Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυνικός ο Ντ. Τραμπ επιμένει ότι δεν σταματήσει ο θανατικός κορωνοϊός ενωρίτερα από τον..... Απρίλιο. Με πολλές χιλιάδες θυμάτων έως τότε. Κύριο

Κατά τα άλλα-και το συνήθειο του-έπλεξε το εγκώμιο του Πεκίνου και της ηγεσίας του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , κυνικός και χωρίς ευαισθησίες πραγματικές, προέβλεψε χθες ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού θα λήξει πιθανότατα τον Απρίλιο λόγω της ζέστης. Γεγονός που σημαίνει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Κίνα και άλλες χώρες, με τον θανατηφόρο καλπασμό που χαρακτηρίζει την πανδημία αυτή. Παράλληλα ο Ντ. Τράμπ χαιρέτησε-κατά τρόπο παράλογο έως ειρωνικό- για άλλη μια φορά τις ενέργειες της κινεζικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Με μεθόδους απάνθρωπες , μεσαιωνικές συνήθως. Χωρίς να θελήσει να ομιλήσει για την συνδρομή της χώρας του στη δοκιμασία αυτή της Κίνας.

«Μέχρι τον Απρίλιο ή κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η ζέστη σε γενικές γραμμές σκοτώνει αυτού του είδους τους ιούς», είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Αυτό θα ήταν καλό», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έπλεξε και πάλι το εγκώμιο του Πεκίνου για τον τρόπο που διαχειρίζεται την επιδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 900 άνθρωποι. "Πιστεύω ότι κάνουν καλή δουλειά. Είχα μια μακρά συζήτηση με τον πρόεδρο Σι" Τζινπίνγκ και «είναι πολύ αισιόδοξος».
Η τροχιά που θα ακολουθήσει η επιδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να καμφθεί με την άφιξη της άνοιξης ή του καλοκαιριού, όμως καθοριστικό ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν τα μέτρα αναχαίτισης της διάδοσης του ιού. Σε αυτό το στάδιο, η επιδημία συνεχίζεται και οι υγειονομικές αρχές επιφυλάσσονται να πουν αν βλέπουν ενόψει την «κορύφωσή» της, δηλαδή το σημείο όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται.

«Δεν ξέρουμε», ήταν η απάντηση που έδωσε την Παρασκευή ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Ασθενειών, ο Άντονι Φότσι, όταν ρωτήθηκε πότε θα αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια κάμψης η επιδημία. «Κάθε πρόβλεψη θα ήταν άστοχη, επειδή ακόμη υπάρχουν πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες», πρόσθεσε. Ένας καθοριστικός παράγοντας θα ήταν κατά πόσο επεκτείνεται η επιδημία εκτός της Κίνας και αν οι άλλες χώρες έχουν την ικανότητα να την συγκρατήσουν.

Πολυμέσα