Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:20:39

Ο πρέσβης Τζ. Πάιατ σε μια ακόμα επιβεβαίωση της γραμμής των ΗΠΑ και του διεθνούς δικαίου: «Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα». Και βεβαίως από την Κρήτη και το Καστελόριζο έως τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου. Κύριο

Επιπλέον χαρακτηρίζει αποσταθεροποιητικό (δηλαδή πολωτικό και προκλητικό) το Σύμφωνο για την ΑΟΖ Αγκυρας- Τρίπολης.

Την ξεκάθαρη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ, σημειώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας κι εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αμερικανός Πρέσβης υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και να στηρίξει την ασφάλειά της στη Μεσόγειο.

«Βασική αρχή είναι πως Ελλάδα και ΗΠΑ συμφωνούν στο να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Πάιατ και συνέχισε «αυτό ήταν και το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε από την πολύ πετυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, το οποίο επιβεβαιώθηκε από το ιστορικής σημασίας γράμμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο, μόλις πριν από δυο εβδομάδες, το οποίο ξεδιπλώνει ξεκάθαρα την δέσμευση της Ουάσιγκτον να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και να στηρίξει την ασφάλειά της, αφού συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή».

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε: «Η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ ξεκάθαρα για το Μνημόνιο, το οποίο θεωρούμε αποσταθεροποιητικό για την περιοχή κι έχω επίσης ξεκαθαρίσει την νομική ερμηνεία των ΗΠΑ για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου και του ότι, το Μνημόνιο δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις. Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση».

Σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Τζέφρι Πάιατ είπε: «Είμαστε εμπλεκόμενοι και θα παραμείνουμε εμπλεκόμενοι, τονίζοντας ότι περιοχή είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. «Ήταν μεγάλο μέρος της συζήτησης μόλις δυο εβδομάδες πριν, που ήταν εδώ ο Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Στρατηγός Γουόλτερς, που επισκέφτηκε την Αθήνα και την Άγκυρα. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση, στην Αμερικανική διπλωματία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο»., συνέχισε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανική διπλωματία ερμηνεύει το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματα των κατοικημένων νησιών, μικρών και μεγάλων ο Τζέφρι Πάιατ σημείωσε κατηγορηματικά: «Τα νησιά, ως γενικός κανόνας, είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος της συζήτησης... Μιλάμε για όλα τα νησιά. Θα αφήσω σε άλλους τη συζήτηση για το τι αποτελεί βραχονησίδα και τι αποτελεί νησί, αλλά τα νησιά έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline