Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εξαγγελίες, μόνο, για την αναστολή του ΦΠΑ δεν βοήθησαν τις οικοδομές επί έξι μήνες. Όλοι περίμεναν να γίνουν συγκεκριμένος νόμος. Από τον Ιανουάριο καλύτερες προσδοκίες και στην Αττική και στην επαρχία. Κύριο

Κατά το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2019, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 9,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 5,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2018. Όμως η ευνοϊκή επίδραση στις κατασκευές άργησε να έλθει...

Δίδαγμα για ανάλογες καταστάσεις Δεν αρκούν μόνο οι εξαγγελίες στην οικονομία, τις κατασκευές και στην αγορά, χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις και αποφάσεις. Η σημαντική αύξηση περιοχών της περιφέρειας με πενιχρή, μέχρι πρότινος, επίδοση είναι ο βασικός λόγος της διατήρησης της ανοδικής πορείας της οικοδομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο του 2019.

Στον αντίποδα, περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, όπως η Αττική (Αθήνα) και η Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη), σημείωσαν πτώση, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικράτησε στον οικοδομικό κλάδο αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα σημειώθηκε πτώση του οικοδομικού όγκου για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε πτώση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 16,4%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, ενώ μείωση κατά 9,8% είχε σημειωθεί και τον Οκτώβριο.
Αντιθέτως, τον Σεπτέμβριο στην Αττική είχε σημειωθεί αύξηση κατά 17% στον αριθμό των αδειών, κατά 200% στην επιφάνεια και κατά 432,8% στον όγκο, με αποτέλεσμα σε επίπεδο εννεαμήνου (Ιαν.-Σεπτέμβριος) να καταγράφεται συνολική αύξηση του όγκου κατά 45,4%, σε ετήσια βάση. Επίσης, πέραν της Αττικής, πτώση σημειώθηκε και στην Κεντρική Μακεδονία, με τον όγκο να μειώνεται κατά 36% σε σύγκριση με τον περυσινό Νοέμβριο. Μείωση κατά 18,1% σημειώθηκε επίσης και στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες), αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με 23,8%.

Συνολικά, το 11άμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2019, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 9,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 3,7% στην επιφάνεια και κατά 5,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του έτους 2018. Αντίστοιχα, το ίδιο διάστημα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε αύξηση κατά 9,9% στον αριθμό των αδειών, κατά 5,4% στην επιφάνεια και κατά 6,7% στον όγκο. Τον Νοέμβριο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας αυξήθηκε κατά 13,5% στον αριθμό των αδειών, κατά 7,8% στην επιφάνεια και κατά 7% στον όγκο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Δυτ. Μακεδονία (352%), Δυτ. Ελλάδα (257,5%) και Θεσσαλία (178%).

Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, πλέον η αβεβαιότητα που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες δεν υφίσταται, ιδίως μετά και την υπογραφή (εντός του Ιανουαρίου) των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, που κατέστησαν εφαρμόσιμες τις εν λόγω διατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, περιγράφεται η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24%. Υπενθυμίζεται πως ΦΠΑ προβλέπεται για όσα ακίνητα έχουν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2006 και μετά, με εξαίρεση την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η οποία εξαιρείται.

Με βάση την εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χορήγηση εξάμηνης προθεσμίας προκειμένου να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της αναστολής ΦΠΑ όλες οι υπό ανέγερση οικοδομές, αλλά και όσες έχουν ανεγερθεί με βάση το καθεστώς ΦΠΑ, αλλά παραμένουν απούλητες μέχρι σήμερα. Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει σχετική αίτηση και του χορηγείται χρονικό περιθώριο έξι μηνών, προκειμένου να προσδιορίσει τα ακίνητα που θα λάβουν την αναστολή ΦΠΑ και θα μπορούν εφεξής να πωλούνται μόνο με την επιβάρυνση του φόρου μεταβίβασης, 3%. Αντίστοιχα, όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημ. Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, όποιος κατασκευαστής εκδώσει οικοδομική άδεια, π.χ. το 2021, επίσης θα έχει έξι μήνες περιθώριο, προκειμένου να εντάξει τα ακίνητά του στις διατάξεις περί αναστολής ΦΠΑ.

Πολυμέσα