Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020  20:19:46

Καθυστερημένη αρκετά αλλά λυτρωτική απόφαση, που θα τερματίσει τις αυθαίρετες και ακριβές χρεώσεις από πενταψήφιους αριθμούς. Θα χρειάζεται καθαρή έγκριση-συναίνεση από τον ιδιοκτήτη του τηλεφώνου. Κύριο

Μόνο με συγκεκριμένη, ξεκάθαρη και άμεση συγκατάθεση θα γίνεται η σύνδεση και η χρέωση για τις συχνά σκοτεινές και κερδοσκοπικές μόνο για «υπηρεσίες-προσφορές- ευκαιρίες» από πενταψήφια νούμερα.

Ασύδοτες και αυθαίρετες πρακτικές, που προκάλεσαν χιλιάδες καταγγελιών και χιλιάδων παραπλανητικών χρεώσεων από τα θύματα τους. Εις το εξής θα απαιτείται η απόλυτη συγκατάθεση του καλούμενου ιδιοκτήτη-χειριστή του τηλεφώνου. Δεν δεν θα αρκεί πλέον ότι θα μπορούν α σου τηλεφωνούν και να χρεώνεσαι ερήμην σου και αυτόματα. Δυστυχώς , την οποία ανέχθηκαν επί χρόνια τηλεοπτικές εταιρείες με κοινό όφελος με τους ασύδοτους απατεώνες αυτούς. Τώρα θα απαιτείται ανταπόκριση θετική σε παρόμοιες κλήσεις , ώστε να αποφεύγονται αυθαίρετες χρεώσεις.

Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προχώρησε χθες σήμερα σε τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή των λεγόμενων Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ).

Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν σε ψηφοφορίες, διαγωνισμούς, αγορές, όπως το download παιχνιδιών, ringtones και video, παιχνίδια από την τηλεόραση με συμμετοχή μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης (π.χ. καιρός), αστρολογία/χαρτομαντεία, υπηρεσίες ενηλίκων κ.ά.

Από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, από τις συνολικά 12.000 αναφορές που υποβλήθηκαν το 2019, οι 567 αφορούσαν αδικαιολόγητες χρεώσεις από υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, με την τάση να δείχνει ραγδαία άνοδο, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες καταγγελίες μόλις έναν χρόνο πριν ήταν 314, ενώ το 2015 ήταν μόλις 46.

Μόνο σε έναν μήνα μάλιστα -τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε παραδοσιακά αποστέλλεται μεγαλύτερος αριθμός μηνυμάτων – η αύξηση του συνολικού ποσοστού καταγγελιών του έτους ενισχύθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (από 70% έως τον Νοέμβριο του 2019 σε πάνω από 80% στο τέλος της χρονιάς).
Στόχος της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, που κατέληξε στην αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, είναι η διασφάλιση της ρητής συγκατάθεσης του χρήστη για τη λήψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών και να αποφεύγονται αυθαίρετες χρεώσεις χρηστών. Επισημαίνεται ότι, το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί αύξηση σχετικών καταγγελιών χρηστών.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, ο χρήστης που επιθυμεί να εγγραφεί σε μια ΥΠΠ, με ή χωρίς συνδρομή:

• Αφού καταχωρήσει τον τηλεφωνικό αριθμό του σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, πρέπει να λάβει άμεσα από την εταιρεία που παρέχει την ΥΠΠ μήνυμα SMS, μέσω του οποίου να ενημερώνεται για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας, τη γραμμή βοήθειας, καθώς και την επωνυμία της εταιρείας.

• Στη συνέχεια, πρέπει να αποστείλει τη συγκατάθεσή του, μέσω ατελούς μηνύματος SMS, εντός 5 λεπτών από τη χρονική στιγμή αποστολής του αρχικού μηνύματος. Σε περίπτωση που το μήνυμα συγκατάθεσης δεν αποσταλεί εντός του χρονικού ορίου των 5 λεπτών, η εγγραφή ακυρώνεται.

• Μέχρι την αποστολή του παραπάνω μηνύματος, δεν χρεώνεται για την ΥΠΠ.
Σημειώνεται ότι, η ΕΕΤΤ είχε διεξαγάγει δημόσια διαβούλευση για το θέμα. Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ με τη δημοσίευση της απόφασης της ΕΕΤΤ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης, η ΕΕΤΤ με σχετική ανακοίνωσή της συστήνει στους καταναλωτές:

• Πριν την καταχώρηση του τηλεφωνικού αριθμού τους σε διαδικτυακούς τόπους για να εγγραφούν σε ΥΠΠ, να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους και το κόστος. Το ίδιο ισχύει και για υπηρεσίες που προσφέρονται ή διαφημίζονται μέσω ηλεκτρονικών/έντυπων ΜΜΕ.

• Να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους διαφημιστικών καταχωρήσεων και να ελέγχουν εάν αφορούν σε συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από ένα SMS κ.λπ.

• Να ενημερωθούν από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που είναι συνδρομητές για τη δυνατότητα φραγής χρεώσιμων εισερχόμενων μηνυμάτων SMS από σύντομους πενταψήφιους κωδικούς. Επίσης, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή μέσω των εφαρμογών που διαθέτουν οι πάροχοι.

• Να επικοινωνήσουν άμεσα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητές, σε περίπτωση που είτε διαπιστώσουν αδικαιολόγητες χρεώσεις στον λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου ή αδικαιολόγητη μείωση του υπολοίπου στο καρτοκινητό, είτε λάβουν μηνύματα SMS από πενταψήφιους κωδικούς, που αναφέρονται σε εγγραφή σε ΥΠΠ, χωρίς δική τους ενέργεια/συγκατάθεση.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline