Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  15:56:26

Διπλή πρόκληση του επηρμένου και επιθετικού Ερντογάν. Προς τον Δημ, Αβραμόπουλο: «Να μας παρατήσει η Ελλάδα. Να μην ασχολείται με την Τουρκία». Απορριπτικός στη σύσταση του Ντ. Τράμπ να τα βρουν με διάλογο (και προς την Χάγη) Ελλάδα και Τουρκία. Κύριο

Μήνυμα στην Ελλάδα «να μην ασχολείται με την Τουρκία» φέρεται να έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Γγια να απαξιώσει την χώρα μας αλλά και να απορρίψει την σύσταση «βρείτε τα οι δύο χώρες»¨του πλανητάρχη και φίλoυ του.


Μεταξύ άλλων, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «ΣΚΑΪ» στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έχει διαμηνύσει στον κ. Μητσοτάκη «να μην ασχολείται μαζί μας» και «δεν θα έρθει κάποια ζημιά από εμάς». Δηλαδή να μη διαμαρτύρεται και να αντιδρά με υπερηφάνεια κι αξιοπρέπεια στην προκλητική της συμπεριφορά. Να διαλέξει πειθήνια συμπεριφορά.

Αναφορά έκανε και σε μία πρόσφατη συνομιλία που είχε με πρώην Έλληνα δήμαρχο και διπλωμάτη (που είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, παλαιός του γνώριμος και επί χρόνια Επίτροπος Μετανάστευσης), τον οποίο βέβαια δεν κατονόμασε. «Αν θες να δώσεις ένα μήνυμα από μένα, πες τους "να μην ασχολούνται μαζί μας", όπως "δεν ασχολούμαστε και εμείς"» αποκάλυψε ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας.

Ειδική μνεία έκανε και στην Κρήτη, διερωτώμενος αν «πρέπει να χάψουμε ότι αποτελεί κύρια ηπειρωτική χώρα», ώστε να έχει πλήρη δικαιώματα χωρικών υδάτων.
Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της Τουρκίας αποτελεί η άποψη ότι τα νησιά δεν διαθέτουν χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα.

Τραμπ σε Ερντογάν: Τουρκία και Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους στην ανατολική Μεσόγειο. Με συζήτηση και με πορεία μάλλον προς τη Χάγη.

Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Λιβύης και της Συρίας είχαν τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της Τουρκίας, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, δίχως ο Λευκός Οίκος να πει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντιρι, ο οποίος έκανε δημοσίευση στο Twitter, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας «συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη».
Στο ίδιο tweet, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έγραψε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με τον πρόεδρο Τραμπ να επισημαίνει την ανάγκη η Ελλάδα και η Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στην περιοχή.

Νωρίτερα, σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ για παραβίαση δύο συνόδων κορυφής που επιδιώκουν ειρήνη στη χώρα.
Είπε, μάλιστα, ότι ο Χαφτάρ παραβιάζει την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη και ότι πρέπει να τον σταματήσουν αν θέλουν ειρήνη. Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «ο Χαφτάρ και οι δυνάμεις του παίζουν ένα βρώμικο παιχνίδι και τους παρακολουθούμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline