Σάββατο 20 Απριλίου 2024  17:13:56

Μονόδρομος δύο εξελίξεις: Η ίδια η κ.Τουλουπάκη θα αναγκασθεί τελικά να αφαιρέσει τις κουκούλες από τους κρυπτόμενους «προστατευόμενους μάρτυρες». Οι αποκαλύψεις αγγίζουν όλο και πιο πολύ τον σκοτεινό ρόλο του Αλ. Τσίπρα πίσω από το Ρασπούτιν. Κύριο

Προανακριτική Novartis: Σκέψεις για άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα για Σαράφη-Κελέση, μετά την διαταγή για την βίαιη προσαγωγή τους προκειμένου να καταθέσουν.

Νέα δεδομένα και περιπλοκές στην εξέλιξη της προανακριτικής για Novartis, φέρνει η μη προσέλευση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Αμηχανία από την ΕΛ.ΑΣ.: Ψάχνουμε «Σαράφη» και «Κελέση» και δεν τους βρίσκουμε στις διευθύνσεις που μας είχαν γνωστοποιήσει . -Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας η κανονική φρούρησή τους. Είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν και να καταθέσουν.

Εισαγγελικές πηγές για «Σαράφη» και «Κελέση»: Μόνο η Εισαγγελία Διαφθοράς κ, Τουλουπάκη, μπορεί να βγάλει τις κουκούλες της ειδικής κατηγορίας μαρτύρων, στην οποία τους ενέταξε. Η κ. Τουλουπάκη βαλλόμενη πολλαπλώς πλέον έσπευσε να δηλώσει, αναρμοδίως, στη Επιτροπή της Βουλής ότι είναι αντίθετη στην άρση της προστασίας των δύο «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος»(ο τρίτος αυτοαποκαλύφθηκε και κατήγγειλε μεθοδεύσεις της κ. Τουλουπάκη). Χαρακτηρισμός τον οποίο παράγοντες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ πιστεύουν ότι δόθηκε χαριστικά και με σκοτεινό τρόπο με βάση το σύνολο των καταθέσεων τους, που αποδείχθηκαν πολλές( μέχρι...29), με γελοίες ισχυρισμούς , ανυπόστατες και επιπλέον αντιφατικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της πλειοψηφία της προανακριτικής (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ίσως Ελληνική Λύση) προσανατολίζονται να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα στους Σαράφη και Κελέση κάτι που θα αποφασιστεί πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής. Με άλλα λόγια, προσανατολίζονται - μετά τα όσα συνέβησαν και σήμερα - να υιοθετήσουν την άποψη του ΚΚΕ που από την αρχή μιλούσε για φιάσκο, ζητώντας να αρθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα από τους «Σαράφη» και «Κελέση».

Φυσικά το αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα δεν είναι στο χέρι της προανακριτικής αλλά στην διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως διευκρίνιζαν νωρίτερα κύκλοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μία από τις σκέψεις που υπήρξαν επίσης ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, τις προηγούμενες ημέρες, ήταν να κληθούν οι «Σαράφης» και «Κελέση» να καταθέσουν με τις συνθήκες που επιθυμούν, δηλαδή αλλοίωση χαρακτηριστικών του προσώπου και της φωνής τους, αλλά κατ' αντιπαράσταση με μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει για την υπόθεση.

ΕΛΑΣ: Μπορεί και να έφυγαν εκτός Ελλάδος, δεν έχουν απαγόρευση εξόδου

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, αναμένοντας σήμερα στην ΓΑΔΑ την μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» για την οποία εκδόθηκε εντολή βίαιης προσαγωγής αλλά δεν βρέθηκε, διερωτήθηκαν αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι φυσικά και μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό και οι δύο, καθώς δεν τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Μάλιστα, μπορούν να το κάνουν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας τους εφόσον δεν υπάρχουν διωκτικά έγγραφα που τους επιβάλλουν τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

ΕΛΑΣ: Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας η φύλαξη των μαρτύρων

Νωρίτερα, με αφορμή τον θόρυβο για την εξαφάνιση των δύο μαρτύρων που δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής, σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ είχε διευκρινιστεί ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας η φύλαξη ή παρακολούθηση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται ότι από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι, «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους».

Και στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Μέχρι στιγμής οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την βίαιη προσαγωγή τους είναι άκαρπες, καθώς δεν βρέθηκαν στους χώρους που έχουν δηλώσει και τα κινητά τηλέφωνα τους είναι κλειστά.

Βορίδης στο MEGA για Novartis: Ο Τσίπρας έβαλε ο ίδιος τον εαυτό του στο κάδρο πολιτικά

Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του MEGA για τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι η πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis ακολουθεί την δικαστική πεπατημένη, μη αποκαλύπτοντας την ταυτότητά τους. Τόνισε, δε, ότι κάποιος μπορεί να θέλει προστατευμένο περιβάλλον για να καταθέσει αν τον έχουν βάλει να ενοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους.

Στο «κάδρο» της υπόθεσης της Novartis μπαίνει ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε ο ίδιος πολιτικά στο «κάδρο».
Άρωμα πετροδολαρίων αλλά.... οι αυξήσεις μισθών πότε θα έρθουν;
«Δεν άφησε να το χειρίζονται οι βουλευτές του, αλλά μπήκε ο ίδιος στο κάδρο» δήλωσε.

Σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε πως δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους και πως η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ακολουθεί την διαδικασία που έχει αποφασίσει ο Αρειος Πάγος, την δικαστική πεπατημένη.
«Όταν λες την αλήθεια, είτε σε ρωτάει ένας εισαγγελέας, είτε οι βουλευτές, η αλήθεια δεν αλλάζει. Και δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Εκτός και αν σε έβαλε κάποιος να ενοχοποιείς τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και σε αυτήν την περίπτωση θέλεις να είσαι σε προστατευμένο περιβάλλον» υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «βρήκαν ψευδομάρτυρες, τους έφεραν να καταθέσουν, τους προστάτεψαν και τώρα που έρχεται η ώρα του ελέγχου, αυτοί εξαφανίστηκαν».
Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει είναι: «Αν αποδειχθεί ότι ψεύδονται, και καθώς οι ίδιοι δεν έχουν κάποιου είδους αντιδικεία με τους πολιτικούς που κατήγγειλαν ψευδώς για δωροδοκία, προκύπτει το ερώτημα: «γιατί είπαν ψέματα; ποιος τους έβαλε;»».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline