Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τρέιλερ Μητσοτάκη «το είπαμε, το κάναμε» έγινε για υπενθύμιση της αξιοπιστίας του ίδιου και της Κυβέρνησης. Ποιά «ευαίσθητα θέματα» δεν μπήκαν στη λίστα. Από την εκλογή της Προέδρου έως τα «κόκκινα δάνεια» και την εξίσωση των Κολεγίων με ΑΕΙ. Κύριο

Στο τηλεοπτικό τρέιλερ ενάμιση λεπτού περίπου, αναφέρονται σε κύριες-εμβληματικές κυβερνητικές παρεμβάσεις με τις οποίες υλοποιήθηκαν κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Με τον Πρωθυπουργό να σχολιάζει: «Έχουμε αποδείξει πως ότι λέμε, γίνεται. Μέσα σε 7 μήνες καταφέραμε πολλά. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας γραμμή γραμμή. Το είπαμε. Το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς».

Οι συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις αφορούν στην «μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, στην κατάργηση του ασύλου ανομίας και παρανομίας στα Πανεπιστήμια, στην θέσπιση επιδόματος γέννησης 2.000 ευρώ και στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, στην πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών, στην αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια, στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από 22% στο 9%, στη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από 28% σε 24.

Επίσης στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, στην λειτουργία του αριθμού «112» και στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Δεν μπήκαν καθόλου στον κατάλογο για προβολή τα «κόκκινα δάνεια» από τις Τράπεζες, την επιλογή και εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας κ, Σακελλαροπούλου, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, η εξίσωση των Κολλεγίων με τα ΑΕΙ, τα εργοστάσια λιγνίτη και το μέλλον ΔΕΗ- ΛΑΡΚΟ και η κρίση στο ποδόσφαιρο.

ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΚΟΙΙΝΩΝΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το πρόσφατο τηλεοπτικό τρέιλερ του Κυρ. Μητσοτάκη στο Τwitter, στη τηλεόραση και στο Διαδίκτυο γενικώς για τους πρώτους επτά μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. αποκαλύπτει, αν διαβαστεί αναλυτικά, βασικούς θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβέρνηση και δίνει ταυτόχρονα το στίγμα του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει της συνέχειας.

Εν αρχή η οικονομία. Ανεξαρτήτως των προβλημάτων που προκύπτουν σε μία σειρά από ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η τουρκική προκλητικότητα, στο Μαξίμου είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως τα πάντα κρίνονται από την οικονομία. Αν προσέξει κάποιος το πρώτο απολογιστικό σποτ του πρωθυπουργού, θα δει πως τα ζητήματα οικονομίας και συνεπακόλουθα της ανάπτυξης έχουν τη μερίδα του λέοντος. Μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη οικονομία, μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000, αλλά και μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις, είναι τέσσερις εξαγγελίες που είχε κάνει ο πρωθυπουργός προεκλογικά και υλοποιήθηκαν. Μαζί με τις επενδύσεις αποτελούν ένα βασικό «δίδυμο», στο οποίο ο πρωθυπουργός στηρίζει μεγάλο μέρος της πολιτικής του φιλοσοφίας.

Ψηλά ιεραρχεί η κυβέρνηση και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια και η πρόσληψη ειδικών φρουρών είναι οι δύο εξαγγελίες Μητσοτάκη που έγιναν πράξη το πρώτο επτάμηνο. Ο τομέας αυτός, παρά το γεγονός πως εκ πρώτης ανάγνωσης μπορεί να μεταφραστεί ως «δεξιά ατζέντα» –και πράγματι η βάση της Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά τα θέματα– αποτελεί ευρύτερο αίτημα, ακόμα και ανάμεσα σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση στον τομέα αυτό είναι το μεταναστευτικό. Η εξέλιξη του συγκεκριμένου ζητήματος ήταν πολύ διαφορετική από τους αρχικούς υπολογισμούς πέρυσι το καλοκαίρι και η κυβέρνηση καλείται τώρα να τρέξει και να καλύψει χαμένο έδαφος, εν μέσω υποβόσκουσας κριτικής από την ίδια την εκλογική της βάση.

Η σημασία που δίνει, πάντως, το Μαξίμου στην άμεση επίλυση του ζητήματος φάνηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Πέτσα (ΕΡΤ), ο οποίος υπεραμύνθηκε των επιτάξεων, λέγοντας πως οι περιοχές που θα γίνουν οι δομές «είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία» και η επίταξη αφορά «συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλει ενοίκιο το ελληνικό Δημόσιο». Πρόσθεσε δε, με σαφήνεια, πως η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έπαιρνε άλλη αναβολή: «Κάποια στιγμή έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις. Η ώρα των αποφάσεων ήρθε. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων».

Στο ίδιο πλαίσιο, της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών εντάσσεται και η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού «112». Το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη υλοποίησαν αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: σε ακραίες δηλαδή περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να υπάρχει προειδοποίηση.

Τρίτος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός τομέας στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κοινωνική πρόνοια. Στο απολογιστικό σποτ περιλαμβάνονται το επίδομα γέννησης που ενεργοποιήθηκε και ο αντικαπνιστικός νόμος. Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει ακόμα 134 προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα αρμόδια και συναρμόδια υπουργεία, η εξέλιξη των οποίων θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Πολυμέσα