Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:48:48

Και πέμπτη εισαγγελέας σε κατάθεση για το κύκλωμα Ρασπούτιν. Αποφασίστηκε η κλήτευση των δύο μασκοφόρων-προστατευόμενων μαρτύρων στην Προανακριτική αλλά σε κρυφό μέρος. Κύριο

Βαραίνει το κλίμα για τον πρώην υπουργό και εισαγγελέα Δημ. Παπαγγελόπουλο, τον οποίο θα υπερασπίσουν στην Επιτροπή οι πρώην υπουργοί Πολάκης και Τζανακόπουλος.

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - να καλέσει προς εξέταση η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής κατόπιν αιτήματος της ΝΔ. Θα εξετασθούν σε άλλο μέρος από εκείνο της Βουλής, που θα επιλέξει η Αστυνομία και θα ανακριθούν από έξη μέλη(ο εισηγητής κάθε κόμματος) και τον πρόεδρο της Προανακριτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επίμαχο αίτημα θα διαβιβαστεί από το προεδρείο της Επιτροπής άμεσα, με στόχο την εξέταση των δύο προσώπων «κλειδιών» την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηματικό η διαδικασία εξέτασης «Κελέση» - «Σαράφη»

Θολό, ωστόσο, παραμένει ποια είναι η αρμοδιότερη Αρχή για να απευθυνθεί η Επιτροπή, δηλαδή, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Σοφουλάκη και Ζαχαρή, που διερευνούν τις δικονομικές ενέργειες της Ελένης Τουλουπάκη ή η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ασαφής είναι και η διαδικασία που θα ακολουθήσει. Κοινώς ποιος και πώς θα δώσει το πράσινο φως για την κατάθεσή των δύο κι αν η Επιτροπή αποσπάσει το «ΝΑΙ», κατά πόσο αυτό θα αφορά σε εξέταση εντός ή εκτός Κοινοβουλίου με «κουκούλες» ή χωρίς.Μάλλον η Αστυνομία κατά πληροφορίες μας.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΝΔ έκρινε πως μετά την κατάθεση των «Κελέση» - «Σαράφη» στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ενώπιον των αντεισαγγελέων του Α.Π. αυτοπροσώπως και χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, αποδόμησε το επιχείρημα περί δυνατότητας κατάθεσής τους μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς, θεωρώντας ότι υπάρχει πλέον η νομική βάση για να αξιώσει η Προανακριτική αίτημα κλήτευσης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ο κατάλογος των μαρτύρων

Ο νέος κατάλογος των μαρτύρων αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και απαρτίζεται από τους:

- προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»

-πρώην Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο & Παύλο Πολάκη

-τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνί

-την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

-τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Τα ανοιχτά ενδεχόμενα επιπλέον κλήσεων

Η Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει στην τελική ευθεία των εργασιών της με τον συγκεκριμένο κατάλογο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κλήτευσης κι άλλων μαρτύρων εάν προκύψει ανάγκη.

Πιθανότερες επιπλέον κλήσεις θεωρούνται αυτές προς την τέως Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου και την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στις οποίες ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής φέρεται να έχει αποδώσει λεπτομερή γνώση των «μεθοδεύσεων» του περιβόητου «Ρασπούτιν» και των στενών σχέσεών του με την κ. Τουλουπάκη.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η πλειοψηφία αφήνει ανοιχτό και το σενάριο της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης της κ. Δημητρίου με τον κ. Αγγελή.

Εξίσου ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κλήτευσης των επίκουρων αντεισαγγελέων διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, που διαχειρίστηκαν με την Ελένη Τουλουπάκη τη δικογραφία Novartis και την κατάθεση των οποίων αιτήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εμφάνισή τους ενώπιον της Προανακριτικής λέγεται πως θα εξαρτηθεί από την κατάθεση ή μη της κ. Τουλουπάκη και το περιεχόμενο αυτής εφόσον πάρει σάρκα και οστά.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου σε βάρος Δ. Παπαγγελόπουλου

Σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Λόγω της αναγκαίας κατά την πλειοψηφία γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον ορθό τρόπο με στόχο την απόλυτη νομική θωράκιση της διαδικασίας, πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος σε νέα συνεδρίαση επί των διαδικαστικών πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline