρίσι για να πάρουν μυστική κατάθεση από τον «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί. Η συγκεκριμένη κίνηση προκλήθηκε από καταγγελία γνωστού εκδότη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται εγκληματική οργάνωση με μέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, τον επιχειρηματία Σαμπι Μιωνή, κ.λπ . Ωστόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος για τη συγκεκριμένη επιστολή δεν ενημέρωσε τον τότε Οικονομικό Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, αλλά ούτε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και ότι η καταγγελία εστάλη στην εισαγγελία Πρωτοδικών και όχι στους εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίζονταν τη λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή τους Οικονομικούς εισαγγελείς. Η συγκεκριμένη ενέργεια όπως καταγγέλλουν Αθανασίου και Ράικου οργανώθηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, σημειώνοντας και την αρχή της δημιουργίας της σκευωρίας.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην στενή σχέση του κ. Παπαγγελόπουλου με την κυρία Ελένη Τουλουπάκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: "Την κυρία Τουλουπακη την είχα γνωρίσει από Παπαγγελόπουλο. Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπακη είχε συχνή επικοινωνία με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο "Παπ" για συντομία".

Τέλος, ο κ. Αθανασίου απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής περιέγραψε ότι οι παραθεσμικές μεθοδεύσεις του μηχανισμού Ρασπούτιν δεν αφορούσαν μόνο την υπόθεση Novartis αλλά και υποθέσεις που "έσκασαν" το πρώτο εξάμηνο του 2015 και με τις οποίες η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Θ. Πλεύρης: Για Παπασταύρου υπήρχε κατεύθυνση επειδή ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού Σαμαρά; Ήταν και προεκλογική περίοδος τότε.
Π. Αθανασίου: ήταν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Θ Πλεύρης: Υπήρξε και μια σειρά δημοσιευμάτων.
Δ. Μαρκόπουλος: Σας δείχνουμε μια σειρά δημοσιευμάτων μια εβδομάδα ή πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 . Με Μιονη, Παπασταύρου Μεταξα κ.α.
Π.Αθανασίου: Ετσι ήταν. Ακριβώς πριν της εκλογές
Σε άλλο σημείο διημείφθησαν τα εξής:
Θ.Πλεύρης: Γιατί πιστεύετε ότι σας παρέκαμψε στην περίπτωση της επιστολής Φιλιππάκη και την έδωσε στην Τουλουπάκη ο κ.Παπαγγελόπουλος;
Π.Αθανασίου: Γιατί ήξερε ότι εγώ λειτουργώ πάντοτε θεσμικά. Εγώ θα ενημέρωνα την κα Κοτζαμάνη και θα έλεγε να μην πάω εφόσον πρόκειται για υπόδικο. Αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να γίνει.
Θ.Πλεύρης: Στο ταξίδι στο Παρίσι υπήρχε και κάποιος άλλος πλην των δικαστικών λειτουργών;
Π.Αθανασίου: Η δημοσιογράφος η κα Γιάννα Παπαδάκου. Τί δουλειά είχε δημοσιογράφος μαζί;
Θ.Πλεύρης: Η αίσθηση ήταν άρα οτι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει εν αγνοία της Δικαιοσύνης;
Π.Αθανασίου: Ναι. Αφού κανείς μας δεν ήξερε τίποτε. Από τα δημοσιεύματα τα μάθαμε. Το ταξίδι έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2015. Σπεύσαν να πάνε εκεί μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Υπήρχε μια βιασύνη. Και μετά το 2016 ξαναπιάσαν την υπόθεση.
Θ.Πλεύρης: Αναφερθήκατε και σε μία σουίτα στο Υγεία και την κυρία Τουλουπάκη
Π.Αθανασίου: Την επισκέφτηκα επειδή νοσηλευόταν στο Υγεία και την ρώτησα για τη σουίτα με την έννοια ότι αυτά κοστίζουν. «Ο Παπ μεσολάβησε» μου απάντησε.

Αναφορικά δε με την υπόθεση Αλαφούζου διευκρίνισε ότι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου προκειμένου να ασκηθούν διώξεις στον μεγαλομέτοχο του ΣΚΑΙ εμφανίσθηκε την περίοδο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών. "Θα επηρεαζόταν αν του δεσμεύαμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς" ανέφερε μεταξύ άλλων. Επίσης αναφέρθηκε σε εμπαθείες διαθέσεις κατά των τότε εκδοτών Στ, Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline