Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  04:24:06

Γνωρίζοντας ήττες στην Ευρώπη, στη Λιβύη και στη Συρία, ο αμετροεπής Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Ινδίας. Προκάλεσαν την υπερδύναμη της Ασίας οι δηλώσεις του για το ζήτημα του Κασμίρ και δεν είναι η πρώτη φορά. Κύριο

Γενικότερα προκλητικές οι δηλώσεις και συμπεριφορές Ερντογάν κατά της Ινδίας, όπως γενικότερα ή όλη στάση του απέναντι στο μουσουλμανικό Πακιστάν, κράτος το οποίο προσπαθεί να μεταβάλει σε υπηρετικό όπως έκανε με το καθεστώς της Τρίπολης στη Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον Πακιστανό ομόλογό του. Αρίφ Αλβί, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους - Πηγή: Presidential Press Service via AP, Pool
Η Ινδία, ανερχόμενη και μέγιστη παγκόσμια δύναμη μαζί με την Κίνα, κάλεσε χθες τον Τούρκο πρεσβευτή προκειμένου να του επιδώσει διπλωματική διαμαρτυρία σχετικά με δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και προειδοποίησε ότι αυτές θα έχουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

Στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο μουσουλμανικό Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είπε πως η κατάσταση στο ινδικό Κασμίρ επιδεινώνεται λόγω των σαρωτικών αλλαγών που εισήγαγε το Νέο Δελχί για την περιφέρεια αυτή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και πως η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λαού του Κασμίρ. Καταδικαστικός και μαζί προστάτης στον χώρο της Ασίας, τακτική νεοθωμανισμού, που θέλει να εφαρμόσει στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο.

Η Ινδία, η οποία θεωρεί το σύνολο του Κασμίρ αναπόσπαστο τμήμα της, διαμήνυσε στον Τούρκο πρεσβευτή Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ πως τα σχόλια του Ερντογάν στερούνται οιασδήποτε αντίληψης για την ιστορία της διαμάχης περί το Κασμίρ, ανέφερε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Αυτό το πρόσφατο επεισόδιο δεν είναι παρά άλλο ένα επεισόδιο ενός τουρκικού μοτίβου επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Η Ινδία το θεωρεί εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραβίς Κουμάρ.

Ο εκπρόσωπος είπε πως η Ινδία διαβίβασε ένα ισχυρό διάβημα, ή επίσημη διπλωματική νότα.
Η Ινδία απέσυρε την αυτονομία του Κασμίρ τον Αύγουστο και έθεσε την περιφέρεια υπό την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με στόχο να ενσωματώσει πλήρως την περιφέρεια στην Ινδία και να καταστείλει την 30ετή εξέγερση. Το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει ένα τμήμα του Κασμίρ, καταδίκασε το μέτρο και άλλες κυρίως μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Μαλαισία, συντάχθηκαν μαζί του σε εκκλήσεις προς την Ινδία να επανεξετάσει τις ενέργειές της.
Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές φοινικελαίου από τη Μαλαισία σε αντίποινα και αξιωματούχοι έχουν πει πως σχεδιάζει να περιορίσει ορισμένες εισαγωγές και από την Τουρκία.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι τροφοδοτεί την εξέγερση στην περιφέρεια όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τη χρήση από τον μακρόχρονο εχθρό της «διασυνοριακής τρομοκρατίας».
«Αυτές οι εξελίξεις έχουν ισχυρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στα σχόλια του Ερντογάν.
Το Πακιστάν αρνείται ότι έχει άμεση ανάμιξη στην εξέγερση, αλλά λέει ότι παρέχει διπλωματική και ηθική υποστήριξη στον λαό του Κασμίρ στον αγώνα του για αυτοδιάθεση.

Ο Ερντογάν δήλωσε στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν πως το πρόβλημα του Κασμίρ δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της πίεσης αλλά στη βάση της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline