Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:49:29

Νέες απειλές- ρουκέτες Χρυσοχοΐδη κατά «Ρουβίκωνα», που συνεχίζει ασύστολος την κατάληψη του στο ΒΟΞ στα Εξάρχεια και την «τρομοκρατική δράση» του, όπως την καταγγέλλει ο υπουργός. Κύριο

«Θα τιμωρηθούν αυστηρά αν συνεχίσουν να τρομοκρατούν και να στοχοποιούν πολίτες, έχουν σχηματισθεί σε βάρος τους πολλές δικογραφίες».. Τα Εξάρχεια θα γίνουν κανονική περιοχή μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης στην συνέντευξη του στον Π. Τσίμα και στον ΣΚΑΙ, δήλωσε για την περίπτωση του Ρουβίκωνα, με την διαρκή και ασύδοτη δράση με εκφοβισμούς, τρομοκράτηση και βανδαλισμούς (αν και λουφάζει λίγο τελευταία) ότι «η νομοθεσία για τον συνολικό χαρακτηρισμό της δράσης του πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» και συμπλήρωσε: «Πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις. Ο Ρουβίκωνας θα τιμωρηθεί αυστηρά αν δεν αλλάξει τακτική».

Για την εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την παραβατική συμπεριφορά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή και το αιματηρό επεισόδιο στη Μενάνδρου, αλλά και τις δράσεις του Ρουβίκωνα μίλησε στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Χρυσοχοϊδης για την περίπτωση του Ρουβίκωνα «η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» και συμπλήρωσε: «Πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις. Ο Ρουβίκωνας θα τιμωρηθεί αυστηρά αν δεν αλλάξει τακτική».

Για την επιστροφή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τέταρτη φορά, και ποιο είναι το νέο του «στοίχημα», ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι έχει να δώσει ακόμα πολλά και «χρωστάει» πολλά πράγματα στη κοινωνία, στους πολίτες και ότι με προσπάθεια και τους σωστούς συνεργάτες που έχει, θα τα καταφέρει στο νέο του έργο.
Το έξτρα κίνητρό του είναι ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή δυσκολότερη και πολύ πιο σύνθετη, με μεγαλύτερους βαθμούς κινδύνων, απειλών και περισσότερη εγκληματικότητα».

Ο υπουργός, χαρακτήρισε την εποχή που ζούμε σαν την μεταπολίτευση και «μετάβαση στην κανονικότητα», κατά την οποία «καλούμαστε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που πόνεσε την Ελλάδα, μια εποχή που κυριάρχησαν οι ακραίοι με τον θυμό και τον παραλογισμό, που διατάραξαν την κοινωνία...». Σε αυτή την κανονικότητα δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολύ θράσος» σε ό,τι αφορά την κριτική που του ασκεί στο θέμα της χρήσης ναρκωτικών από τοξικομανείς σε κοινή θέα στην Αθήνα, ότι δίνει την εντύπωση ότι προέρχεται «από ακροδεξιό κόμμα» και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι προωθεί την εφαρμογή των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, ενώ ταυτόχρονα έχει καθαρίσει τις πιάτσες της Αθήνας.

Δήλωσε ότι αν γύριζε ο χρόνος πίσω θα δεχόταν ξανά να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς αισθάνεται πως έχει την ωριμότητα, την εμπειρία και την δυνατότητα «να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από πριν» και τόνισε ότι θα το κάνει «γιατί αισθάνεται ότι χρωστάει πάρα πολλά» στην κοινωνία.

Για τους αλλοδαπούς

Για τους αλλοδαπούς που παρανομούν ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «διάλεξαν λάθος χώρα και τόπο για να εγκληματούν» και συμπλήρωσε ότι «θα φύγουν από την χώρα» και μέχρι τότε «δεν πρόκειται ποτέ να αφεθούν ελεύθεροι, για λόγους προστασίας της κοινωνίας».

Με αφορμή τη χθεσινή συμπλοκή με νεκρό και τραυματία στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός ανέφερε ότι οι δράστες είναι γνωστοί και θα συλληφθούν και υπογράμμισε ότι «δέσμευση του και της κυβέρνησης, στους κατοίκους της Αθήνας και της Ελλάδας, είναι το έγκλημα αυτού του είδους θα εκλείψει από τη χώρα».
Επεσήμανε επίσης ότι για την εγκληματικότητα στη δυτική Αττική έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και οι αστυνομική παρουσία και επιχειρήσεις ενώ ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΕΔΗΕ για κλοπές καλωδίων, από τις οποίες το κράτος ζημιώνεται 22 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, καθώς και με τοπικούς παράγοντες, προσθέτοντας πως γίνεται καταγραφή των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Για τις καταλήψεις ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «το τελεσίγραφο που είχε στείλει λειτούργησε» καθώς πολλοί συνεννοούνται με ιδιοκτήτες των κτηρίων για κάποια μορφή μίσθωσης ενώ «πολλές καταλήψεις αυτοεγκαταλείπονται».

Για το Κουκάκι είπε ότι «δεν υπήρξε καμιά τραυματική εμπειρία εκτός από τους τραυματισμούς των αστυνομικών», ενώ για την περίπτωση της οικογένειας Ινδαρέ και το σάλο που δημιουργήθηκε για αστυνομική βία, επανέλαβε ότι περιμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης.

Τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους ως το τέλος Μαρτίου

«Τα Εξάρχεια ήταν δύο πράγματα. Το ένα η ανομία με τις καταλήψεις που σχεδόν τελειώσαμε με αυτό. Το δεύτερο βήμα είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα στη περιοχή. Στα Εξάρχεια υπάρχουν αλλοδαποί συγκεκριμένων εθνικοτήτων που μοιράζουν ναρκωτικά. Από χθες ξεκίνησε το νέο σχέδιο, όπου όλοι οι αστυνομικοί είναι μέσα στα Εξάρχεια, συλλαμβάνουν και προσαγάγουν όλους αυτούς τους οποίους δεν θα ξαναβγούν έξω και το τονίζω αυτό! Όχι για ποινικούς αλλά για διοικητικούς λόγους». Πρόσθεσε ότι τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους ως το τέλος Μαρτίου. «Θέλουμε να αποδοθεί η γειτονιά στους ανθρώπους, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, να υπάρχει πράσινο, κέντρα διασκέδασης, ότι υπάρχει σε κάθε γειτονιά».

Για την αστυνομική βία γενικώς είπε ότι «όποιος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του δεν έχει θέση στην αστυνομία», ενώ από τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε Προεδρικό Διάταγμα για το πειθαρχικό δίκαιο και διάταξη για ανεξάρτητη διερεύνηση από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Μίλησε για «απογοητευτική εικόνα» που βρήκε στην αστυνομία, όταν ανέλαβε το υπουργείο και ανθρώπους απρόθυμους να δουλέψουν, αποδίδοντας την «ισοπέδωση» στην κρίση με τις οριζόντιες περικοπές δαπανών, αλλά και στους δισταγμούς των προκατόχων του επί ΣΥΡΙΖΑ, που τους φρέναραν να κάνουν κάτι για την διάλυση των υπηρεσιών, το αποτύπωμα της οποίας φάνηκε στην τραγωδία στο Μάτι. Σημείωσε ότι το επίπεδο διάλυσης έρχεται από παλιά, αλλά «δεν θα πάθουμε τα ίδια με το Μάτι», όμως η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για να αποφύγει καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για το μεταναστευτικό ο υπουργός ανέφερε ότι τα μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή πολλαπλασιάστηκαν ξαφνικά οι ροές, που ήταν πολύ δύσκολά διαχειρίσιμες, επεσήμανε όμως ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 72.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε βάθος χρόνου 3-4 ετών.

Είπε πως θεωρεί σωστό που επανιδρύθηκε υπουργείο Μεταναστευτικής; Πολιτικής και ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες ασύλου για να ξεκαθαριστεί ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Έδωσε μεγάλη σημασία στη φύλαξη των συνόρων και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα ενσωμάτωσης της ΕΕ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline