Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:50:37

Κομισιόν σε Αλβανία για την ένταξη στη Ε.Ε.: «Σεβαστείτε την ελληνική μειονότητα και τα δικαιώματα της....». Ευχάριστη υιοθέτηση από τις Βρυξέλλες των όρων της Ελλάδος για να δώσει την συγκατάθεση της. Κύριο

Μετά τον αποκλεισμό της για σύντομη είσοδο στην Ε.Ε, η Αλβανία θα πρέπει να δώσει εξετάσεις ότι αρχίζει να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως είναι (μετά την καταπολέμηση της μεγάλης εγκληματικότητας, το διάτρητο δικαστικό σύστημα) η επίσημη καταγραφή, η αναγνώριση δικαιωμάτων και η προστασία της περιουσίας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

=Πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία κατά την επικείμενη απογραφή ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως συνέχει αυτών και άλλων εγγυήσεων, που έχει ζητήσει η Ελλάδα με όλες τις Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων..

«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού έργου που σχετίζεται με το σχέδιο νόμου για την απογραφή. Η Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα».

Αυτό απάντησε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Olivér Várhelyi, στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος, με ερώτησή του, είχε ζητήσει να ενημερωθεί ενόψει τις επικείμενης απογραφής στην Αλβανία για τις ενέργειες της Κομισιόν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και της αντικειμενικής προσέγγισης της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας.

Διαδικασία με πλήρη σεβασμό
Στην απάντηση προς τον κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, ο επίτροπος προσθέτει:
«Ειδικότερα, συνιστάται στις αλβανικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το σχέδιο νόμου για την απογραφή λαμβάνονται πλήρως υπόψη και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της EUROSTAT και της συνδιάσκεψης των Ευρωπαίων στατιστικολόγων για την εκτέλεση της απογραφής του 2020.

»Η διαδικασία θα πρέπει να διεξάγεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Αλβανία στην εκτέλεση της επικείμενης απογραφής με χρηματοδοτική στήριξη ύψους 4,8 εκατ. ευρώ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ : Αλβανία - Ιλίρ Μέτα: Το Συνταγματικό καθεστώς απειλείται ξεκάθαρα από μια ομάδα μαφιόζων
Για εν εξελίξει συνταγματικό πραξικόπημα στη χώρα του, έκανε λόγο σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, υπογραμμίζοντας πως «δεν χρειάζονται γι΄ αυτό τανκς και δακρυγόνα αλλά μερικά έγγραφα», και κατηγόρησε γι αυτό την κυβέρνηση.

Για εν εξελίξει συνταγματικό πραξικόπημα στη χώρα του, έκανε λόγο σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, υπογραμμίζοντας πως «δεν χρειάζονται γι΄ αυτό τανκς και δακρυγόνα αλλά μερικά έγγραφα», και κατηγόρησε γι αυτό την κυβέρνηση Εντι Ράμμα, με την οποία ο Πρόεδρος βρίσκεται σε πολιτική διαπάλη, που κλυδωνίζει αι διαιρεί τη χώρα..

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα «για την μετατροπή του σημαντικότερου θεσμού του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, σε μια αντισυνταγματική αστυνομία της κρατικής μηχανής», αποτελούμενης, όπως ανέφερε από το τρίπτυχο «κόμμα, αστυνομία, προπαγάνδα».

«Το Συνταγματικό καθεστώς», είπε ο Μέτα,«απειλείται ξεκάθαρα από μια ομάδα μαφιόζων που εργάζεται κατά των εθνικών και δημόσιων συμφερόντων».

Επισήμανε επίσης την τροποποίηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα για τον ίδιο σκοπό, στο νόμο για τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου αφαιρεί την υποχρέωση του κάθε μέλους του, όπως και των υπολοίπων ανωτάτων δικαστικών θεσμών στη χώρα, να ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως ορίζει το Σύνταγμα, αντικαθιστώντας την υποχρέωση αυτή με απλή ορκωμοσία σε έναν απλό συμβολαιογράφο.

Όπως ωστόσο είναι γνωστό στο όνομα της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη στη χώρα δεν λειτουργεί επί δύο χρόνια ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο , ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Ιλίρ Μέτα πρόσθεσε ακόμη ότι «όλα τα χρήματα, οι περιουσίες, η κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας, οι εξουσίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών συγκεντρώθηκαν σ ένα χέρι» .

Ο Μέτα ανέφερε ότι η Αλβανία βιώνει τη χειρότερη κατάσταση σφετερισμού του κράτους και πως η υπεράσπιση του συνταγματικού καθεστώτος στη χώρα αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη υποχρέωση.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δε θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και θα απαντήσει εκδίδοντας σχετικά διατάγματα και αποφάσεις αρμοδιότητάς του, αλλά και θα απευθυνθεί στο λαό, όπως χαρακτηριστικά είπε .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline